Vrei 40.000 de euro? Întoarce-te în țară și deschide o afacere


Prin programul “Diaspora Start-up”, statul român a alocat un buget de 30 de milioane de euro, din fonduri europene. Concret, românii plecați în străinătate pot primi 40.000 de euro dacă se întorc în țară și își deschid o afacere.

Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, au lansat apelul pentru Programul „Diaspora Start-up”, cu o alocare de 30 milioane euro.

satelit televizor

Potrivit publicației Ziarul Financiar, în prima etapă administratorii de schemă de antreprenoriat depun propunerile de proiecte în valoare de maximum 5.000.000 euro prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori şi să le acorde acestora subvenţii pentru lansarea afacerilor în ţară. Propunerile de proiect pot fi depuse până la data de 29.11.2016, ora 16:00.

În cea de-a doua etapă, cetățenii români care doresc să își deschidă o afacere în țară, pot accesa fonduri în valoare maxima de 40.000 de euro și pot urma programe de formare antreprenorială prin intermediul administratorilor de schemă de antreprenoriat. Ca să poți accesa aceste fonduri, trebuie să îndeplinești anumite condiții: să ai cetățenie română și vârsta minimă de 18 ani și să se facă dovada rezidenței sau a domiciliului în străinătate de minim 12 luni.

Toți cetățenii români din diaspora care sunt interesați de acest program sunt invitați să trimită date de contact la adresa finantare.diaspora@robarna.com, până pe 29 octombrie 2016, pentru a fi incluse într-o listă ce va fi pusă la dispoziția entităților din România.

Schema de antreprenoriat îşi propune să creeze oportunităţi de reîntoarcere în România pentru cetăţenii stabiliţi în străinătate şi să valorifice abilităţile dobândite de aceştia (antreprenoriale şi/sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri în ţară, mai notează Ziarul Financiar.

Sunt considerate eligibile activităţile care urmăresc încurajarea antreprenorialului şi a ocupării pe cont propriu prin susţinerea înfiinţării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană.

Pentru mai multe informații, accesați site-ul fonduri-ue