Concediu la cules de buruieni – Mures


Mulţi români aleg să-şi petreacă vacanţele în locuri exotice şi plaje mistice. Nu putem spune acelaşi lucru şi despre străini. Turiştii aleg concediile în România pentru a plivi buruienile, a cosi şi a culege plante medicinale.

Cunosc multe persoane care îşi pun bani de-oparte tot anul ca să aibă un concediu de neuitat la vară. Vor relaxare, cocktail-uri, piscine şi mult somn. Mai cunosc pe unii care îşi fac credite ca să aibă un concediu pe care să şi-l amintească. Şi sunt sigur că şi-l vor aminti în fiecare lună când trebuie să meargă la bancă să plătească rata.

satelit televizor

Impresionat sunt de faptul că sunt unii oameni care consideră că a munci în concediu poate face parte din relaxarea mult dorită. Aceştia aleg România pentru a munci în fermele eco. Asta nu înseamă că ţările lor duc lipsă de ferme, ci şi pentru a lua un contact cu a noatră cultură.

Deşi nu sunt plătiţi, doar primesc masă şi găzduire gratuită, totuşi turiştii aleg să plivească buruieni, să cosească sau să culeagă plante medicinale.

Printre cei care au ales să vină în România la fermă, se numără şi doi turişti din Franţa. Au părăsit pentru două săptămâni forfota Lyonului pentru familia Cismaş din Mureş, care are o fermă eco.

mures 2
sursa foto: digi24

„Am învăţat să muncim în grădină, pentru că în Franţa nu avem astfel de grădini ecologice. Să lucrezi împreună cu ţăranii, în natură, e un mod bun de a lua contact cu cultura unei ţări”, a povestit Valentin Philibert.

„Lucrăm cu unelte vechi. De exemplu nu am mai lucrat niciodată cu aşa ceva. După masă, de obicei, strângem flori pe care le punem la uscat şi mai apoi în punguliţe pentru a face ceai. E destul de interesant”, a adăugat și Gary Radix.

mures 3
sursa foto: digi24

O altă turistă, o altă ţară. Lydia a venit în România din Germania. Şi-a petrecut întreaga vară muncind la ferma mureşană: „Mă interesează Europa de Est de ceva vreme şi mi-am dorit mult să vizitez România. Satele de aici şi munţii sunt atât frumoşi. M-au impresionat mult aceste locuri”, spune ea.

lydia_58275900
sursa foto: digi24

România are 30 de exploataţii agricole ecologice, majoritatea în Transilvania. Ca să citească ofertele, cei interesaţi plătesc între 5 şi 20 de euro. După ce aleg destinaţia, mai trebuie să plătească doar drumul. Munca voluntară de la ferme contează foarte mult în CV-urile din Vest dar ei vor şi să intre în contact cu lumea satului.