Imigrantii din Franta au un nivel de studii mai ridicat decat francezii


  • Imigrantii din Franța au un nivel de studii mai înalt decât media populației franceze
  • Tările dezvoltate sunt departe de a primi „toată mizeria din lume” așa cum se plâng

Un studiu dat publicității recent reflectă că țările care găzduiesc imigranți primesc în schimbul permiselor de rezidență un aport important de cunoștințe și vitalitate. Impresia generală este că imigrantii sunt doar săraci needucați. Această credință populară începe să se schimbe în urma studiilor sociologice. Conform cercetătorului Mathieu Ichou de la Institutul National pentru Studii Demografice (INED), în studiul publicat ieri „chiar atunci când poate opta doar pentru un post de paznic, imigrantul din Franța are în buzunar o diplomă de studii”

Cercetătorul notează că există grupuri mult mai educate decât populația franceză în general. De exemplu 37% dintre imigrantii născuți în România vin cu o diplomă de studii, de asemenea 35% dintre vietnamezi, sau 32% dintre polonezi, în timp ce „doar” 27% dintre francezi au absolvit o formă de învățământ. Aceiași rată de absolvenți cu senegalezii aflați în Franța.

Un capital triplu: economic, social și intelectual

„Împotriva credinței populare, majoritatea migranților care vin aparțin clasei de mijloc sau superioare din țările în care provin” spune cercetătorul în analiza diveselor valuri migratorii din Europa. Studiul a pornit de la constatarea că 27% din Sirienii care au intrat în Austria în anul 2015 aveau studii superioare, în timp ce populația rămasă în Siria avea doar 10%.