Ministerul stabileste ca Anul Centenar are 10 luni

Ministerul stabileste ca Anul Centenar are 10 luni

Trimite și altora


  • În 27 februarie, cu o zi înainte de finalul celei de a doua luni din 2018, Ministerul Românilor de Pretutindeni anunță „Calendarul de activități pentru anul 2018”
  • 2018 este anul în care se împlinesc 100 de ani de la marea unire, declarat An Centenar, de importanță deosebită pentru brandul de țară

În cadrul unui eveniment intitulat „Românii de Pretutindeni. Realități și aspirații”, organizat de Academia Română, Natalia Intotero, proaspăta ministră pentru Diaspora spune că va prezenta „elementele de noutate și obiectivele instituționale aferente anului în curs, destinate sprijinirii cetățenilor români aflați în afara granițelor țări, în vederea consolidării legăturii acestora cu identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă”


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Adunarea de la Academia Română „își propune dezbaterea problematicilor conaționalilor noștri în societatea contemporană”, se spune în comunicarea ministerului referindu-se la românii care trăiesc înafara granițelor. Nu este clar dacă dezbaterea are menirea de a deranja „el dulce farniente” al eminențelor care vegetează undeva în clădirea numită Academia Română, într-o intenție stângace de a-și clarifica ideile, poziția față de diaspora sau – puțin probabil – acceptarea odată pentru totdeauna că oficialii români nu sunt în măsură să influențeze în vreun fel viața românului plecat.

Pe data de 27 februarie a.c., între orele 10.00 – 12.00, la Aula Academiei din Calea Victoriei nr. 125, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MpRP) va lansa calendarul de activități pentru 2018.

Răuvoitorii ar spune că cele două luni care lipsesc din calendar înseamnă bani mai puțini cheltuiți dintr-un buzunar personal. Nu credem că este așa, bugetul nu este buzunar personal prin țările unde trăim. În România nu mai știm cum este, suntem plecați de ceva timp dar presupunem că lucrurile stau la fel ca în oricare țară care se nutrește din fonduri europene.

smart up

Optimiștii ar spune că un an de 10 luni la același buget înseamnă mai mulți bani pentru proiectele din amintitul „An Centenar” la promovarea căruia am tot fost invitați de vreo trei ani în urmă. Optimiștii sunt naivii activiști sociali din diaspora care au sorbit din promisiunile oficialilor căzuți „în delegație” pe plajele din Barcelona sau la cumpărături „din greșeală” pe Castellana Madrilenă.

Al doilea guvern PSD, cel condus de un domn, Tudose, intenționa desființarea ministerului pentru diaspora și transformarea acestuia în direcție a ministerului de externe. Guvernul Tudose a căzut iar cel care îi urmează include în continuare un minister „al românilor de pretutindeni” la conducerea căruia a fost numită o specialistă în problematica celor plecați.

În continuare politicul bucureștean crede că avem nevoie de cineva care să ne administreze.

Între timp noi ne vedem de viață, tutelați mulțumitor de țările de adopție. Ca de obicei dăm semne că România nu ne este indiferentă dar degeaba iar înțelepții misterioși ai academiei române organizează simpozioane pe tema „problematicilor conaționalilor noștri în societatea contemporană” de vreo douăzeci de ani fără să ajungă la o minimă concluzie. Organizațiile românilor din diaspora care chiar fac lucruri pentru comunități sunt nefinanțate și în anul centenar, ICR continuă să facă ce știe iar Barcelona este o fiesta continuă ca de obicei.

Doar Natalia Intotero este nou căzută în ecuația asta. Ne spune pe facebook că, în teorie, a trecut „Ziua Internațională a Limbii Materne, sărbătorită pe 21 februarie” și o credem. Că „își exprimă regretul față de incidentele violente din Ragusa” iar o credem. Cu finanțarea proiectelor avem rezerve dar reținem că niște bani pentru diaspora există. Nu este clar care sunt criteriile de finanțare a proiectelor dar niciodată nu a fost.

Un An Centenar mai scurt vă dorim și dumneavoastră!


Trimite și altora