Carte românească în reţeaua bibliotecilor publice din Catalunya – Activitate a ACROS Sabadell


Una dintre asociaţiile active în cadrul comunităţii româneşti din Catalunya este ACROS Sabadell. Înfiinţată anul trecut, în 2015, are la activ două obiective îndeplinite: o donaţie de carte în limba română către reţeaua Bibliotecii Publice din Catalunya şi înfiinţarea unei parohii ortodoxe româneşti în Sabadell în a cărei organizare a avut un rol important.

Despre cea de a doua am relatat pe larg într-un articol precedent iar despre donaţia de carte avem mai multe amănunte acum. În luna Octombrie 2015, în prezenţa oficialităţilor municipale din Sabadell, ale consulatului României şi al Moldovei în Barcelona, ACROS Sabadell a donat un prim lot de novele în limba română la Biblioteca Vapor Badia din Sabadell.

Aceste cărţi sunt destinate tuturor românilor din Catalunya care le pot regăsi în orice bibliotecă publică la cerere. Din interviul acordat staţiei locale de radio din Sabadell de către iniţiatorul acţiunii am desprins faptul că aceste cărţi pot fi obţinute de oricare cititor din Catalunya la biblioteca locală unde este arondat, reţeaua de biblioteci catalana făcând posibil transferul, la cerere, oriunde. Lista de titluri este disponibilă la oricare bibliotecă publică.

Impulsarea acestei iniţiative vine ca urmare a cererii comunităţii româneşti de literatura în limba română, ţinând cont că tot mai mulţi tineri români care s-au născut şi locuiesc aici nu au acces la o astfel de literatură şi că din ce în ce mai mult se îndepărtează de originea şi de cultura lor. În acest context ACROS vine cu prima sa donaţie de astfel de material. Merită menţionat că este prima asociaţie din Catalunya care îmbogăţeşte arhivele bibliotecilor publice catalane cu literatură românească, unde marii noştri scriitori precum Caragiale, Eliade, Eminescu, etc sunt acum accesibile tinerilor noştri şi nu numai.

Succesul acestei donaţii s-a bucurat de atenţie şi din partea mass-mediei locale, Radio Sabadell a ţinut să îi aibă ca invitaţi în cadrul emisiunii „A bona hora” prilej cu care au putut detalia activităţile şi proiectele asociaţiei atât în vederea sprijinirii comunităţii româneşti cât şi pentru a face cunoscute obiceiurile, tradiţiile şi cultura românească.

„Aceasta reuşită ne-a ambiţionat să pregătim o a doua acţiune de donare, de data aceasta ne vom orienta spre cei mici, pregătind faimoasele poveşti a lui Creangă şi nu numai” ne-a declarat domnul Roberto Valsan, preşedintele asociaţiei din Sabadell.

Asociación Cultural Rumana de Sabadell

acros sabadell