Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Marijuana in Barcelona devine legală
Barcelona
- Parlamentul aprobă o lege pionieră care reglementează consumul, cultivarea și transportul de marijuana în Catalunya.
În urmă cu doi ani a fost prezentat parlamentului un proiect de lege pentru regularizarea activității cluburilor consumatorilor de marijuana. De atunci au fost aportate cele peste 50.000 de semnături necesare pentru a duce înainte o inițiativă parlamentară populară. Anul trecut, în luna Iunie, inițiativa a fost introdusă iar un an mai târziu, în această săptămână, a fost aprobată cu sprijinul a 118 voturi favorabile, o amplă majoritate.
„A costat mult”, a asigurat în interviul acordat TV3 Oriol Casals, purtătorul de cuvânt al La Rosa Verda, promotorii inițiativei.
O lege pionieră
Noua lege, fără precedent în Europa, regularizează consumul terpeutic și de plăcere al marijuanei. Principiul inițiativei este dreptul fundamental la liberul arbitru al consumatorilor privați.
Spre deosebire de țări cum este Olanda, care de asemenea au regularizat consumul de plăcere, norma deschide drumul pentru regularizarea cultivării și transportului de marijuana către cluburile de consumatori.
Cu toate că legea încă așteaptă regulamentele de aplicare, stabilește că asociațiile de consumatori vor fi entități nelucrative, nu vor putea vinde cu profit marijuana pe care o cultivă. În schimb cluburile vor fi singurele canale de distribuție ale canabisului pe care membrii îl produc și îl consumă.
Ce stabilește legea
În Catalunya există peste 500 de cluburi canabice, aflate până la acest moment în situație de alegalitate. Noua normativă prevede o vârstă minimă de 18 ani pentru a putea fi membru.
În aceste condiții rezidă unul dintre punctele cheie ale adoptării legii: „ca cei care consumă clandestin să o poată face de o manieră mas adecvată dar evitând noi consumatori”, explică Joan Colom, director al departamentului de drogo-dependență.
Pentru a putea face parte din aceste cluburi va fi obligatorie o recomandare din partea unui membru deja existent care să certifice că solicitantul consumă marijuana. Cu o singură excepție: consumatorii terapeutici pentru care va fi suficientă o recomandare medicală.
În ceea ce privește cifrele de consum reglementate, nu se vor produce mai mult de 150kg/an de marijuana. Membrii vor putea consuma 60 de grame pe lună, dar cei care au între 18 și 20 de ani, 20 de grame pe lună.
Pentru a putea cumpăra prima dată, va fi nevoie să fi fost înscris în club cu 15 zile înainte. În felul acesta se dorește combaterea turismului în vederea consumului de marijuana.
Legea nu spune nimic despre cultivarea de plante la domiciliu, care va fi permis în continuare, cât timp nu este vizibil public și este destinat consumului propriu.
O oportunitate pentru sănătatea publică
„Este o realitate a țării noastre. Să o luăm ca pe o bună oportunitate pentru sănătatea publică” și precum „o posibilitate de a face mai puțin opacă piața neagră care alimentează acest consum”, asigură Colom. Pentru directorul adjunct al departamentului de sănătate catalan „atunci când cunoști un fenomen, îl poți identifica, îl poți înțelege … îi poți face față mai bine decât atunci când refuzi să îl admiți”.
După cum relevă un comunicat al Ministerului Sănătății de luni, aproximativ un sfert dintre consumatorii de marijuana au un consum problematic; este de fapt drogul cel mai consumat. Sunt cei care apelează cel mai puțin la serviciile specializate de tratament.
După cum remarcă Colom, „măsurile exclusiv coercitive, amenzi sau pedepse, nu dau rezultate”
articol preluat din ccma