Ghişeul Consular Online – econsulat.ro

Ghişeul Consular Online – econsulat.ro

Trimite și altora

Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC) este parţial activ în cadrul Consulatului de la Barcelona.

Sună atât de complicat de parcă ar fi nevoie de un masterat pentru a desluşi ce este şi cu ce se ocupă SIMISC. De fapt este mai simplu decât pare: înseamnă că bazele de date ale Ministerului Afacerilor Externe sunt sincronizate cu ale Ministerului de Interne şi în acelaşi timp se pune la dispoziţie o interfaţă (de moment în fază de testare în Barcelona) cu care utilizatorul aflat în străinătate va putea realiza o serie de solicitări pentru care până acum era obligatorie prezenţa la consulat. Am precizat că este doar parţial activ pentru că în pofida faptului că partea tehnică, cea de procesare efectivă a solicitărilor este operaţională totuşi portalul de acces public este încă în fază de teste.

De ce ne interesează asta?

Pentru că o mare parte dintre actele pe care le solicităm prin consulate se vor putea procesa mai repede, vom avea acces online la o parte dintre serviciile pentru care altfel ar fi necesară deplasarea până acolo şi, pe cale de consecinţă, timpul de aşteptare la ghişeuri va fi mai scurt.

„SIMISC este un sistem informatic complex care, prin nivelul ridicat de deschidere către cetăţean, reprezintă un mijloc de comunicare şi interacţiune sigur şi în acelaşi timp transparent între dumneavoastră şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României” se spune în materialul de prezentare. „Portalul vizează simplificarea procedurilor de soluţionare a serviciilor consulare prestate de Ministerul Afacerilor Externe”.

Sistemul de gestiune este proiectat să asigure:

  • Transmiterea Online a solicitărilor de servicii consulare şi documentaţia aferentă în mod sigur şi rapid;
  • Posibilitatea obţinerii Online a programărilor la sediile consulatelor când prezenţa noastră este necesară;
  • Acces facil la informaţiile de care avem nevoie prin intermediul site-ului www.econsulat.ro.

Servicii consulare pentru care putem depune solicitările Online:

  • Documente de călătorie şi de identitate;
  • Acte de stare civilă;
  • Acte notariale;
  • Obţinerea actelor judiciare sau extra-judiciare din România;
  • Redobândire/Renunţare la cetăţenia română;
  • Alte servicii (verificare autenticitate permise de conducere, intermedierea apostilării şi supralegalizării actelor oficiale româneşti şi străine, etc).

Platforma electronică pe care o vom folosi se numeşte E-cons şi va putea fi accesată la adresa: www.econsulat.ro

Să nu vă imaginaţi că totul se va putea face online, pentru o parte dintre serviciile consulare va trebui în continuare să fim prezenţi la consulat, însă pe măsură ce sistemul va fi pus la punct ne poate face viaţa mai simplă; fie pentru că va fi nevoie de un singur drum la consulat fie pentru că vom putea obţine informaţii exacte despre ceea ce ne trebuie pentru fiecare caz în parte. De altfel responsabilii departamentului tehnic din cadrul ministerului, cei care se ocupă de implementarea sistemului aşteaptă sugestiile utilizatorilor pentru fluidizarea procesării serviciilor.

În momentul de faţă accesând econsulat.ro putem obţine informaţii şi ne putem face o idee despre funcţionalităţile Ghişeului Consular Online, urmând ca în scurt timp să putem folosi portalul şi în Catalunya.

Centrul de contact şi suport al cetăţenilor români din străinătate este în continuare activ şi poate fi accesat on-line aici.


Trimite și altora

5 Comments on this Post

  1. Posibilitatea de a solicita o programare online la sediile misiunilor diplomatice ?i oficiilor consulare.

  2. Buna ziua! Eu me gesesc in Sankt Peterburgo in Russia. Eu am primit SERTIFICAT de CETATENIE Spunezim ve rog unde eu pot in Romania se fac SERTIFICAT DE NASHTERE SERTIFICAT DE CETATENIIE.? Pot eu se fai aceste sertificate print on line.?

  3. Ce se aude cu pasaportul romin a lui liutii Grigore?

  4. Astept apelu dumneavostra 060119529

  5. Buna ziua! Pot să înaintez actele pentru redobîndirea cetățeniei, dacă certificatul de căsătorie a părinților lipsește în arhivă?

Comments are closed.