Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, la Centrul Cultural Robarna din Barcelona


Comunicat de presă:

Vizita președintelui consiliului județean Bacău, Sorin Brașoveanu la Centrul Cultural Robarna din Barcelona.

În cadrul vizitei pe care președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, a efectuat-o la Barcelona în perioada 19 – 21 Aprilie s-a înscris și reuniunea cu președintele Centrului Cultural Robarna din Barcelona, Sevastian Hulub, în care au fost abordate o serie de subiecte de interes pentru românii care trăiesc în afara țării și teme legate de posibile viitoare legături culturale și economice între diaspora și țară.

Bazele relației dintre comunitatea românească din Barcelona și instituții ale județului Bacău au fost puse în urmă cu doi ani atunci când o delegație a consiliului județean a făcut o prezentare a județului, a unora dintre obiectivele culturale băcăuane, cu ocazia înmânării cărții județului către câteva dintre asociațiile românești din Catalunya și bibliotecii bisericii ortodoxe din Barcelona.

Evoluția economiei și îmbunătățirea calității vieții a fost unul dintre subiectele abordate pe parcursul discuției. Rezultatele raportate de compania aeronautica din Bacău, de exemplu, pot fi considerate un indicator al perspectivei de dezvoltare a județului; cu un număr de peste 1.700 angajați și în continuă căutare de specialiști Aerostar este unul dintre principalele motoare economice ale județului. Despre lucrările ample făcute la spitalul județean și despre proiectele implementate în învățământul județean Sorin Brașoveanu a vorbit de asemenea pe larg.

Mulți români din diaspora provin din regiunea Nord-Est de care aparține județul Bacău. Acestora li se adresează programul ReCONNECT DIASPORA din cadrul Diaspora StartUp la care consiliul județean Bacău este asociat. Un concurs de proiecte de afaceri finanțate cu până la 40.000 de euro din fonduri europene la care antreprenorii care trăiesc în diaspora și originari din această regiunea Nord-Est sunt invitați să participe. Amănunte aici

În cadrul întâlnirii de la Barcelona s-a discutat și despre posibilitatea inițierii de proiecte care să privească promovarea obiectivelor turistice ale județului Bacău în Spania și au fost identificate posibilități de colaborare în viitor pentru întreprinderea unor acțiuni culturale comune cu Centrul Cultural Robarna și alte asociații românești din Spania.

bacău