Înregistrarea schimbării de stare civila la timp – O prioritate

Înregistrarea schimbării de stare civila la timp – O prioritate

Trimite și altora


Voi începe insistând în faptul că este esenţial să înregistraţi orice fel de schimbare de stare civila efectuată în Spania, la oficiile consulare sau pe teritoriul României. De ce subliniez acest lucru? Vă voi relata o mică istorie recentă care sigur vă va ajuta să înţelegeţi insistenţa mea.

A venit la birou o doamnă Y, cu cartea de identitate expirată, divorţată în Spania de câţiva ani. Nu şi-a pus problema că fiind cetăţean român hotărârea de divorţ pronunţată în Spania trebuia înscrisă în ţară sau la consulat. Tot acolo se face stabilirea numelui de familie a doamnei proaspăt divorţate. Nu pare important, se poate trăi şi cu numele fostului soţ. Doar că din relaţia pe care o are cu noul partener are fericirea să aibă un copil caruia îi trebuie un certificat de naştere. Iar în momentul acesta devine importantă înscrierea certificatului de divorţ şi schimbarea numelui mamei copilului. Este o situaţie poate pentru mulţi „ciudată” şi asta pentru că nu au fost puşi în faţa unei astfel de experienţe dar realitatea este că întâlnesc destul de des aceste circumstanţe.

În primul rând trebuie să cerem înregistrarea în România a divorţului pronunţat în străinătate împreună cu o renunţare expresă a numelui de familie şi revenirea la numele de fată. Într-un articol viitor ne vom opri asupra circumstanţelor iniţierii demersurilor de divorţ / separare legală.

Ulterior se va cere renovarea cărţii de identitate în România, cu noile date de stare civilă şi numele de familie.

Va trebui să mergem şi la Registrul Civil spaniol unde s-a înregistrat naşterea copilului ca să modificăm numele de famile al mamei.

Şi în ultimul rând putem merge la Oficiul Consular pentru a înregistra naşterea copilului.

Sunt demersuri care durează dar în cele din urmă am reuşit atât renovarea documentului de identitate al mamei cât şi înregistrarea noului născut în cadrul Consulatului Român.

Sperăm că v-au fost utile aceste informaţii şi în caz de nevoie, ne puteţi contacta.

Av Nadia Irina Fundăţeanu /Efica Abogados, tel: 635 954 632


Trimite și altora