Galați – Frigul, al doilea dușman al satelor inundate


Necazurile se țin scai de oamenii năpăstuiți de soartă din județul Galați. După inundațiile care au avut loc acum trei săptămâni, frigul este cel de-al doilea dușman.

După ce acum două saptămâni apele au năvălit în curțile oamenilor, oamenii rămân neputincioși în calea naturii și se roagă la Dumnezeu. Bruma tot mai groasă din fiecare dimineață îi sperie pe sătenii din Slobozia Conachi și Pechea.. Frigul din ultimele zile face ca pereții caselor să nu se usuce iar oamenii să se poată îmbolnăvi. Autorităţile locale au venit cu soluţia locuinţelor modulare. În Slobozia Conachi 31 de familii au în curţi astfel de locuinţe, primite la inundaţiile din 2013.

“Le-am inventariat şi le vom transporta în curţile celor care le vor solicita. Deja avem patru astfel de cereri. Nu le-am dus încă în curţile oamenilor, urmează în câteva zile”, a spus viceprimarul comunei Slobozia Conachi, Gheorghe Dobrea.

satelit televizor

Ioana Marin, din Slobozia Conachi, deja s-a mutat cu soţul înapoi într-un modul amplasat în curte, după ce şi-a petrecut iarna 2013-2014 în acest spaţiu: “Ştiu cum e să stai iarna aici: e foarte frig! Uşile nu se închid bine, ne încălzim cu un calorifer electric… Noaptea dorm cu pijamalele groase, cu un halat de monton pe mine, cu căciula pe cap, cu şosete în picioare… Caloriferul nici nu-l las mai mult de două ore, că… mi-e şi frică că nu am bani să plătesc curentul. Eu am pensie de 400 de lei şi am rate la bănci de 450 de lei, că după inundaţiile din 2013, când mi s-a distrus casa, am făcut împrumut în bancă să fac altă casă. Acum nu se poate locui în ea, pereţii toţi se cojesc, nici soba nu merge să usuc pereţii”.

frigul
foto: ISU Galati

Mulţi săteni inundaţi preferă să locuiască în casele cu pereţi uzi. “Nevasta mea e bolnavă coaptă. Dacă o bag în modul din ăla moare, nu rezistă, mai bine stăm în casă, facem focul, să se usuce pereţii”, spune Dima, un localnic din Slobozia Conachi.

“Locuinţele trebuie reparate, căci starea lor nu e atât de bună. Cetăţenii le-au folosit în alte scopuri, ca magazii. Mulţi nu înţeleg că aceste module nu sunt ale lor, nu sunt proprietate privată, ci le-au fost date să le folosească pentru ei şi nu ca depozite de lemne sau de cereale”, a declarat primarul din Pechea, Mihăiţă Măncilă.

Potrivit primarului Dănuţ Codrescu, din Cuza Vodă, cele 8 locuinţe modulare care urmează să fie aduse nu sunt dotate, deci nu pot fi locuite imediat: “Vom cumpăra radiatoare, pentru încălzirea modulelor, aragaze, paturi, saltele, cazarmament, tot ce e nevoie. Le vom achiziţiona, în termen de maxim 2 săptămâni, cu banii alocaţi de către CJ Galaţi. Nici în 2013, când au fost aduse, aceste locuinţe nu erau dotate, dar atunci nu era nevoie, căci apa nu le distrusese sătenilor aparatele electrocasnice, aşa că le-au folosit pe ale lor. Acum însă oamenii nu mai au nimic”.