Obiceiuri de Anul Nou

Obiceiuri de Anul Nou

Trimite și altora


Cele mai interesante tradiții si obiceiuri de Anul Nou, noaptea dintre ani în diverse colțuri ale lumii

1. Strugurii norocului in Spania

Cea mai întâlnită tradiție din Spania de Anul Nou este cea de a mânca 12 boabe de strugure în ultimele 12 secunde ale vechiului an. Acest obicei este vechi de acum 103 de ani, atunci când în anul 1909 a fost înregistrată în Spania o recoltă de struguri foarte bogată. Așa că, în casele oamenilor erau struguri din plin. Aceștia au profitat de belșugul strugurilor de pe masă în noaptea dintre ani, născându-se această tradiție. Există unele referințe care spun că în secolul al XIX-lea, familiile burgheze deja adoptaseră acest obicei pentru a întâmpina anul nou.

Numărul strugurilor coincide cu doua puncte cheie. În primul rând, 12 este numărul lunilor anului. Mai mult decât atât, 12 este ora care coincide cu sfârșitul anului vechi și cu începutul anului următor. Așa că, acest număr are o puternică simbolistică și celor superstițioși le aduce noroc. Problema începe când secundele ultimului an trec mult prea repede iar noi, cei din Spania, d-abia că reușim să înghițim toate boabele de strugure! Chiar dacă este un obicei tipic spaniol, mulți români vor încerca și ei în această noapte să înghită cele 12 boabe de strugure, în speranța că noul an va fi unul mai bun, mai norocos și plin de belșug.

2. Săruturile de la miezul nopții din America

Cea mai romantică trdiție este în Statele Unite ale Americii, unde nu poate lipsi sărutul de la miezul nopții. Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate originea acestei tradiții, există multe explicații pentru toate gusturile. Cea mai interesantă se situează la începutul epocii romane când în timpul festivalului Saturnalia, cel care coincidea cu solatițiul de iarnă și era apropiat anului nou, toți participanții se sărutau.

satelit televizor

Americanii cred că dacă nu săruți pe nimeni imediat după miezul nopții de revelion, vei avea 365 de zile de singurătate.

3. Lintea italiană

Simbol al bogăției și al banilor, lintea nu poate să lipsească de pe masa italienilor în noaptea de Anul Nou. Acest obicei începe să se instaleze chiar și în Spania, unde mulți dintre spanioli aleg să servească la cina de revelion, linte. Cu cât mai mult mănânci, cu atât mai mult vei câștiga în noul an. Această tradiție este foarte îndepărtată, avându-și originile în vechiul Imperiu Roman. Romanii dăruiau la începutul anului aceste legume cu credința că se vor tranforma în monede de aur. Chiar dacă se crede sau nu în aceste superstiții, lintea este un fel de mâncare foarte sănătos, având multe calități nutritive pentru organism, așa că, niciodată nu prinde rau să mănânci o porție de linte.

4. ÃŽn Danemarca se sparg farfuriile

Felul în care cei din Danemarca întâmpină noul an este o combinație între periculos, zgomotos și relaxant în același timp. Tradiția spune că trebuie să spargi farfuriile după cina din seara de revelion. În mod tradițional, farfuriile se spărgeau în fața porții celor dragi care se bucurau de acest gest. Gestul reprezintă dragoste și noroc în anul ce vine. Interesant este și obiceiul de a sări de pe un scaun la ora 12 fix. Acest lucru va aduce noroc în tot ceea ce vei face, așa că nu este nimic ciudat să vezi atât bătrâni cât și tineri cățărându-se pe mobila din casă pentru a atrage toate energiile pozitive.

5. Lenjeria intimă roșie pentru a avea noroc în dragoste

Nu exită nicio sursă care ne poate spune când și de ce s-a născut acest obicei care este răspândit peste tot în jurul lumii. Un lucru este cert: putem observa magazinele pline de lenjerie roșie în această perioadă a anului. Tradiția ne asigură că, purtând lenjerie roșie în această seară, iubirea și pasiunea nu vor lipsi pe tot parcursul anului viitor.

Respectând sau nu tradițiile, vă dorim tuturor un an nou fericit plin de noroc, bucurii și împliniri pe toate planurile!


Trimite și altora