Chirie sau Proprietate ?


Apartament închiriat sau rate la bancă?

Întrebarea asta și-a pus-o oricine trăiește în Spania de 10 ani încoace. Varianta apartament cu chirie nu este o modă, a venit ca să rămână, este o tendință care se impune în piața imobiliară. Asta este ce afirmă experții: „Închirierea a venit ca să rămână”, spunea săptămâna aceasta în Barcelona consilierul delegat al Anticipa Real Estate, Eduard Mendiluce. Sistemul deja câștigă teren în fața locuinței în proprietate, chiar dacă este încă departe de nivelul la care se află în țările din nordul europei.

satelit televizor

În plus, faptul că există mai multă lume dispusă a alege chiria locuinței sporește cererea, în timp ce în zone ca Barcelona oferta nu crește și are ca rezultat creșterea prețurilor. Cei 764 de euro care se plăteau în medie pentru chiria unei locuințe la sfârșitul celui de al doilea semestru al anului trecut acum se apropie de cei 816 euro pe lună, maximul istoric atins în anul 2008. Voci autorizate, printre care președintele Camerei de la Propietat Urbana, Joan Rafols, dau asigurări că anul viitor prețurile chiriilor vor crește, depășind nivelul atins înaintea crizei economice.

Profesorul José García Montalvo de la Pompeu Fabra consideră pozitivă creșterea numărului celor care aleg chiria și califică de anormală situația anterioară, când aproape 9 de fiecare 10 familii trăiau în apartamente proprietate personală. Logic ar fi, spune, să se ajungă la un procent de aproximativ 30% de locuințe închiriate. Un studiu al Fotocasa subliniază că chiriile au trecut de la un 15% din piața imobiliară în 2011 la 23,5%în 2015.

Autoritățile de asemenea pariază pe chirie. Responsabilul Patronatului Municipal de l’Habitatge de Barcelona, Àngels Mira, spunea vineri că înainte ca „burbuja” imobiliară să fi explodat autoritățile promovau facilitățile către familiile care doreau cumpărarea de locuințe de protecție oficială, în timp ce astăzi dedică resurse pentru ajutorarea persoanelor care întâmpină dificultăți în a plăti chiria. Sistemul de închiriere actual permite accesul la închirierea de locuințe fără să afecteze proprietarii, putându-se astfel ajunge la un preț mediu rezonabil și păstrând un nivel acceptabil de rentabilitate.

Este o atitudine agreată și de generalitatea catalană, adjunctul directorului general de Coordinació și Seguiment dels Programes d’Habitatge, Jaume Cleries, afirmă că „Generalitatea pariază pentru chirie; promovarea locuinței în proprietate este un concept care va rămâne secundar pentru mult timp”.