Festivalul Națiunilor Centenare de la Bucuresti – PoetArt 100

Festivalul Națiunilor Centenare de la Bucuresti – PoetArt 100

Trimite și altora


Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare, PoetArt.100 desfășurat la București. Un regal de poezie

ioan Matiuț
Ioan Matiuț

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 19:00, în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8), a avut loc lectura publică de poezie și recitalul de muzică – PoetArt 100, un eveniment inclus în Noaptea Capitalelor Centenare și Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare (FCNC, 10-17 septembrie 2018). Au fost invitați poeți din Cehia (Petr Hruška),  Republica Moldova (Grigore Chiper, Nicolae Spătaru) și România (Teodor Dună, Cătălina Matei, Ioan Matiuț, Ioan Es. Pop, Livia Roșca, Andra Rotaru, Tudor Voicu și Florina Zaharia) care au citit 100 de poeme. Invitatul special al proiectului a fost muzicianul, poetul și profesorul de flaut Ion Bogdan Ștefănescu, alături „Flaut Power”, un grup de studenți la masteratul de flaut coordonat de Ion Bogdan Ștefănescu la Universitatea Națională de Muzică din București. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro, partener al evenimentului.

În anul 2018, se împlinesc 100 de ani de la crearea României Mari. Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare a fost un  eveniment inițiat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul de Comedie și Teatrul Dramaturgilor Români. Acesta și-a propus celebrarea Centenarului în context european, invitând la București, în perioada 10-17 septembrie 2018, alte nouă state care sărbătoresc Centenarul pe parcursul acestui an: Polonia, Austria, Republica Moldova, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia. Festivalul a cuprins  mai multe secțiuni: teatru, muzică, film, poezie, expoziții, conferințe și o componentă gastronomică.

Astfel, sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 19:00 la  Muzeul Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8), a avut loc lectura publică de poezie și recitalul de muzică – PoetArt.100.  Eveniment  inclus în Noaptea Capitalelor Centenare și Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare.

Au citit din propriile creații,  10 poeți reprezentativi din Cehia (Petr Hruška), Republica Moldova (Grigore Chiper, Nicolae Spătaru) și România (Teodor Dună, Cătălina Matei, Ioan Matiuț, Ioan Es. Pop, Livia Roșca, Andra Rotaru, Tudor Voicu și Florina Zaharia). S-au citit 100 de poeme, fiecare poet lecturând câte 10.

poetart2018
Tudor Voicu, Ioan Matiut, Catalina Matei, Dan Mircea Cipariu, Andreea Drăghicescu, Livia Lucan-Arjoca, Andra Rotaru, Florina Zaharia.

Poemele, representative pentru lirica actuală,  au excelat prin valoare dar și prin  diversitatea de expresie și geografie literară.

Invitatul special al proiectului a fost muzicianul, poetul și profesorul de flaut Ion Bogdan Ștefănescu, alături „Flaut Power”, un grup de studenți la masteratul de flaut coordonat de Ion Bogdan Ștefănescu la Universitatea Națională de Muzică din București. Aceștia au prefațat recitalul cu piese de muzică clasică, iar la jumătatea evenimentului, au încântat publicul cu jazz și melodii prelucrate din folclorul românesc.

Evenimentul a fost programat să se defășoare în gradina  Muzeului Național al Literaturii Române, însă ploaia venită parcă din senin, au obligat organizatorii să imprivizeze un spațiu de la masarda cădirii, care a devenit neîncăpătoare. Starea înaltă creată de poezie și muzică, i-au făcut  pe cei prezenți să trăiască momente de cultură autentică și să ia contact cu literatura vie.

Un  public cald, consumator de literatură, a onorat cu prezența. I-aș remarca pe  cunoscutul actor George Mihăiță și pe doamna Ani Dumitru, de la revista RoBarna din Barcelona.

poet art 100

Amfitrionul evenimentului a fost poetul și entertainerul cultural Dan Mircea Cipariu.

cipariu
Dan Mircea Cipariu

Ioan Matiuț

 


Trimite și altora