Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Silvia Marcu, între cei 10 romani de elita ai diasporei din Spania
„Pentru mine, GalaÅ£iul este rădăcina, este seva care îmi trece prin suflet”, ne-a mărturisit Silvia Marcu, una dintre cei zece laureaÅ£i ai Galei „100 pentru Centenar” care a avut loc pe 19 iulie, la Palatul Bauer – sediul Åžcolii Superioare de Canto din Madrid. Cercetător titular la Consiliul Superior de Cercetări ÅžtiinÅ£ifice spaniol este unul dintre cei 10 români de elită ai diasporei din Spania.
Silvia Marcu este unul dintre cei 100 de români de elită din diaspora românească pretutindeni, premiați în cadrul programului dedicat Anului Centenar.
„Un număr simbol de 100 de români din afara ţării ne aminteÈ™te, acum, la 100 de ani de la Marea Unire, că suntem un popor unit dincolo de graniÅ£e ÅŸi distanÅ£e, capabil să conlucreze pentru idealuri comune într-o lume deschisă. Românii din diaspora conturează imaginea poporului nostru în ochii întregii lumi – un popor de oameni harnici, inteligenÅ£i, cu putere creatoare, care oferă comunităţii în care trăiesc rodul muncii, minÅ£ii ÅŸi talentului lor. O astfel de comunitate de români muncitori ÅŸi valoroÅŸi regăsim ÅŸi aici în Spania”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, la Gala „100 pentru Centenar” din capitala Spaniei. După Bruxelles, Lisabona, Roma, Londra, Paris ÅŸi Atena, Madridul a devenit cea de-a ÅŸaptea capitală în care a fost celebrată excelenÅ£a românească de pretutindeni.
– Doamnă Silvia Marcu, ce reprezintă pentru dumneavoastră distincÅ£ia oferită în cadrul Galei „100 pentru Centenar” ÅŸi mai cu seamă faptul că aÅ£i fost aleasă printre cei zece români de succes, oameni consideraÅ£i modele de conduită ÅŸi implicare în păstrarea ÅŸi promovarea identităţii româneÅŸti din Spania?
– Sunt emoÅ£ionată ÅŸi fericită pentru această distincÅ£ie, care este prima conferită de statul român, ÅŸi mă simt profund onorată pentru că am fost aleasă între cei zece români de succes. De mai bine de 25 de ani, creez punÅ£i de uniune între România ÅŸi Spania, în domeniile cercetării geopolitice ÅŸi mobilităţii umane. Cel mai important lucru pentru mine este simbolul acestui premiu! Anul acesta, România împlineÅŸte 100 de ani de la Marea Unire. A primi în acest an jubiliar un astfel de premiu de excelenţă ÅŸi recunoÅŸtinţă pentru promovarea identităţii româneÅŸti este cea mai frumoasă distincÅ£ie. Felicit Guvernul României ÅŸi Ministerul Românilor de Pretutindeni pentru această iniÅ£iativă.
– Ce loc va ocupa acest premiu în panoplia dumneavoastră de realizări profesionale?
– Acest premiu va ocupa, fără îndoială, cel mai important loc în panoplia de realizări profesionale. Toată traiectoria mea profesională am dedicat-o României ÅŸi cercetării spaÅ£iului Europei de Est. Sunt convinsă de faptul că recunoÅŸtinÅ£a primită din partea ţării mele, la ceas aniversar, este cea mai valoroasă!
– Ce visa să devină, când era copil, Silvia Marcu?
– Visam să fiu scriitoare! Consider că mi-am îndeplinit visul. Am descoperit pasiunea de a scrie când aveam zece ani ÅŸi profesoara mea de limba română de la Liceul de Artă din GalaÅ£i mi-a spus: „Scrii frumos ÅŸi bine! Scrie, continuă să scrii!”. Ulterior, tata mi-a spus ÅŸi încă îmi mai spune ÅŸi acum: „Scrie, pe tine scrisul te-a salvat ÅŸi te salvează”. Asta am făcut ÅŸi încerc să fac în continuare. Să scriu.
– Care a fost traseul educaÅ£ional ÅŸi profesional pe care l-aÅ£i urmat? Åži de ce aÅ£i ales tocmai Spania, stabilindu-vă la Madrid în 1992?
– Am terminat Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, IaÅŸi, în 1989, anul RevoluÅ£iei, anul când căderea Zidului din Berlin a schimbat lumea… Recunosc că am avut un curaj enorm să o iau de la capăt. A emigra în 1992, când frontierele erau închise, nu reprezenta acelaÅŸi lucru cu liberă circulaÅ£ie, cu mobilitatea pe care o practică cetăţenii români în prezent. Este nevoie de multă hotărâre, sacrificii, ambiÅ£ie ÅŸi dorinţă de a reuÅŸi în viaţă, pentru a o lua de la capăt…
Am ales Spania pentru că era singura Å£ară (alături de Portugalia) care oferea vize pentru migranÅ£ii români. Primii ani au fost foarte dificili, dar cu tenacitatea proprie tinereÅ£ii am reuÅŸit să răzbat! M-am înscris la Doctorat în 1996 ÅŸi am obÅ£inut titlul de Doctor în anul 2000 – Magna Cum Laudae – la Facultatea de Geografie ÅŸi Istorie din cadrul Universităţii Complutense din Madrid, cu o teză despre România, în contextul geopolitic european: tranziÅ£ie politică, integrare economică ÅŸi impact în teritoriu”. Ulterior am fost bursieră la NATO.
citește articolul integral din digitalul Viata Libera