Mitropolitulul Clujului, nemulțumit de premierul nominalizat


ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, nu este de acord cu propunerea pe care Liviu Dragnea a făcut-o pentru postul de premier. Acesta consideră că primul ministru ar fi trebuit să fie unul român și ortodox.

România este din nou împărțită în două după nominalizarea făcută de președintele PSD, Liviu Dragnea: unii care cred ca nu contează naționalitatea primului ministru, iar alții care cred că în fruntea Guvernului ar fi trebuit pus un premier român. Printre cei care consideră că naționalitatea este importantă se află și Mitropolitul Clujului. Acesta a adăugat că premierul ar trebui să fie și ortodox. ÎPS Andrei a venit și cu o altă nominalizare care, în varianta sa, ar fi mult mai potrivită decât Sevil Shaiddeh.

satelit televizor

“Dacă este să-mi cereți părerea mea personală, v-o spun și pe aceasta. Încă n-o știm pe doamna Sevil Shaiddeh care va fi prim-ministru. Probabil că este o femeie bună, o femeie pricepută la administrație. Însă, subiectiv, eu aș fi dorit să fie nominalizat un premier pe care îl cunoșteam și care era… Se știe de la sine, mitropolit ortodox fiind, aș fi dorit un premier român și ortodox. Adică, pe cine, mă veți întreba. Pe domnul Vasile Sebastian Dîncu. Pentru că acesta corespundea din toate punctele de vedere criteriilor pe care le avea în minte domnul Liviu Dragnea. Sigur că el a avut un rol deosebit în câștigarea alegerilor, îi respectăm personalitatea, dar făcea mai bine dacă îl numea de pildă pe domnul Dîncu”, a spus Mitropolitul Clujului.

Totuși, vizibil resemnat, acesta a trecut de la politică la partea spirituală. Deși nu este de acord cu premierul nominalizat, va lăsa cezarului ce este al cezarului.

“Zice Domnul Hristos să dăm cezarului ce-i al cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu. Noi ne preocupăm de partea spirituală și lăsăm pe Cezar să-și rânduiască lucrurile așa cum crede mai bine”, a mai subliniat Înaltpreasfințitul Andrei.

Într-o emisiune televizată, Liviu Dragnea a declarat că o va susține pe Sevin Shaiddeh până când va obosi. Totodată, el susține că are încredere totală în ea.

”Va sta până când va obosi. Dacă va obosi, o să merg eu. Dacă nu va obosi, cum e cel mai probabil, va sta patru ani. Ritmul acestei guvernări va fi infernal. Nicio guvernare de la Revoluție nu va avea așa un ritm, pe care eu vreau să îl imprim prin acest program. Dacă ea va rezista eu o voi susține până la finalul mandatului. Nu îmi bat joc. Din partea mea are susținere totală și încredere totală”, a explicat Liviu Dragnea.

Nu este pentru prima dată când se apelează la slogane care fac referire la naționalitate și religie. În 2014, premierul de atunci, Victor Ponta, în discursul de lansare a candidaturii sale la prezidențiale, și-a conturat un profil bazat pe “sensibilitățile” românilor: mândru că e român și mândru că e ortodox. Totuși, acest profil nu a ajuns la inimile românilor care au votat în număr masiv ca un cetățean cu origini germane să fie președinte în următorii patru ani.