Valcea – Statiunea Baile Olanesti se mareste


Primăria Baile Olanesti vrea să implementeze un proiect ce constă în construirea unei baze sportive în Olăneşti-sat.

Acesta va cuprinde un teren de fotbal, un parc dotat cu mobilier urban, alei şi utilităţile necesare pentru ca tinerii din localitate, dar şi echipele care vin în staţiunea Băile Olăneşti să aibă unde îşi desfăşura activităţile specifice. Este un proiect pe fonduri europene, pe Programul Operaţional Regional.

Un alt proiect, pe care vrea să îl deruleze Primăria Olăneşti îl reprezintă modernizarea infrastructurii turistice. Investiţia va cuprinde modernizarea şi reabilitarea parcurilor din Băile Olăneşti, dotarea cu mobilier urban a zonelor verzi, dar şi reabilitarea celor două clădiri aflate în Parcul Central, şi anume complexul balnear şi piscina cu apă sulfuroasă.

satelit televizor

Un alt proiect, aflat pe agenda de lucru a primarului Sorin Vasilache, constă în modernizarea iluminatului public din oraşul Băile Olăneşti şi localităţile componente. Apele minerale de la Olănești au fost menționate prima dată în anul 1760 și sunt numite ape tămăduitoare. Stațiunea propriu-zisă apare 113 ani mai târziu. Atunci, apele locului sunt duse la diferite expoziții ale Europei de unde revin cu medalii de aur.

Așezarea intră în atenția lumii fiind comparată cu tratamentele din diferite stațiuni recunoscute la nivel international. Însă anul 1895 va aduce stațiunii uitarea pentru aproape 30 de ani. În acest an dezastruos, o rupere de nori provoacă mari torente de apă care astupă izvoarele. Acestea vor fi regăsite și destupate după primul război mondial. S-au făcut noi amenajări hoteliere, s-au amenajat izvoarele și s-a construit un pavilion de băi minerale cu apă sulfuroasă, s-a făcut analizarea izvoarelor noi descoperite, cel mai important și totodată renumit izvorul nr. 24 (descoperit prin anii 1950). Se spune că stațiunea are treizeci de „vene” ale sale, care sunt rațiunea existenței sale.

Tot în aceasta zonă a fost construită una din vilele destinate soților Ceaușescu, terminată în vara anul 1989, astăzi vilă de protocol. Un alt mare necaz s-a abătut asupra orașului în vara anului 1969, când o rupere de nori pe versant a dus la formarea unui torent care nu numai că a îngropat o serie de izvoare, dar a făcut și victime omenești (șase turiști).