Somajul in scădere abruptă in Spania. Cele mai bune cifre din ultimii 7 ani


Șomajul din Spania înregistrează în 2016 cea mai scăzută cotă din ultimii 7 ani, cu 390.534 persoana în somaj mai puțin decât în 2015, după datele publicate de guvernul spaniol.

Barcelona, de asemenea, a înregistrat un număr record de locuri de muncă.

Ministerul Muncii și Securității Sociale din Spania face publice datele privind gradul de ocupare al locurilor de muncă, subliniind scăderea importantă a numărului de șomeri înregistrați la Seguridad Social în anul 2016 comparativ cu anul precedent. La sfârșitul anului 2016 au fost înregistrați cu 390.534 mai puțini șomeri decât în decembrie 2015, ceea ce înseamnă un număr de 3.702.974 de șomeri care încă sunt în căutarea unui loc de muncă.

După cum precizează Europa Press este vorba despre al 4-lea an de scădere consecutivă a numărului de șomeri, cea mai importantă din ultimii ani de după criza din 2008. Șomajul scade cu un ritm de 9,54% interanual după 1999 în Spania.

somaj spania
sursa foto: lavanguardia

Diminuarea numărului de șomeri înregistrați este de asemenea importantă și în Catalunya, cu 12,03% mai puțini decât în exercițiul fiscal anterior. În ceea ce privește Barcelona, zona metropolitană a înregistrat o scădere de 12,48% a numărului de persoane fără un loc de muncă în 2016 raportat la anul anterior.

Sporirea numărului de locuri de muncă disponibile

Scăderea numărului de șomeri se explică prin revitalizarea economiei spaniole. Pe parcursul anului 2016, 540.655 noi locuri de muncă au fost create, ceea ce reprezintă 3,12% mai mult decât în 2015, după cifrele oficiale făcute publice de Seguridad Social. Ministerul Muncii și al Securității Sociale din Spania a comentat de asemenea tipurile de contracte care au fost semnate pe parcursul anului. A subliniat că cele indefinite (pe termen nelimitat) au fost cu 13,52% mai multe dacât cele din anul anterior.

În Catalunya șomajul a scăzut în special în sectorul serviciilor dar și în construcții sau industrie. Este o veste foarte bine primită de barcelonezi, după cum arăta un studiu făcut anul trecut somajul reprezenta prima din lista preocupărilor principale ale comunității.