Pasaport spaniol – cum se obtine


Obținerea naționalității unei alte țări nu este întotdeauna un proces evident. Dacă nu ați fost născuți sub soarele spaniol, lucru care v-ar fi permis să fiți unul dintre cetățenii spanioli, există câteva modalități prin care puteți obține naționalitatea și de a avea în mână noul pasaport spaniol.

digi dolce focus 2017

Naționalitatea prin rezidență

Acest demers îl pot iniția persoanele care sunt înregistrate în registrul civil spaniol de mai mult de 10 ani. Există două excepții care ar permite scurtarea acetei perioade minime. Refugiații, declarați ca atare de mai mult de 5 ani, descendenții evreilor sefard spanioli sau ai celor proveniți din vechile colonii sau Portugalia o pot face după 2 ani iar cei născuți din părinți spanioli din străinătate după un an.

Naționalitatea prin opțiune

Deptul Spaniol oferă de asemenea stăinilor posibilitatea de a obține naționalitatea spaniolă prin opțiune. O pot obține:

  • toate persoanele care se află sub tutela unui cetățean spaniol
  • orice persoană care are unul dintre părinți de naționalitate spaniolă și este născută în Spania
  • orice persoană adoptată de un cetățean spaniol. În acest caz trebuie să fi trecut 10 ani de la data adopției

Naționalitatea spaniolă poate fi obținută, de asemenea, dacă ați fost născut în Spania și v-ați căsătorit cu un/o cetățean/că spaniol/ă

La cerere

Pentru a înregistra cererea de obținere a naționalității se începe pri completarea unei cereri. Cu formularul în mână trebuie să o transmiteți Registrului Civil împreună cu următoarele documente:

  • formular completat
  • NIE (titlul de rezidență)
  • pașaport
  • certificat d’empadronamiento
  • certificat de naștere
  • acte justificative ale activității personale în Spania: contract de muncă, extras de Seguridad Social …
  • extras de cazier judiciar din țara de origine (tradus)

Taxa de înregistrare costă 100 de euro. La aceasta trebuie să adăugați 85 de euro pentru înscrierea la examenul CCSE. Fără o notă satisfăcătoare la acest examen naționalitatea spaniolă nu poate fi obținută. Examenul durează 45 de minute și trebuie să reușiți 15 răspunsuri bune la 25 de întrebări puse. Dacă doriți să vă antrenați, guvernul spaniol a pus la dispoziție o serie de întrebări aici.

Dacă naționalitatea va fi obținută prin opțiune sau prin rezidență solicitantul va trebui să respecte prevederile legale spaniole. Una dintre prevederi este aceea că solicitantul trebuie să renunțe la naționalitatea deținută anterior. De facto, Spania recunoaște încă rezoluția Consiliului Europei din 1963 și nu a fost până acum realizat un alt acord care să permită dubla cetățenie. Ceea ce înseamnă că rezidenții spanioli care solicită naționalitatea spaniolă vor pierde naționalitatea inițială aparte de cei proveniți din statele hispano-americane, Andora, Filipine, Guineea Ecuatorial și Portugalia.