Minor născut în Spania: este cetăţean spaniol?

Minor născut în Spania: este cetăţean spaniol?

Trimite și altora


Minor născut în Spania

De multă vreme numeroşi români suntem plecaţi şi stabiliţi prin diferite părţi ale Europei. Ne adaptăm la noile condiţii de viaţă, ne integrăm, poate mai repede decât persoane de alte naţionalităţi, iar mulţi dintre noi chiar întemeiăm familii mixte.

diaspora startup

În continuare vom dedica acest spaţiu familiilor atât de români cât şi mixte cu copii născuţi în Spania. În momentul când vine pe lume noul membru al familiei trebuie luate în seamă mai multe circumstanţe:

  1. Naşterea va trebui înregistrată la Registrul Civil unde aveţi domiciliul.
  2. În termen de pâna la şase luni trebuie să solicitaţi înscrierea certificatului de naștere în registrele de stare civilă românești la Consulatul României din zona unde vă aflaţi pentru a putea dobândi certificatul de naştere românesc. Vă recomand până la şase luni, dat fiind faptul că este un demers gratuit. După termen de şase luni se va face cu plată.
  3. După emiterea certificatuli de naştere românesc, puteţi cere şi eliberarea unui paşaport pentru minor. Astfel puteţi călători fără nici o problemă în afara Spaniei.

Este bine de ştiut că, un copil nou născut are cetăţenie spaniolă doar dacă unul dintre părinţi este cetăţean spaniol. Deci va putea dobândi acte de identitate spaniole doar dacă este cetăţean spaniol. În cazul în care părinţii sunt români sau român şi altă cetăţenie, noul născut nu este cetăţean spaniol.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Insist asupra faptului că înregistrarea naşterii copilului este utilă, pentru că anii trec, şi situaţia familei se schimbă. De anumite ori chiar în rău. Părinţii se despart, abandonează familia, unul dintre ei nu mai este de găsit, iar minorul se va afla într-o situaţie „fără temei legal”. Iar procedura pentru înregistrarea naşterii minorului în România va fi costisitoare si lungă.

Sperăm că v-au fost utile aceste informaţii şi în caz de nevoie, ne puteţi contacta.

Av. Nadia Irina Fundăţeanu /Efica Abogados, tel: 635 954 632

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook.


Trimite și altora

5 Comments on this Post

  1. Întrebare pt ai face copilului alocație în ro el fiind născut în Spania ce trebuie prezentat în România

  2. Copii romani nascuti in spania cand vor ajunge la varsta de 18 ani vor putea alege intre cetatenia romana si cea spaniola

  3. Exista o modalitate de obtinere a cetateniei romane pt copil, chiar daca urmeaza sa se nasca pe teritoriul spaniei iar tatal e cetatean spaniol? Nu suntem casatoriti si nici nu pare sigur ca vom ramane impreuna, in schimb el si parintii lui vor vrea sa imi ia copilul, in mod cert, daca ne despartim. Poate Exista vreo solutie de a ma asigura cumva, fara sa trezesc banuieli prea mari…

  4. Bună ziua am trei copii născuți în spania . Unul are 17 ani , 15 ani , 10 ani , se pot face certificate de nastere românești , pentru ca nu le am facut la timp . ?Mulțumesc

  5. Buna ziua as vrea sa atiu daca pot face certificate de nastere la copii an varsta de 16 si 9 ani tatal copiilir e spaniol suntem divortati copii sunt an custodia mea si vreau sa stiu daca pot sa le fac certificate romanesti sai anregistrez an romania un salut

Comments are closed.