MRP: Consultări bilaterale privind drepturile copilului – Helsinki, Republica Finlanda

MRP: Consultări bilaterale privind drepturile copilului – Helsinki, Republica Finlanda

Trimite și altora


  • MRP a participat la sesiunea de consultări bilaterale privind drepturile copilului – Helsinki, Republica Finlanda

În vederea extinderii cooperării bilaterale și a demersurilor care privesc drepturile cetățenilor români aflați în Republica Finlanda, precum și ca urmare directă a vizitei de lucru efectuată de ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, la Helsinki, o delegație a autorităților române a participat, la 6 noiembrie 2017, la o sesiune de consultări bilaterale privind drepturile copilului.

Delegația română, formată din experți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), împreună cu specialiști ai Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPDCA) și ai Avocatului Poporului, a avut o întrevedere de lucru cu reprezentanți ai statului finlandez din cadrul Ministerului Afacerilor Sociale și Sănătății, Ministerului Justiției, al Serviciului de Urgențe Sociale și al Sprijinului Oferit în Situații de Criză.

Presa a scris despre subiectul celor doi copii minori preluați de serviciile sociale finlandeze în urma divorțului părinților, mama româncă iar tatăl cetățean finlandez. „În urmă cu doi ani, autorităţile finlandeze au decis să intre în forţă în locuinţa Cameliei Smicală din localitatea Tampere şi să-i smulgă din braţe copiii. Recent, se despărţise de soţul finlandez. Acesta o acuzase că vrea să fugă în România cu cei mici şi a cerut ajutorul inspectorilor sociali” titra digi24.ro. „Manifestanţii cer [..] ca în acest caz să se implice şi specaliştii în drept ai Ministerului de Externe” mai menționa sursa citată.

Sesiunea de consultări bilaterale se înscrie în demersurile autorităților române în cooperare cu cele finlandeze, în vederea soluționării unuia dintre cele mai complexe cazuri de preluare a unor minori de către serviciile sociale, respectiv cazul copiilor Maria și Mihai.


Trimite și altora