Casatoria in Spania – Urmează să te căsătoreşti, ai nevoie de acte


Suntem întrebaţi, atât la redacţia revistei RoBarna cât şi la birourile Efica Abogados, despre ce documente sunt necesare pentru ca cetăţenii români să poată celebra casatoria in Spania, ţara unde îşi au domiciliul în momentul de faţă.

Există mai multe posibilităţi de a se încheia o căsătorie:

  1.  La Registrul Civil din localitatea unde are rezidenţa unul dintre viitori soţi.
  2.  La Biserică.
  3.  Prin intermediul Consulatelor Româneşti din Spania. Aici precizez faptul că viitorul soţ cetăţean român trebuie să aibe domiciliul sau reședința în circumscripția consulară a misiunii diplomatice ori a oficiului consular respectiv.
  4.  În Spania există posibilitatea ca cuplurile să se înscrie în registrul de parteneri conjugali din provincia / comunitatea autonomă unde au reşedinţa.

În continuare vă voi enumera documentele necesare cetăţeanului român pentru a depune cererea în vederea încheierii căsătoriei la Registrul Civil spaniol, dat fiind faptul că este modalitatea cel mai des întâlnită:

  •  Documentul de identitate (paşaport / carte de identitate) în vigoare.
  •  Certificatul de naştere recent care trebuie tradus şi legalizat.
  •  Certificatul de empadronare (viza de flotant).
  •  Certificatul de dovada a stării civile (necăsătorit, divorţat, văduv etc.).

Cu toate aceste documente se iniţiază dosarul pentru oficierea căsătoriei.

În cazul căsătoriei cu un cetăţean spaniol, veţi fi chemaţi atât de la Registrul Civil cât şi de la Poliţia Naţională în vederea realizării unui interviu personalizat. Acest lucru se întâmplă în scopul evitării căsătoriilor de convenienţă.

De puţin timp, Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români aflaţi în străinătate un portal pentru a înregistra în registrele de stare civilă română certificatele de căsătorie străine.

Sperăm că v-au fost utile aceste informaţii şi în caz de nevoie, ne puteţi contacta.

Avocat Nadia Irina Fundăţeanu
date de contact aici: Efica Abogados