O Seara Românească de Excepţie în Barcelona. Poetul Theodor Răpan în Dialog cu Cititorii.

O Seara Romaneasca Barcelona

Poetul Theodor Răpan a fost protagonistul întâlnirii poeziei cu cititorii din Barcelona în cadrul unei noi manifestări culturale marca RoBarna. Scriitorul s-a oferit publicului cu o sinceritate impresionantă, marcând pe tot parcursul discursului său îmbinarea între estetica cuvântului scris şi grafica de excepţie cu care artişti plastici, prieteni sau colaboratori au ţinut să îi fie părtaşi la actul poetic, reuşind cu fiecare carte să ducă tipăritura dincolo de canoanele clasice ale unui volum.

Lansarea carţilor poetului Theodor Răpan, în prezenţa Prof. Helmut Kand (Austria), împreuna cu Pr. Prof. dr. Nicolae Dura, la BOR din Viena, la 5 iunie 2016.
Lansarea carţilor poetului Theodor Răpan, în prezenţa Prof. Helmut Kand (Austria), împreună cu Pr. Prof. dr. Nicolae Dura, la BOR din Viena, la 5 iunie 2016.

Venind de la Viena unde, împreună cu Helmund Kand, scoate în lume cea mai recentă carte a sa Prin Labirintul Sinelui, Theodor Răpan ne surprinde prin generozitate. Un artist este, prin însăşi ADN-ul propriu, orgolios, egocentric şi egoist. Theodor Răpan este orgolios, îşi tratează fiecare carte ca pe copilul lui, se îngrijeşte de el, îl îmbracă frumos, este atent cu cine se însoţeşte şi îl iubeşte cumpătat, ca un părinte care simte că trebuie să îşi împartă dragostea în trei, şapte sau douăzecişipatru de părţi egale.

rapan barcelona inline1
Poetul Theodor Răpan şi Prof. Ioana Alexandrescu – UAB Barcelona

Poetul Theodor Răpan pe care l-am cunoscut în Barcelona este generos. Cu poezia, cu tipăritura, cu cititorul, cu prietenii. Nu ştim dacă dintr-un calcul de marketing sau pentru că este conştient de naturalul mariaj între vers şi penel, fiecare carte a sa este o bijuterie. Oricare dintre cărţile sale este una pe care vrei să o ai, să o atingi, să o faci a ta. Pentru că poezia se citeşte potrivit doar atunci când are un context pe măsură, grafica ce însoţeşte fiecare dintre cărţile sale crează atmosferă, te aşează în grila potrivită lecturii.

poezia teodor rapan
Cartea „Prin labirintul sinelui” de Theodor Răpan ilustrată de Prof. Helmut Kand

La întâlnirea de sâmbătă, 11 Iunie 2016, au participat iubitori ai cuvântului din toată zona metropolitană a Barcelonei şi nu numai, într-un număr care şi de astă dată au făcut mic spaţiul în care RoBarna a ales să desfăşoare activitatea programată. Este din nou un semn că vrem şi ne place să ne întâlnim, să socializăm, să fim împreună. Este un semn că ceva a lipsit în comunitate, o măsură a maturizării socialului colectiv românesc din Diaspora iar cultura pare a fi un element care favorizează coagularea comunităţii.

rapan barcelona
Ani Dumitru – RoBarna, Prof. Ioana Alexandrescu – UAB Barcelona, poetul Theodor Răpan şi Cătălina Lazăr – Psiholog Barcelona

Reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti, ale prietenilor moldoveni, profesionişti din mediul cultural catalan, reprezentanţi ai bisericii, chiar şi ai unui partid politic au răspuns invitaţiei. Elementul introductiv al disertaţiei poetului au fost versurile lui Nichita Stănescu, respectiv Theodor Răpan recitate de Cătălina Lazăr şi Angela Mocanu. Prezentarea dnei Prof. Ioana Alexandrescu a fost preambulul unei demonstraţii de magie a Poetului care ne-a purtat prin labirintul creaţiei „permiţându-ne” să aruncăm o ocheadă în „bucătăria” scriiturii sale.

rapan barcelona inline 3
Prof. Ioana Alexandrescu – UAB Barcelona, poetul Theodor Răpan şi Angela Mocanu – Academia de lenguas „St.George” Barcelona.

Sesiunea de autografe care ulterior a însoţit vânzarea cărţilor a fost un moment în care s-a socializat mult, s-au schimbat cărţi de vizită, impresii. De acompaniamentul muzical s-au ocupat virtuoşii Gelu şi Gabi Grozavu care au asigurat atmosfera potrivită unui eveniment social. Cafe-Concert sau muzică grecească spre delectarea tuturor, surprinzând invitaţii care au participat sâmbătă pentru prima dată la unul dintre evenimentele RoBarna.

gelu grozavu tarragona
Muzicienii Gelu şi Gabi Grozavu – 3G

Iar pentru că ospitalitatea românească este completă doar dacă zâmbetul este însoţit de bucuria paladarului, Moş Ion din Barcelona au făcut la rândul lor un „număr de magie” pentru reuşita serii. Cateringul asigurat integral, cu servicii incluse, s-a ridicat la înălţimea numelui pe care îl au şi pentru asta le mulţumim.

mos ion catering
Catering al evenimentului asigurat de Moş Ion – Barcelona, Europrod Distribution