Noul Cod Fiscal obligă românii din diaspora la o plată de 180€/an dacă nu își declară rezidența fiscală în țara unde trăiesc


Potrivit noului Cod Fiscal, românii plecaţi în străinătate care și-au păstrat rezidența fiscală în România (adică oricine nu anunță la fisc rezidența fiscală în altă țară), vor fi nevoiţi să plătească o taxă de 67 de lei/ lună (aprox. 15 euro/lună, 180 de euro pe an)

„Confirm faptul că persoanele cu rezidenţa fiscală în România, cu domiciliul în ţară, sunt obligate la plata acestei contribuţii calculată prin procentul de 5.5% din valoarea salariului minim pe economie, chiar dacă se află în străinătate. Contribuţia este de circa 67 de lei/lună, corespunzător sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei”, a declarat consultantul financiar Adrian Benta.


Aproape toți românii din diaspora au în casă TV românesc
dolce telekomStai informat, ține legătura cu evenimentele din țară, vorbește românește / Tv satelit oriunde în Europa /


Potrivit noului Cod Fiscal, persoanele fizice ce nu realizează venituri şi nici nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii vor fi obligate să plătească contribuţii la asigurările de sănătate:

„Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contribuţii la asigurările de sănătate de către persoanele fizice ce nu realizează venituri şi nici nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele însărcinate care nu au venituri. În acest sens, cetăţenii români care îşi păstrează rezidenţa fiscală în ţară sunt în sfera contribuţiei la această asigurare de sănătate. În esenţă, legea nu se adreseaza numai acestor categorii de persoane ci şi altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care încasează venituri la negru, agricultorilor care nu îndeplinesc condiţia de a fi impozitati prin tranşe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate”, a mai spus Adrian Benta.

Citeste mai mult pe RTV.NET: