Parlament: Ne inmormantam mortii gresit

Parlament: Ne inmormantam mortii gresit

Trimite și altora


Mortii noștri, mortii mamelor lor

  • Din 23 noiembrie 2016 avem o lege privind serviciile funerare care abia astăzi a fost adoptată.
  • Familia defunctului nu mai are voie să organizeze priveghiul în apartamente sau case.

Românii trebuie să își îngroape mortii în maximum 36 de ore de la deces, și nu mai au voie să îi privegheze la domiciliu. Așa prevede noua lege a serviciilor funerare, care a intrat în vigoare luna aceasta. Actul normativ introduce schimbări radicale în privința obiceiurilor funerare. Astfel, românii vor putea să își îngroape morții fără preot. Mai mult de atât, la o oră de la constatarea decesului, rudele au obligația de a depune corpul persoanei decedate la o casă mortuară.


Publicitate
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Românii s-au împărțit în două: unii care sunt de acord cu noile prevederi iar alții care vor să respecte datinile stăvechi. “Sunt foarte de acord cu această lege. Nu poți ține defunctul în casă. Nu este nici igienic și nici psihic nu face bine omului.”
“După ce că totul costă, acum ne mai bagă pe cap și cheltuiala cu locul unde să punem mortul. Păi dar ce, eu am bani ca sa mai dau la casa mortuară? Cel mai bine este sa ne lase așa cum am făcut până acum. Astea sunt legile de afară care ni le bagă pe gât și nouă. O să-și lase lumea morții afară să-i îngroape ei” sunt părerile cetățenilor intervievați de dreptul-omului.org

Legea interzice totodată fotografierea corpului defunctului fără acordul aparținătorilor, excepții fiind permise doar pentru fotografierea în cadrul procedurilor judiciare, și va stabili că procedura de îmbălsămare este obligatorie atunci când familia decide să expună decedatul în locuri publice, inclusiv la capelă, cu sicriul deschis, când decedatul este transportat într-o altă localitate decât cea în care a fost decesul, la o distanță mai mare de 30 de kilometri, în situația în care cauza medicală a decesului impune îmbălsămarea ca măsura de profilaxie și reducere a riscului biologic. Cei care nu respectă noile reguli de înmormântare riscă amenzi între 500 și 10.000 de lei.

Reprezentanții bisericii spun că mai bine ar fi dacă oamenii ar fi lăsați să-și îngroape mortii după datinile străvechi. “Înmormântarea este un eveniment din viața omului. De când ne știm, datini și cu legea asta nescrisă, înmormantarea se face la 3 zile. Niciodată nu s-a făcut înmormântarea după o zi sau după două zile.”


Publicitate
digimobil


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /



Un al doilea aspect al legii se referă la aspectul mormintelor: dacă un loc de veci este lăsat în paragină și abandonat timp de doi ani consecutivi, administrația are dreptul, de acum, să confiște locul, conform publicației dreptul-omului.org.

Trimite și altora