Restricții în Ronda Barcelona de la 1 Decembrie 2017 – Healthy Streets

Restricții în Ronda Barcelona de la 1 Decembrie 2017 – Healthy Streets

Trimite și altora


  • Restricții de circulație a autovehiculelor contaminante pe cele două ronde din Barcelona
  • Restricțiile se aplică de la 1 decembrie 2017 în episoadele de contaminare declarate de primărie iar din 2020 permanent

Responsabila pentru Ecologia, Urbanisme i Mobilitat a primăriei Barcelona, Janet Sanz, spune că se urmărește „crearea unui oraș care garantează dreptul la sănătate a individului” și adaugă că „unul dintre obiectivele cheie este lupta împotriva contaminării aerului”.

Restricțiile de circulație care se instituie deocamdată atunci când generalitatea declară un episod de înaltă contaminare (cu o frecvență de 2-3 ori pe an),  între orele 7 și 20 în zile lucrătoare se adresează turismelor care nu dispun de eticheta ambientală a DGT furgonetelor anterioare Euro1. Măsura intră în vigoare la 1 decembrie 2017 și se aplică pentru cele două ronde ale barcelonei, Ronda de Dalt și Ronda Litoral, urmând ca din 2020 restricțile să devină permanente.

„Am pariat pentru dezvoltarea transportului public, bicicletelor și deplasării pietonale, continuăm să o facem însă nu este suficient” spune Sanz care a amintit că „avem nevoie să evităm ca autovehiculele cele mai contaminante să circule prin oraș”.

digi dolce focus 2017

Contaminarea ajunsă la limită

Contaminarea atmosferică este o problemă importantă. În 2016 Barcelona a îndeplinit obiectivul de a nu depăși nivelele de referință stabilite de Organizația Mondială a Sănătății pentru 11 agenți contaminanți însă a înregistrat nivele superioare pentru dioxidul de azot. Astfel că 68% din populația zonei metropolitane este expusă unui potențial pericol.

Măsurile anunțate se înscriu în programul de luptă împotriva contaminării la care Barcelona a devenit parteneră împreună cu alte 12 mari metropole ale lumii, Barcelona, París, Los Ángeles, Ciudad de México, Seattle, Ciudad del Cabo, Londra, Copenhaga, Vancouver, Milano, Quito și Auckland după semnarea acordului Healthy Streets prin care se angajează să lucreze pentru „străzi libere de combustibili fosili”.

Transport și alternative autovehiculelor private

Unul dintre obectivele urmărite de campanie este informarea utilizatorului de autotuturism personal despre încadrarea acestuia în normele acceptate iar pentru aceasta se pune la dispoziție portalul canvidhabits.com unde se găsesc informații despre maniera în care putem intra în posesia etichetelor identificative care permit accesul în zonele declarate cu grad înalt de contaminare.

medio ambientale

Portalul municipal care informează despre calitatea aerului sintetizează statisticile privind gradul de poluare și oferă alternativele disponibile.
Începând cu 1 decembrie 2017, în cazul declărării unui episod de contaminare ambientală, autoturismele care nu dispun de eticheta ambientală de la DGT (Zero, Eco, C și B) nu vor putea circula pe ronde. Concret, mașinile afectate de această restricție sunt cele pe benzină anterioare anului 2000 (anterioare Euro 3) și cele diesel anterioare anului 2006 (anterioare Euro 4). Între iarna 2017 și primăvara anului 2018 se adaugă restricții pentru motorete, motociclete, camioane, autocare și autobuze pe benzină anterioare Euro 3 și diesel anterioare Euro 4.

Autovehiculele de urgență, cele personale cu dinstictivul de handicap și serviciile esențiale vor circula fără restricții. Restricțiile de trafic vor fi în vigoare între 7,00 și 20,00 în zile lucrătoare.

 


Trimite și altora