Fii frumoasă şi astăzi – Fii moderată

moderata

Bună duminică dragele mele şi „Hristos a înviat”

Este o duminică sfântă, liniştită cu familia, în care încercăm sa ne bucurăm de momente frumoase. Continuăm călătoria noastră, de această dată vorbind despre alimentaţie, dat fiind faptul ca suntem recunoscuţi ca fiind un popor care manâncă bine. Ce înseamnă acest “bine” în condiţiile în care sărbătorile, în general, îşi pun amprenta asupra noastră atât corporal cât şi în ceea ce priveşte estetica facială. Nu vă voi propune o dietă în aceste zile speciale şi minunate de care mă bucur şi eu, unde cozonacul dă o savoare de sărbătoare casei, oualele roşii sunt aşteptate cu nerăbdare să fie ciocnite iar drobul făcut cu atâta migală aşteaptă locul lui pe masa frumos aranjată.

Vă propun în schimb moderaţie deoarece aportul de alimente în aceste zile este destul de mare faţă de zilele obişnuite. Dieta de sărbătoare ne solicită corpul forţându-l să funcţioneze la capacitate maxima de digestie. Este important atât modul în care gătim şi combinăm alimentele dar şi cantitatea consumată în aceste zile. Astfel, produsele bogate în proteină animală precum carnea de miel, drobul si ouălele să fie preparate cât mai uşor, primăvăratic şi anume: la cuptor, abur sau grătar evitând pe cât posibil prăjelile. Aceste preparate “grele” trebuiesc acompaniate de cât mai multe vegetale proaspete şi de sezon. Vă recomand, de asemenea, cu moderaţie consumul de dulciuri şi băuturi carbogazoase. În concluzie, vă doresc ca aceste sărbători pascale să fie caracterizate prin mese fără excese alimentare care supun corpul la schimbări nedorite cum ar fi: alergii,intoxicări alimentare.

Cu ocazia acestor sărbători vă urez “PAŞTE FERICIT” şi vă invit la plimbări lungi cu familia, prietenii, să citiţi şi să vă relaxaţi mintea şi trupul, gândind cât mai pozitiv la toate aspectele vieţii voastre.

Cu drag, ne revedem la următoarea epistolă,

A voastră,

Diana Vătafu

Dieta Mediteraneana şi bolile de inimă

dieta mediteraneana

50% mai puţine posibilitati de a suferi o afectiune cardiaca dacă se adoptă dieta medireaneana. Este ceea ce afirmă un recent studiu efectuat de o echipa de oameni de ştiinţă de la Universitatea Harokopio dinAtena (Grecia) şi care întăreşte opinia despre beneficiile pe care le are includerea unei diete meditaraneene în stilul de viaţă al europenilor; mai mult decât exerciţiile fizice chiar.

Studiul, care s-a desfasurat pe durata a mai mult de 10 ani, a cuprins observaţii asupra a mai mult de 2.500 de persoane de ambele sexe, între 28 si 89 de ani care au participat la completarea chestionarelor privind stilul de viaţă, istorial medical şi obiceiurile alimentare. Aceleaşi chestionare s-au repetat la trecerea a 5 respectiv 20 ani de la începutul studiului.

După compararea rezultatelor obţinute de fiecare dată (la începutul, mijlocul şi sfârşitul perioadei) şi remarcând că 20% dintre barbaţi şi 18% dintre femei au dezvoltat sau au decedat ca urmare a unor afecţiuni cardiace, oamenii de ştiinţa au descoperit că cei care au urmat o dietă mai apropiată de cea mediraneeană aveau un procent de 47% mai puţine posibilităţi de dezvoltare a unei boli de inima în urmatorii 10 ani, independent de antecedentele familiare, diabet, colesterol, vârsta sau sex.

„Cercetarea demonstrează că dieta medireaneana este benefică pentru toate tipurile de persoane, de sexe, de toate vârstele pentru toti indivizii sanătoşi sau cei cu probleme de sanatate şi arată că dieta mediraneeana aduce beneficii directe pentru sănătatea cardio-vasculara, diabet, hipertensiune arterială şi procese inflamatorii”, explică Ekavi Georgousopoulou, şeful echipei de investigatori.