Conferința ‘Diaspora – puncte de vedere’ Barcelona

diaspora puncte de vedere centrul cultural robarna barcelona

  • Ziua Internațională a Românilor de Pretutindeni – marcată la Barcelona prin conferința „Diaspora – puncte de vedere”
  • Manifestările dedicate zilei diasporei în Spania au fost puține anul acesta

Diaspora are o zi marcată în calendarul instituțional românesc, semn că, dincolo de numere, diaspora este un uriaș cu capul întors către patrie din ce în ce mai greu de ignorat. O sărbătoare, Ziua Românilor de Pretutindeni, pe care nu am cerut-o dar există și profităm de ea în măsura în care ne simțim oarecum datori să nu uităm de unde venim. Măcar pentru o zi, ultima duminică din luna mai, diaspora există oficial.

Barcelona românească are o componentă activă destul de implicată în promovarea apartenenței la tradițiile unei țări europene care își revendică valorile în lunga tranziție spre prosperitate. Românismul are nevoie de fiecare ambasador pe care îl poate avea, câte unul pe fiecare scară de bloc, în fiecare cartier sau companie din Spania dacă se poate. Centrul Cultural Robarna din Barcelona (CCRB) este un astfel de ambasador, un vector de comunicare interesat în coagularea comunității locale. Este motivul pentru care, sâmbătă 27 mai 2018, în sala Academiei Catolice din Sabadell și-au dat întâlnire oameni interesați de trecutul și devenirea comunității de limbă română din Barcelona.

diaspora puncte de vedere

Anul acesta CCRB a marcat ziua internațională a românilor de pretutindeni prin organizarea conferinței „Diaspora – puncte de vedere” care a avut ca vorbitori pe Valentin Popescu, decanul jurnaliștilor de origine română în Spania și pe Radu Ghelmez, expert retail.


Valentin Popescu, 27 Mai 2018, Sabadell / Barcelona

Cu zeci de ani de experiență jurnalistică, fost corespondent al agenției de presă spaniolă EFE în capitala germaniei federale în timpul războiului rece (înainte de anul 1989), colaborator al unor puternice trusturi de presă din Spania și Germania, Valentin Popescu este o referință obligatorie pentru jurnalismul contemporan.

Spaniolii văd românii prin știrile din ziare. „Când noi am ajuns în Spania, după război, erau 12 români în Barcelona și 200 la Madrid, limba română era un element exotic iar oamenii nu aveau vreo opinie” spune Valentin Popescu. Astăzi sunt în jur de un milion.

„Democrația este extraordinar de scumpă, nu se poate să fii un bun democrat dacă ești flămând, dacă nu ai un spirit liniștit și educat. Asta cere bani și cere timp. Dacă ne uităm la democrațiile recente vedem că acestea păstrează încă elemente de pseudo-feudalism pe care țările bogate de mai mult timp nu le mai au.”


Expediem tema politicului ca și cum ar fi o râie cu care nu vrem să avem de a face, ca și cum nu ne privește pe noi, afectează calitatea vieții altora. O face cu prisosință și vedem asta în toate jurnalele de știri. Politica făcută de mediocri fără pregătire și fără un minim simț al perspectivei ne ține la gardul Europei civilizate de decenii. Ne afectează mai mult decât suntem pregătiți să recunoaștem însă putem la rândul nostru să o influențăm, implicându-ne. Măcar de teama de a nu rămâne fără puternicul pașaport UE. Este părerea lui Radu Ghelmez, care după o experiență americană de câțiva ani s-a stabilit în Barcelona de unde militează pentru un mandat în Parlamentul European la Bruxelles la alegerile din 2019.

Radu Ghelmez, 27 mai 2018, Sabadell / Barcelona

Proiectul european care este umbrela avantajelor de care ne bucurăm ca posesori ai unui pașaport puternic, de la mobilitate până la garanțiile sociale și respect instituțional, la rândul lui are nevoie de ajutorul nostru, cumva ar trebui să ne simțim parte din mecanismul de întărire a sistemului de control al celor care iau hotărâri în numele nostru. Ca să se întâmple asta nu este suficient să rămânem spectatori la viața politică e nevoie să ne implicăm și noi. Românii din diaspora sunt în poziția de a înțelege cel mai bine sistemele și mecanismele politicilor europene fie și numai prin experiențele personale trăite de fiecare la integrarea în societățile de adopție.

Politicienii din țară se raportează la noi ca la entități dinafara sferei lor de interes și chestionează în fiecare moment rolul pe care l-am avut în tranziție; este momentul ca această stare de lucruri să se schimbe, „românii din diaspora sunt datori să profite de experiențele acumulate și să se implice mai mult în viața politică, fie că este vorba despre politica europeană fie despre cea locală din orașele în care locuim”, este de părere Radu Ghelmez.

diana mlineaux (negre), valentin popescu
Diana Molineaux și Valentin Popescu, 27 mai 2018, Sabadell / Barcelona

Conferința a prilejuit de asemenea întâlnirea cu doamna Diana Molineaux, fosta jurnalistă în Spania la redacțiile TeleExpress și agenția EFE, locuiește în SUA, a fost directoarea de știri postului de radio nord-american Radio Martí și corespondenta Catalunya Radio la Washington.

Au participat Ionel Bulbuc, directorul Centrului Cultural județean Arad, dna Corina Huțan, purtător de cuvânt al centrului, Ioan Matiuț, scriitor, redactor șef la Monitorul Cultural și redactor la revista ARCA din Arad, Roberto Valsan, președintele ACROS, Natalia Cărăuș de la fundația Funicoop, Ștefan Dubală, Asociația Românilor din Igualada și preotul Virgil Cândea de la parohia ortodoxă din Sabadell, Asociația Sfânta Tecla. Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie al poetei Marina Dirul care a cuprins versuri din volumul „Răsărituri între două ape” editat la Mirador din Arad și lansat la Barcelona anul trecut.

diaspora puncte de vedere

„Românii stabiliți în Catalunya formează o comunitate de limbă și cultură care își caută identitatea. Fac eforturi să își păstreze caracteristicile etnice și încearcă pe cât posibil să rămână conectați la actualitatea românească, preocupați fiind de soarta celor din țară, de evoluția democrației incipiente în perspectiva anilor care vor veni”, conchide Ani Dumitru, redactor al revistei RoBarna, amfitrioana conferinței.

 

 

Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, la Centrul Cultural Robarna din Barcelona

bacau

Comunicat de presă:

Vizita președintelui consiliului județean Bacău, Sorin Brașoveanu la Centrul Cultural Robarna din Barcelona.

În cadrul vizitei pe care președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, a efectuat-o la Barcelona în perioada 19 – 21 Aprilie s-a înscris și reuniunea cu președintele Centrului Cultural Robarna din Barcelona, Sevastian Hulub, în care au fost abordate o serie de subiecte de interes pentru românii care trăiesc în afara țării și teme legate de posibile viitoare legături culturale și economice între diaspora și țară.

Bazele relației dintre comunitatea românească din Barcelona și instituții ale județului Bacău au fost puse în urmă cu doi ani atunci când o delegație a consiliului județean a făcut o prezentare a județului, a unora dintre obiectivele culturale băcăuane, cu ocazia înmânării cărții județului către câteva dintre asociațiile românești din Catalunya și bibliotecii bisericii ortodoxe din Barcelona.

Evoluția economiei și îmbunătățirea calității vieții a fost unul dintre subiectele abordate pe parcursul discuției. Rezultatele raportate de compania aeronautica din Bacău, de exemplu, pot fi considerate un indicator al perspectivei de dezvoltare a județului; cu un număr de peste 1.700 angajați și în continuă căutare de specialiști Aerostar este unul dintre principalele motoare economice ale județului. Despre lucrările ample făcute la spitalul județean și despre proiectele implementate în învățământul județean Sorin Brașoveanu a vorbit de asemenea pe larg.

Mulți români din diaspora provin din regiunea Nord-Est de care aparține județul Bacău. Acestora li se adresează programul ReCONNECT DIASPORA din cadrul Diaspora StartUp la care consiliul județean Bacău este asociat. Un concurs de proiecte de afaceri finanțate cu până la 40.000 de euro din fonduri europene la care antreprenorii care trăiesc în diaspora și originari din această regiunea Nord-Est sunt invitați să participe. Amănunte aici

În cadrul întâlnirii de la Barcelona s-a discutat și despre posibilitatea inițierii de proiecte care să privească promovarea obiectivelor turistice ale județului Bacău în Spania și au fost identificate posibilități de colaborare în viitor pentru întreprinderea unor acțiuni culturale comune cu Centrul Cultural Robarna și alte asociații românești din Spania.

bacău

 

Schimb de carte scolara, o punte

schimb de carte barcelona robarna

  • Povești, basme și carte școlară colectate de copii români distribuite altor copii români din Barcelona
  • Un schimb de experiențe care topește cei 2500km dintre Barcelona și Vrancea

Copii de vârstă școlară din comunitatea românească, cei mai mulți dintre ei născuți aici, în Spania, au participat la schimbul de carte desfășurat duminică 22 aprilie 2018 la Parohia Sfântul Gheorghe din Barcelona. Înscrisă în cadrul proiectului „Cartea – ușă deschisă către viitor” activitatea a constat în distribuirea cărților trimise de elevii de la școala gimnazială din comuna Milcovul de lângă Focșani, județul Vrancea, pentru copii de vârstă școlară din Barcelona.

schimb de carte barcelona robarna
foto: RoBarna

La rândul lor asociații și persoane particulare au contribuit și vor continua să o facă în următoarele 10 zile (acțiunea este în continuare deschisă voluntarilor) la fondul de carte pentru copii între 6 și 14 ani, cuentos y literatura juvenil în limba spaniolă destinate elevilor de la școala gimnazială din comuna Milcovul de lângă Focșani, județul Vrancea. Organizată de Centrul Cultural RoBarna din Barcelona cu sprijinul preotului paroh Aurel Bundă, acțiunea face parte din campania „Cartea – ușă deschisă către viitor 2018” coordonată de Doina Mustățea din Italia.

schimb de carte
foto: RoBarna

Implicați direct în derularea acțiunii sunt asociațiile românești din zonă, ACROS din Sabadell, Asociația Culturală din Igualada, Asociația Moldovenilor din Catalunya, Asociația ARMONIA din Reus, traducătoarea Maria Liciu și poeta Marina Dirul. Se adaugă transportatorul Tabita Tour care asigură transportul cărților ce vor pleca spre copiii coordonați de profesoarele Mariana Șerban și Daniela Trușcă de la școala gimnazială Milcovul din Vrancea.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Titlurile cărților românești împrăștiate pe mese au făcut să tresară inima școlarilor care am fost, erau acolo cărțile adolescenței, poveștile care ne-au marcat copilăria „trag acum cu ochiul la o carte de aventuri pe care îmi aduc aminte că am devorat-o pe ascuns când eram elev ori asta îmi spune că e important gestul făcut aici” ne-a spus Cosmin Mitrea, vice-consul la Consulatul General al României la Barcelona.

„Copiii vorbesc la școală în limba catalană iar acasă spaniolă în multe cazuri, probabil că părinții ar trebui să înțeleagă că doar acasă sau în comunități vor putea comunica românește, cei mici au nevoie de ajutorul nostru și din punctul acesta de vedere” a declarat Monica Cămărascu, consul în cadrul Consulatului General al României la Barcelona, după ce a înmânat organizatorilor o donație personală, un pachet de cărți școlare care vor adăuga celor care pleacă spre România.

Acțiunea continuă cu colectarea de carte școlară în limba spaniolă sau/și catalană în Barcelona și Tarragona pe parcursul următoarelor 10 zile și este deschisă voluntarilor care doresc să se implice cu donații de carte și material școlar 6-14 ani. Amănunte practice și contacte în acest articol.

Numărul copiilor născuți în diaspora crește semnificativ și constant, mai mult de 1400 de nou-născuți din părinți români sau familii mixte au fost înregistrați doar în Catalunya în anul 2016. Vor învăța limba română dacă părinții lor vor vrea să îi învețe, dacă comunitatea va continua să se implice cum o face de exemplu aici Liliana Bundă cu Școala de Duminică de la parohia Sfântul Gheorghe. Programul artistic pe care micuții pregătiți de Mădălina Silion l-au susținut este de la an la an mai bun, se vede munca din spatele lui.

Limba, cultura, istoria și civilizația românească nu sunt o prioritate naturală pentru copiii din diaspora, procesul educativ de zi cu zi se desfășoară în altă limbă, și are reguli proprii de care cei mici trebuie să țină seama. Din acest motiv acestea sunt pentru copilul din diaspora elemente suplimentare, opționale, care implică eforturi în plus oricât de puțin suntem noi pregătiți să acceptăm asta. Punctul în care se despart ireconciliabil părerile despre necesitățile culturale ale românilor stabiliți peste granițe este exact acesta, divergențele între perspectiva din care sunt abordate și așteptările pe care unii dintre noi le au de la autoritățile care au ca domeniu de activitate diaspora se pot rezolva pornind de la premisa simplă că un program infantil excepțional pentru Urziceni nu poate fi aplicat la Roma, nu va funcționa. Ar fi un punct de plecare.

Numărul celor care nu au călcat vreodată în țară este pe an ce trece din ce în ce mai mare iar din cel al funcționarilor care știu diaspora foarte mic.