Multumesc Eminescu – femeile din viata Luceafarului

Multumesc Eminescu – femeile din viata Luceafarului

Trimite și altora


Cristina Leahu – Barcelona

Muze pentru geniu

Despre Eminescu s-a scris mult și se va scrie exponențial și de acum încolo.
Ce a inspirat inspirația poetului?
Cum a ajuns să scrie despre iubire?
Ce l-a mișcat pe el la ele?
Cum viața i-a fost tumult din cauza lor, a muzelor sale?
Cum e sa fii muză și cum e sa fii cu un poet?

Despre poet prin ochi de femeie

Iubirea mișcă lumea sau creaza tumult. Este cunoscut faptul că Eminescu iubea, iubea femeia în toata splendoarea ei. Ba chiar mai mult decât atât, femeia i-a devenit adicție și stăpână, trecând dincolo de pasiune.

Deși Veronica Micle este cea mai cunoscută din iubirile eminesciene și ar putea fi considerată muza suprema a poetului, lista lungă a iubirilor sale nu se deschide și nici pe departe nu se închide cu ea. Ea a fost cea mai mediatizată, însă Eminescu a trăit intensități pasionale cu multe alte femei care mai apoi i-au servit drept muză poetului. Procesul creativ este însoțit de trăiri de o intensitate elevată, astfel iese la lumina creația, trăind o profunda durere sau o înalțătoare pasiune.

Trăirile poetului le combinau pe ambele. Gustul dulce-amar al distanței combinat cu dorința, dorul combinat cu plăcerea, dragostea imposibilă combinată cu pasiunea, toate aceste ingrediente au fost componentele din rețeta nemuritoarelor poezii. Dătătoare de extaz și suferință în acelasi timp.

Rolul de amant și „iubovnic” a trebuit să-l împartă în diverse ocazii cu mai mulți pretendenți ale aceleiași femei. Nu avea o anumita tipologie feminină care să-i fure inima. Îi plăceau femeile în tot sensul cuvantului. Și, cu cât mai femeie era cu atât îl atragea mai mult. Astfel, muze au fost atât femeile din curtea vecina cât și nemțoaicele din capitala Germaniei. Se pasiona și se îndrăgostea ușor, ca o scantie de foc.

Prima sa dragoste moare la doar 16 ani. În cinstea ei scrie “Mortua Est”. Fuge de la școala cu o trupa de actori. Nu pentru iubirea de teatru ci pentru dragostea de o actriță cu 3 ani mai mare ca el. Iubește cu patos si scrie – “ Venere si Madona”, “Amorul unei marmure” “La o artista”.

“Atat de frageda” o dedica nemtoaicei de care s-a indragostit în timp ce promisese dragoste veșnică Veronicăi Micle. Mai apoi îi scrie un caiet mic de poezii în care apar “Despartire”, “Cu mine zilele-ti adaogi”. Dragostea celor doi nu este posibilă din cauza statutului si nivelului social diferit. “Pe langa plopii fara sot” poezie dedicată femeii cu 10 ani mai mare decat el, divorțată cu doi copii. Conform eminescologilor, aceasta era si ultima amanta din lista nefinalizată a iubirilor patimașe a poetului.

Se poate observa ca poetul deși o iubea pe Veronica Micle, nu era deloc o personalitate monogama. Era într-o căutare a inspirației voite sau instinctuale. Femeile din viața sa și-au îndeplinit misiunea până la capat. L-au iubit, l-au chinuit, l-au adorat și l-au abandonat. Ele au devenit nemuritoare prin poeziile lui și el a născut arta din iubirea lor, a femeilor.

Pentru mine el a fost exemplul iubirii romantice “ca la carte”. Dar Eminescu a fost prezent în formarea mea nu doar prin cărți, cenacle literare, critici de arta și concursuri naționale ci și în versurile melodiilor interpretate de formațiile autohtone ca Plai, Contemporan, Noroc, ce răsunau la radio Chișinău la vârsta la care eu nici măcar nu știam să citesc.

În primele călătorii și excursii începând cu locul în care m-am născut, bustul poetului a fost mereu prin preajmă, pe aleea scriitorilor din Chișinău sau în Centrul orașului Cernăuți.

luceafarul
foto: Iurie Cojocaru

Teiul și bustul lui Eminescu din Iași, bustul de la Vevey care adună toți romanii din Elveția pe 15 ianuarie pentru a sarbatori ziua poetului. Bustul poetului la Viena, alt magnet de reunire diasporală în jurul culturii și a poeziei în mod special. Și multe alte locații care îi aduc omagiu unei ființe ce a rezonat cu Universul și a fost mesagerul frumosului nemuritor pentru neamul românesc.

Mulțumesc Eminescu !

Cristina Braghis Leahu

 


Trimite și altora