Cristian Mungiu câştigă premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes la egalitate cu francezul Olivier Assayas

Cristian Mungiu este deja un fost laureat al „Palm d’Or”, la ediţia din 2007 pentru filmul său care abordează drama avortului clandestin „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”. Noul său film, „Bacalaureat” este o morală complexă şi incitantă despre un tată arogant şi auto-declarat ‘sfânt’, care este gata să se asocieze cu sistemul pe care îl blamează public numai pentru a-şi putea scoate fiica din ţară.

Adrian Titieni îl joacă pe chirurgul Romeo Aldea iar Maria Victoria Drăguş pe fiica sa Victoria în vârstă de 18 ani, pe care el o agasează cu examenele de sfârşit de an exact a doua zi după ce aceasta a fost agresată sexual. Oarecum surprinzător pentru un chirurg, Romeo are foarte mult timp liber, pe care îl petrece în vizită la amanta lui sau amestecându-se în viaţa fiicei lui şi pentru vânătoarea pe care o declanşează împotriva bărbatului care a agresat-o la începutul filmului.

Cristian Mungiu a fost acuzat de răspândirea unei imagini negative a României iar „Bacalaureat” iar ultimul său film probabil că va face şi mai multe valuri în această direcţie. Este o examinare inspirată a modului în care corupţia se răspândeşte în întreaga societate printr-o reţea complexă de oferte, loialităţi sau obligaţii care de cele mai multe ori au intenţii bune dar sfârşesc prin a deveni canceroase. Există de asemenea, o măsură a conflictului inter-generaţional între nişte părinţi cinici care îşi blesteamă ţara pentru care ei spun că fac totul şi descendenţii lor care nu cred că ţara mai are vre-o şansă.

 

Palme d’Or al Festivalului de la Cannes a recompensat duminică filmul cineastului britanic Ken Loach „I, Daniel Blake”, poveste a parcursului kafkian al unui şomer silit să solicite ajutor social.

Marele Premiu al Festivalului de la Cannes a fost acordat duminică filmului „Juste la fin du monde” al cineastului canadian de 27 de ani Xavier Dolan, cu o distribuţie de top – Gaspard Uliel, Vincent Cassel şi Marion Cotillard, transmite AFP