Subiecte politice de urmărit în 2016

Subiecte politice de urmărit în 2016

Trimite și altora

ÃŽn articolul „Åžase subiecte politice de urmărit în 2016” publicat de dilemaveche, Teodor Tiţă face o radiografie a stării politicii româneÅŸti în perspectiva anului 2016 care va fi mai mult decât oricând unul electoral.
Interesantă prezentarea tabloului politic pe nişa noilor intraţi, a aspiranţilor la voturile unui electorat obosit şi neîncrezător:

„Vom verifica în 2016 dacă, într-adevăr, activismul politic românesc, amorÅ£it de la mijlocul anilor ’90 încoace, cunoaÅŸte cu adevărat un reviriment. DemonstraÅ£iile de după Colectiv au fost un strigăt de frustrare, nu un model de organizare, dar au avut, totuÅŸi, consecinÅ£e. Prima e retragerea temporară a partidelor „clasice“ din Guvern.

O a doua este o firavă renaştere a interesului pentru politică. Sînt organizaţii ca Iniţiativa România (aflată la intersecţia dintre Uniţi Salvăm şi M10) care merg pe un drum asemănător Alianţei Civice – presiune publică pentru reformă. Sînt alte grupuri, cum e bizarul i74, care încearcă să se transforme în partid fără să fie clar de ce.

Mai importante decît acestea sînt partidele regionale care au şansa acum să provoace cutremure în plan local şi, eventual, să provoace schimbări pornind de la firul ierbii. Peste ele vin partidele dreptei mici (MP, M10, ALDE), care sînt la primul test major (locale + parlamentare).

Din păcate, politica de alianţe a partidelor mari va aduce din nou în Parlament partide care nu au ce căuta acolo. Ăsta e un subiect prea puţin studiat. UNPR nu ar fi fost posibil fără partidele mari. La fel şi fostul PC.

Foarte probabil, ÅŸi anul ăsta stînga va rămîne nereprezentată. Incapacitatea funciară a activiÅŸtilor stîngii de a se organiza va lăsa din nou spaÅ£iu liber unui PSD care poate fi orice, numai partid de stînga nu.”


Trimite și altora