Linistea este hrană pentru creier

Linistea este hrană pentru creier

Trimite și altora

Deci da: lipsa zgomotului sau a altor stimuli, în general, încarcă „bateriile” creierului.

Neurobiologul nord-american Leo Chalupa susține că avem nevoie de o zi de liniște completă pentru a atinge un stadiu funcțional optim al creierului. Mintea noastră ar trebui să se odihnească după continuul bombardament informațional pe care îl suportă; dacă această idee se confirmă s-ar putea crea spații pentru desconexiunea de tehno-stress-ul cotidian.


Două ore de liniște au ca rezultat dezvoltarea de noi celule în creier


Cercetătorul american este unul dintre mulții apărători al liniștii, sprijiniți de multe cercetări științifice dezvoltate pe parcursul ultimilor ani. Una dintre cele mai recente rezumă că un timp fără stimuli auditivi relaxează la fel de mult ca atunci când ascultăm muzică liniștită. Schimbarea în variabilele cardio-vasculare, cerebrale și respiratorii este similar. Mai mult, liniștea încarcă creierul. Excesul de stimuli lasă fără resurse scoarța prefrontală, cea care se ocupă de raționament. fără liniște, doar putem răspunde minut după minut: gândirea superioară încetează să existe, reactivându-se doar în absența stimulilor.

satelit televizor

De fapt, acest efect regenerator ar putea să fie fizic. O cercetare de la Universitatea din Dresda (Germania) demonstra acum câtva timp că două ore de liniște duc la dezvoltarea de noi celule în hipocampul șoarecilor de laborator care serveau drept subiecți pentru experiment.


Trimite și altora