Slănic Moldova – Colecta publică, șansa izvoarelor minerale


După 1990, cele 28 de izvoare minerale din Slănic Moldova au avut soarta pecetluită. Au fost privatizate, iar de atunci au tot ajuns la diferite societăți comerciale care aveau probleme financiare. Acum, autoritățile locale doresc să câștige toate izvoarele scoase la licitații. Pentru aceasta, au apelat la colecta publică. Stațiunea Slănic Moldova este renumită pentru izvoarele sale de ape carbonate, bicarbonatate, ușor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice și oligominerale, izvoare descoperite încă din anul 1801. În 1852 s-au efectuat primele teste chimice, iar în 1877 au apărut primele instalații balneare.

Botezată „Perla Moldovei”, Slănic Moldova asigură tratament pentru diferite probleme de sănătate.

satelit televizor

Cândva, datorită lor, ajungeau în zonă mii de turiști, inclusiv din străinătate, atrași de proprietățile lor curative. Din păcate, izvoarele au trecut din domeniul statului în cel privat, iar ultimul proprietar are probleme financiare și a încercat să le închidă. A decis să le scoată la licitație, iar primăria a câștigat trei dintre ele cu 79.000 de lei. Administrația locală spune că pentru acestea speră că va găsi bani. Pentru cele 25 rămase a inițiat o colectă publică. Prin aceasta vor să dezvolte zona turistică, poate singura șansă pentru Slănic Moldova.

„Am hotărât să lansăm această campanie de donație pentru terenurile de la izvoare și țintim ca în final să strângem 300.000 euro care vor fi necesari pentru preluarea în totalitate a terenurilor de la izvoare, licența de exploatare a apelor minerale și modernizarea acestor spații anexe”, a declarat Gheorghe Baciu, primarul Slănic Moldova.

Localnicii nu au rămas indiferenți și sunt de acord cu campania inițiată de autorități. Ei speră ca prin această colectă publică să participe cât mai mulți, iar zona să se ridice la frumusețea de altă dată, când mii de turiști din toată lumea erau atrași de proprietățile curative ale izvoarelor.

„Sunt de acord să facem tot ce ne stă în putință, fiecare cât poate și ce poate, să putem readuce stațiunii măcar renumele ei de Perlă a Moldovei”, a spus un localnic.

În prezent, izvoarele nu mai au licență de exploatare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Cât despre campanie, autorităție au declarat că momentan a fost lansată doar pe site-ul municipalității. Cei care vor să doneze sunt așteptați la casieria primăriei sau pot depune banii într-un cont bancar. Pe viitor, chiar în preajma izvoarelor vor fi înființate puncte pentru colectare.