Corneliu Coposu interviul de acum 71 de ani despre 23 August 1944

Corneliu Coposu interviul de acum 71 de ani despre 23 August 1944

Trimite și altora


Despre însemnătatea actului de 23 August 1944 Corneliu Coposu spunea acum 71 de ani că este de o „însemnătate capitală. Este momentul istoric al unui început de eră nouă, actul de botez al unei epoci noi de democraţie, care nădăjduim că va aduce libertatea d mult aşteptată, prosperitatea şi independenţa neamului românesc” în interviul acordat Associated Press, la 20 August 1945.

Articolul, despre care nu există dovezi ca ar fi fost publicat vreodată a fost recuperat din arhivele CNSAS de profesorul Marin Pop şi publicat astăzi integral de Adevărul, a fost oprit de la publicare de către Iuliu Maniu pentru că liderul ţărănist a considerat „nu este momentul să se analizeze, în presă, fazele şi culisele loviturii de Stat“ şi pentru a nu tensiona şi mai mult relaţiile cu Partidul Comunist care era pe cale să „confişte” protagonismul întoarcerii armelor împotriva nemţilor, mişcare considerată ca fiind de mare importanţă pentru sfârşitul celui de al doile a război mondial.

Prezentul interviu, care urma să apară în ziarul „Dreptatea”, la 23 August 1945, a fost reţinut, în urma dispoziţiei exprese date de către Dl. Iuliu Maniu şi nu a mai apărut în presă. Dl. Iuliu Maniu şi-a motivat măsura luată pe considerent că nu este momentul să se analizeze, în presă, fazele şi culisele loviturii de Stat, într-o epocă în care ţara, secătuită de pierderile de vieţi omeneşti şi bunuri materiale, cauzate de războiul crâncen, purtat cu abnegaţie şi eroism, pentru înfrângerea definitivă a hitlerismului – se află în plin efort susţinut, pentru îndeplinirea obligaţiilor apăsătoare, contractate prin armistiţiu.

Apoi, deteriorarea raporturilor dintre partidele politice, care au participat la răsturnarea dictaturii, a ascuţit sensibilitatea opiniei publice şi a incitat, de o manieră regretabilă, adversităţilor politice, oferind un cadru neoportun controverselor şi discuţiilor pe care le-ar putea antrena o desbatere publică asupra evenimentului abordat.

Dsa. şi-a exprimat opinia că după instaurarea păcii şi normalizarea raporturilor politice, pe care le aşteaptă poporul român, va fi locul şi timpul pentru stabilirea concretă a meritelor şi aportului adus de către diferiţii factori, la pregătirea şi realizarea loviturii de stat şi pentru analizarea obiectivă, neafectată de sectarism politic, a acestei pagini glorioase din istoria neamului românesc.

Cota: ACNSAS, Fond Documentar, dos. D2, vol. 9, f. 307-326

Articolul integral aici


Trimite și altora