Santa Julia de Vilamirosa

Biserica Manlleu Sant Julià de Vilamirosa,

Situată în partea de sud a Manlleului, între km. 6 şi 7 pe drumul naţional dintre Vic şi Manlleu, la trei sute de metri de masia Fugurull, este o biserică de piatră, construită în stil romanic şi menţionată în arhivele localităţii încă din anul 1040 ca aparţinând parohiei Sant Julià şi face astăzi parte din Inventarul de Patrimoniu Cultural  din Cataluña. În anii 1982 biserica a fost restaurată de Serviciul Patrimonii de la Diputacion însă nu a mai avut statut parohial. Din anul 1934 nu s-au mai oficiat slujbe liturgice. După restaurare biserica a fost utilizată pentru activităţi culturale ale comunităţii locale din zona Manlleu-Vic.

Pentru cei interesaţi articolul din revista primăriei Manlleu descrie pe larg istoria şi evenimentele care au marcat existenţa lăcaşului de cult de pe malul râului Ter. Dincolo de frumuseţea arhitectonică a clădirii în sine mediul natural în care este aşezată face din vizitarea bisericii Sant Julià de Vilamirosa un obiectiv în sine. Mai mult decât atât, de puţină vreme biserica se întoarce la destinaţia iniţială de lăcaş de cult, de data aceasta sub oblăduirea bisericii ortodoxe, servind credincioşilor ortodocşi, români şi nu numai care trăiesc în zonă sau care merg special pentru slujba de duminică  la biserica Sant Julià de Vilamirosa.

Fruct al relaţiei fraternale între Parohia Ortodoxă “Ştefan cel Mare” din Arbucies şi Episcopia Catolică din Vic această parohie a început din nou să funcţioneze, de data aceasta sfânta liturghie oficiindu-se pentru noi, românii. Părintele paroh Adrian Apostol a început cu ajutorul enoriaşilor să “îmbrace” biserica Manlleu după obiceiul creştin ortodox deoarece în biserică nu se afla nimic.

Anul acesta hramul parohiei Ştefan cel Mare a fost sărbătorit în această frumoasă biserică. Deşi înca mai sunt multe de rânduit, acest lăcaş este primitor şi transmite o stare de împăcare spirituală specială. La slujbele care au avut loc până acum numărul enoriaşilor continuă să crească.

Sunt aşteptaţi cu drag toţi cei care doresc să participe atât la sfintele slujbe care au loc în fiecare duminică la orele 10 cât şi la înzestrarea bisericii.

Parohia are de asemenea nevoie şi de ajutorul nostru, al comunităţii. Cei interesaţi pot intra în contact cu Părintele paroh Adrian Apostol la numărul de telefon: 628853985 (Harta indică locaţia aproximată cu câteva sute de metri, biserica se găseşte în imediata vecinătate a punctului indicat pe hartă)