Frig in Spania. Unde va fi cel mai frig?


  • În Pirinei  și în Sistemul Muntos Iberic temperaturile pot coborî până spre -15 grade C, iar în interior de Catalunya până la 8 grade sub zero
  • Vântul va sufla cu putere în puncte din Girona și Lleida, cu rafale de până la 120km/h

Doi ani de la ultimul episod de frig intens în Spania, un val de aer înghețat provoacă temperaturi negative generalizate. În Catalunya, Proteccio Civil a activat alerta pentru un ambient înghețat care deja ne acompaniază și pe care l-a calificat de „excepțional”.

Unde va fi cel mai frig?

Evident, în zonele înalte se va resimți cel mai puternic. În Pirinei și în Sistemul muntos Iberic se vor putea atinge 15 grade sub zero. Senzația termică poate fi de -30 grade celsius datorită vântului intens.

satelit televizor

În zone de interior ale Catalunyei frigul se va resimți accentuat. „În zonele Lleida, Pla de Lleida, Anoia, Bages, Osona, Moyanés, Montanyes de Prades, Vallés Oriental și Occidental precum și interior de Girona se pot atinge minime de -8 grade celsius în nopțile următoare” explică meteorologul Abel Queralt.

Este adevărat că luni temperaturile au fost de 17, 18 grade „însă pentru astăzi vom avea temperaturi sub zero în toată Catalunya” spune Queralt. „Doar zonele de coasta se vor salva de temperaturi sub limita de îngheț” adaugă.


Vântul va sufla cu putere, fapt pentru care senzația de frig va fi mai intensă


Vântul va fi protagonistul zilei de astăzi în Catalunya cu rafale de pâna la 120 km/h în puncte din Lleida și Girona. Și cu vântul, senzația de frig se va accentua. „La amiază nu se vor atinge 10 grade iar senzația va fi de iarnă autentică” notează meteorologul.

digi dolce focus 2017

Queralt prognozează că „miercuri dimineață va fi apogeul episodului de frig”


Frig în toată Spania


Intrarea valului de aer rece va afecta toată Peninsula, inclusiv dincolo de ea. Poate ninge pentru prima dată după 24 de ani în Ceuta. În Baleares de asemenea se așteaptă zăpadă, cu previziuni de 5 cm la 100m peste nivelul mării. Frigul riguros, care va fi mai accentuat în zonele înalte, de munte și în jumătatea estică a spaniei va face ca stratul de zăpadă căzut să reziste și să favorizeze formarea plăcilor de gheață.

Temperaturile maxime nu vor trece de 5 grade celsius în toată Spania pe parcursul mijlocului săptămânii, după care vor reveni la normalul perioadei.