Bună duminică, dragele mele

Scurte consideraţii despre estetica feminină.

A sosit din nou ziua noastră de întâlnire, relaxare şi frumuseţe.

Dragele mele, poposim astăzi în perioada Renaşterii italiene în care frumuseţea a fost reprezentată de Venus, zeiţa grădinilor, a frumuseţii şi dragostei. În această perioadă au apărut moda femeilor cu fruntea luminoasă, cu părul blond împletit cu pietre preţioase. Faimosul blond veneţian era obţinut din amestecul de şofran cu lămâie dar reţetele de înfrumuseţare erau aceleaşi din Evul Mediu, combinaţii periculoase de amestecuri toxice pe bază de plumb si mercur care rodeau pielea zi de zi, pâna la distrugere.

Dar iată că la sfârşitul secolului şaptesprezece apar perucile în toate categoriile sociale iar fardul roşu, strident, folosit în exces, pune femeia într-o poziţie nefavorabilă în această perioadă, considerată dezgustătoare. În această perioadă, la curtea regelui Franţei toate nuanţele de roşu străluceau pe obraji ca un veritabil foc de artificii, toate persoanele fiind machiate şi ziua şi noaptea. Dar pe cât erau de opulente coafurile si machiajul, în aceasta perioadă igiena era aproape inexistentă favorizând apariţia insectelor corporale iar esenţele de parfumuri încercau să acopere odorurile naturale. Din fericire, spre sfârşitul secolului, se revine la simplitate, la machiaj natural, folosindu-se un strat fin de pudră imitând transparent porţelanul iar buzele erau de asemenea stilizate în culori blânde, naturale.

Am ajuns, dragele mele, în secolul nouăsprezece în care naturaleţea îşi are locul ei mult mai bine definit, machiajul strident fiind rezervat actriţelor şi prostituatelor. În această perioadă se foloseşte pudra albă în exces cu o tentă roşie mai delicată în obraji. Perioada aceasta este marcată de atenţia cu care este privită igiena pielii, în special cea corporală.

Dar, iată că ne apropiem de zilele noastre, în care progresele făcute în cosmetologie au adus produse de înfrumuseţare care permit femeilor să se machieze şi să-şi îngrijească pielea fără prea multe riscuri. Cosmetica a culminat în acest secol douăzeci şi unu cu intervenţiile cosmetice şi corporale chirurgicale făcute într-un mod radical, infiltraţii faciale cu botox, în urma cărora rezultatele au fost dezastruoase, chiar mortale în unele cazuri. La ora actuală, în America, procentul persoanelor care solicită operaţii chirurgicale, predominând liftingul şi implantul mamar, este foarte mare.

Remarcaţi că fiecare epocă a avut excesele sale, astăzi opinia generală este că predomină frumuseţea exterioară si nu cea interioară, iar modelele promovate în reviste şi reclame determină o imagine superficială a propriei persoane cu riscuri evidente de exemplu bolile comportamentale periculoase, cum ar fi anorexia.

Eu am recomandat întotdeauna echilibrul, ar fi minunat să ne aducem aminte în fiecare zi de maxima lui Juvenal ”Mens sana in corpore sano” şi să încercăm să fim modele pentru copiii noştri.

Duminică sănătoasă si relaxantă va urez şi ne vedem cu bine la următoarea epistolă de înfrumuseţare.

A voastră,

Diana Vătafu