Alegeri Catalunya 2021: Socialistii castiga iar independismul se consolideaza

Trimite și altora


Desfașurate într-o atmosferă pe alocuri distopică, în mijlocul pandemiei de COVID-19, rezultatele alegerilor de ieri deschid diferite perspective pentru o coaliție de guvernare. Există o alternativă matematică reală la majoritatea independentistă?

Alegerile catalane din 14 februarie 2021 au dus la rezultate insolite și, în mod sigur, pot fi declarate drept cele mai ciudate din istorie. Se caracterizează prin faptul că dincolo de starea de urgență sanitară și de criza economică, rezultatele aici sunt dictate, ca întotdeauna, de atitudinea față de independență.

Partidul Socialist Catalan

Așa numitul „efect Illa” dă roade în Barcelona și în orașele de origine ale candidaților opoziției. PSC a câștigat alegerile catalane cu 640.376 voturi (22,97%) și 33 de mandate din 135 disponibile, cu 16 mai mult decât avea anterior. Candidatul PSC la Președinția Generalității, Salvador Illa, a asigurat că se va prezenta la investitură și a asigurat că „schimbarea este de neoprit”.

„Victoria foarte clară a PSC în număr de voturi are un sens foarte evident: trebuie să dăm pagina și să deschidem una nouă eră în Catalunya, a schimbării. Să ne schimbăm, să ne întâlnim din nou, pentru a merge mai departe.” PSC nu a mai obținut un rezultat atât de bun în alegeri de două decade.

PSC a câștigat în număr de voturi, dar se pare că nu suficient. Un partid care era în mod tradițional independent de PSOE, a oferit o campanie foarte intensă, impulsionată de guvernul central din Moncloa.

alegeri catalunya

Partidele independentiste depășesc cu 30.000 de voturi pe cele constituționaliste, dar JxCat pierde hegemonia blocului independentist. Impresia generală este că adevăratul câștigător este Oriol Junqueras.

alegeri catalane

ERC – Stânga Republicană Catalană

ERC a obținut puțin sub 50.000 de voturi față de PSC dar îi egalează pe socialisti în număr de deputați datorită unei mult mai bune implantări teritoriale. Și, mai important, i-au depășit pe JxCat cu un deputat și aproape 35.000 de voturi, obținând hegemonia independenismului. Pentru toate acestea, republicanii vor să se întoarcă la conducerea guvernului, lucru pe care nu l-au mai făcut de la etapa lui Lluís Companys, executat de regimul franchist în 1940.

Candidatul ERC, Pere Aragonès, a anunțat că se va prezinta la investitură și l-a îndemnat pe președintele Guvernului, Pedro Sánchez, să accepte un referendum de autodeterminare: „Este timpul să soluționăm conflictul. Este timpul să ne așezăm și să vedem cum rezolvăm situația, votând într-un referendum fără represiune, votând liber.” În discursul său la sediul partidului pentru a evalua rezultatele alegerilor, el a declarat că va căuta sprijin dincolo de mișcarea de independență, în „toți cei care apără dreptul la autodeterminare și amnistie” al prizonierilor din 1-O.

ERC nu a fost niciodată atât de aproape de președinție, dar depinde de JxCat și de CUP pentru a o obține.

catalunia alegeriJunts per Catalunya

Foștii lideri cad pe locul trei în Parlament, în spatele PSC și ERC, cu 32 de mandate. Laura Borràs și Carles Puigdemont apelează la rezultatul global al forțelor separatiste și evidențiază „triumful” mișcării de independență în noaptea alegerilor. Dacă acum patru ani, JxCat a învins ERC cu 12.000 de voturi diferență, duminică această diferență în favoarea republicanilor a depășit ușor 35.000.

JxCat a pierdut doi deputați: 32 față de 34 în 2017, anul în care a avut mai mult de 21% din voturi, cu un punct mai mult decât la aceste alegeri.

Laura Borràs și-a concentrat parte din campanie într-un discurs de tip plebiscit intern al grupărilor pro-independență. Sunt cei care au avut un discurs mai radical, precum Junts și CUP; și un altul mai pragmatic, personificat de ERC, din punctul de vedere al lui JxCat și PDeCAT. În practică, a existat o înfruntare directă între JxCat și ERC pe care republicanii au câștigat-o.

alegeri parlamentare 2021

VOX

VOX, extrema dreaptă spaniolă, fagocitează partidele de dreapta prezente în  alegerile catalane și trece de la lipsa reprezentării în Parlamentul Cataluniei la instalarea comodă cu 11 deputați. În teorie, va fi un grup izolat în această zonă, deoarece PSC anunță că vor negocia și vor dialoga cu toate părțile, cu excepția VOX, care trebuie înconjurat cu un cordon sanitar, la fel ca toate mișcările europene de extremă dreapta. Da, este partidul care compară Uniunea Europeană cu Coreea de Nord, dar trebuie remarcat faptul că a obținut un vot solid care pune o bază în toate provinciile catalane.

Candidatura d’Unitat Popular

CUP a trecut de la patru la nouă deputați și, prin urmare, pare a fi forța care a întărit majoritatea independentistă. Cu toate acestea, CUP a explicat în repetate rânduri că nu este dispusă să favorizeze reproducerea unui acord de guvern similar cu cel care a existat până acum.

Șeful listei CUP la aceste alegeri, Dolors Sabater, a lăsat o ușă deschisă negocierilor în timpul precampaniei, dar consiliul politic al formației a modificat strategia și a avertizat că va aproba intrarea în guvern doar dacă JxCat și ERC ar da o întoarce 180 de grade în politicile lor. Va trebui să așteptăm.

În legătură cu irupția extremei drepte, CUP a cerut un „pact antifascist”, deoarece „anomalia” pe care o reprezintă Vox „durează cel mai scurt timp posibil”.

catalunya februarie 2021

Catalunya – En Comú Podem

Poate fi considerat un succes faptul că au oprit declinul partidului din ultimele alegeri și au rămas relativ stabili cu opt mandate. Jessica Albiach se ofera ca mediator pentru tripartitul din stânga: „Voi vorbi cu Illa și Aragonés.”

Ciudadanos

Ciudadanos se prăbușește în Catalunya și trece de la a fi prima forță politică locală la locul al șaptelea, după ce au pierdut 30 de locuri. Formația, care a obținut o victorie istorică la alegerile regionale din 2017, nu a reușit să evite „efectul Illa” și intrarea în trombă a Vox. C’s este acum doar înaintea PP.

Sloganul campaniei spunea că C’s participă la alegeri, pentru ca toată lumea să câștige. Ei bine, absolut toată lumea a câștigat, cu excepția lor și a PP. De asemenea, C’s își pierde poziția de principal exponent al forțelor opuse independenței în Catalunya în favoarea PSC, căruia alegerile le-au acordat 33 de deputați.

Partidul Popular

Partidul Popular obține cel mai slab rezultat în Catalunya cu doar trei mandate. PP dă vina pentru rezultatul său negativ pe „jocului murdar” al lui Bárcenas. Secretarul general al PP, Teodoro García Egea, a declarat că PP nu își va „schimba cursul” după slabul rezultat electoral și a afirmat că rezultatele obținute în Catalunya nu pot fi extrapolate la nivel național. Acestea fiind spuse, el a dat vina înfrângerii sale electorale pe „jocul murdar” pe care l-a suferit în timpul campaniei electorale prin noile declarații ale fostului trezorier al PP, Luis Bárcenas.

În concluzie, scurgerea de voturi portocalii de la Ciudadanos a beneficiat mult socialiștilor catalani, dar a ajutat și celor de la VOX, care intră în Parlament cu 11 deputați, în timp ce PP rămâne ultima forță parlamentară, după ce a pierdut unul dintre cei patru deputați pe care  îi avea. Junts per Catalunya și CUP vor decide structura guvernului. Exceptând surprizele majore, Pere Aragonès de la ERC – Stânga Republicană Catalană va fi președintele Guvernului catalan. De menționat că președintele guvernului regional din Catalunya nu este ales prin vot popular ci numit de majoritatea simplă a celor 135 de parlamentari.


Trimite și altora