Expozitia “Splendori minerale din Maramureș”


“Aer românesc” în localitatea Pecs, Ungaria, la Muzeul Janus Pannonius.

Pe data de 12 octombrie 2016, Muzeul Județean de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare a organizat vernisajul expoziției “Splendori minerale din Maramureș, România”.

83 de eșantioane minerale din toate clasele sistematicii mineralogice sunt expuse în incinta Muzeului de Științele Naturii din Ungaria.

satelit televizor

România este renumită prin bogăţia sa minerală, mineritul reprezentând o ramură economică tradiţională. Zonele cele mai cunoscute din acest punct de vedere, bogat reprezentate în expoziţie, sunt: provincia metalogenetică Oaş – Gutăi – Ţibleş, cu centrul la Baia Mare; provincia Munţilor Apuseni, cu centrul la Brad (ambele cu zăcăminte în principal de origine hidrotermală) şi provincia Banatului, cu centrul la Ocna de Fier-Dognecea (cu zăcăminte de skarne asociate magmatismului banatitic).

rodocrozit
rodocrozit

Principalele ocurenţe mineralogice din aceste provincii sunt reprezentate prin mineralele metalice (cu valoare economică) şi cele de gangă (nemetalice, steril) cele mai caracteristice.

Ne putem mândri în această perioadă cu Maramureșul și cu o latură mai puțin spectaculoasa pentru multi dintre noi: mineralogia. Cele mai spectaculoase 83 eșantioane minerale din România vor fi expuse în Ungaria până pe 1 martie 2017. Astfel, toți cei interesați au la dispoziție aproape 4 luni și jumătate pentru a le admira.

magnetit
magnetit

„Numarul impresionant de eșantioane minerale cu calități estetice deosebite recoltate din minele din jurul orașului Baia Mare, oferă regiunii dreptul de a fi considerată cea mai bogată deținătoare de flori de mina din România. Aceasta este binecunoscută și pe plan mondial datorită realizării a 43 de expoziții în afara granițelor României.

Muzeul nostru a mai fost prezent în Ungaria cu un numar de 9 de expoziții în urmatoarele localități: Miskolc (1990), Budapesta (2005, 2006), Szolnok (2006), Sopron (2006), Debrecen (2007), Nyirbator (2014), Zalaegerszeg (2015), Kaposvar (2015)”, precizează Ioan Denuț, director al Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare.

Totodată, Muzeul Județean de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare, s-a impus în cadrul muzeelor din țară, ca o unitate reprezentativă pentru muzeologia românească.