1600 de cladiri cu risc in caz de cutremur


Aproximativ 1.600 de clădiri din toată ţara figurează în lista clădirilor expertizate tehnic şi încadrate în categorii de urgenţă sau neîncadrate corespunzător. În Bucureşti, aproximativ 400 de clădiri aşteaptă să fie consolidate.

După cutremurul care a curmat sute de vieţi în Italia, autorităţile române vor să evite o situaţie similară. Numai că, până acum, municipalitatea s-a lovit de refuzul proprietarilor care nu doresc consolidarea imobilelor. Primăria Bucureşti nu poate consolida nicio clădire fără acceptul tuturor locatarilor. Şi asta pentru că avem o lege incompletă, în spatele căreia se pot ascunde autorităţile fără să încerce să schimbe ceva.

Pe de altă parte, oamenii au dreptatea lor. 50.000 E pentru consolidarea unui apartament de 120 mp este o sumă mult prea mare. În plus, nemulţumirea vine şi din cauza faptului că pe 25 de ani, casa le este ipotecată. Deşi au fost daţi în judecată de primărie, care a şi câştigat procesul, muncitorii nu pot intra în apartament să facă reparaţiile necesare.

satelit televizor

Guvernul intenţionează să consolideze clădirile cu bulină roşie, chiar împotriva voinţei proprietarilor. Anunţul a fost făcut de vicepremierul Vasile Dâncu, care a prezentat stadiul de pregătire al autorităţilor în caz de cutremur. Potrivit lui Dâncu, proprietarii locuinţelor din clădirile cu risc seismic care intră în programul de consolidare vor primi locuinţe de necesitate, în care vor putea rămâne permanent, primind chiar şi o compensaţie în funcţie de valoarea pieţii. Dâncu a reamintit că Bucureştiul este capitala sud-europeană cu cel mai mare risc seismic, subliniind că niciodată nu poţi controla efectele unei catastrofe.

Pregătirea la nivel naţional a unui program de mobilizare în caz de cutremur este unul dintre proiectele pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, minister condus de Dâncu, îl are în elabcutremurorare şi dezvoltare în acest an. Vicepremierul a mai afirmat că instituţiile sunt pregătite şi au mecanismele şi tehnica de a interveni în cazul producerii unui cutremur, însă fiecare situaţie de urgenţă aduce elemente noi, care nu pot fi anticipate.

Ultimul cutremur cu consecinţe majore a zguduit România acum trei decenii, la 4 martie 1977. Potrivit seismologilor, din punct de vedere geologic, analizând mişcarea plăcilor tectonice, există posibilitatea ca în următorii ani să se producă un nou seism puternic.