Alegeri pentru Republica Moldova – Astazi


Ca o ciudățenie a legii electorale este de remarcat că fiecare secție poate avea 3.000 de buletine de vot. Asta înseamnă că dacă se termină buletinele secțiile de votare se vor închide iar restul moldovenilor prezenți nu vor putea vota.

Cozi mari la secțiile de votare din Italia și Marea Britanie, buletinele de vot sunt pe terminate în diaspora care s-a mobilizat și votează masiv.

Live cu prezenta la vot pentru alegerile din Republica Moldova:

Şi moldovenii din străinătate votează azi. În total au fost deschise 2081 de secții de vot atât în țară, cât și peste hotare. În afara țării au fost deschise 100 de secții de votare.

În acest tur al doilea tur de scrutin au fost tipărite cu peste 10.000 de buletine de vot mai multe decât la scrutinul din urmă cu două săptămâni.

Aproximativ 49% dintre alegătorii înregistrați în Republica Moldova au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale, organizat în data de 30 octombrie.

După numărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a acumulat 47,98% din voturi, iar candidata unică proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu – 38,71%.

Astfel, pentru că niciun candidat nu a reușit să obțină majoritate de voturi, duminică, 13 noiembrie, are loc al doilea tur de scrutin, în care lupta pentru președinție se va da între primii doi clasați.

Prima confruntare s-a dat între 9 candidați: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.

Totodată, primul tur de scrutin a fost monitorizat de 3.202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali.