Tinerete fara batranete – Medicamentul care ne-ar putea intineri simultan muschii si tesutul cerebral

Tinerete fara batranete – Medicamentul care ne-ar putea intineri simultan muschii si tesutul cerebral

Trimite și altora

     Ideea de tinerete fara batranete, asa cum o intalnim in povesti, nu mai tine doar de domeniul fabulosului. Cercetatorii fac experimente pentru a reusi ca aceasta expresie sa devina realitate.

     Cum poate fi posibil acest lucru?

     Oamenii de stiinţa au identificat un medicament care întinereste atat muşchii cat si ţesutul cerebral al şoarecilor. Fiind inca in stadiul de experiment, soarecii sunt cei pe care este testata noua metoda si aflam deja ca au aparut si rezultatele care por revolutiona industria medicamentelor.

     Cercetarea este la început, însă ar putea reprezenta primul pas catre un tratament care ar putea reda tinereţea mai multor parti ale corpului în acelasi timp. Pe masură ce înaintam în varsta, o parte din motivul care duce la degradarea corpului nostru îl reprezinta faptul ca celulele stem adulte nu mai înlocuiesc celulele deteriorate. Cercetatorii au descoperit, însă, că un medicament numit inhibitor kinaza (agent care transformă forma inactivă a unei enzime în forma activă) Alk5, care poate reporni activitatea celulelor stem astfel încât acestea sa continue sa înlocuiasca celulele degradate.

”Am stabilit ca poţi folosi o singura molecula foarte mica pentru a salva funcţii esenţiale nu doar la ţesutul cerebral îmbatrânit, dar si la muşchi”, a spus David Schaffer, unul dintre autorii studiului.

     Acest studiu este cu atat mai interesant cu cat nu se axeaza pe salvarea unui singur organ, ci pe restabilirea integritaţii întregului organism si redarea functiilor la nivelul inregistrat in tinereţe.

     Ideea a pornit de la o descoperire din 2005, cand un grup de cercetatori a aratat ca transfuzia de sange la şoareci duce la întinerirea celulelor stem. Acum, cercetatorii au vrut sa vada ce anume din sânge a generat aceasta reacţie. În ultimul deceniu acesta a fost identificat drept TGF-beta1 – agent care suprimă activitatea celulelor stem pe măsură ce îmbătrânim.

     Noul medicament, Alk 5, este deja testat ca posibil tratament pentru cancer. Acesta are capacitatea de a inhiba activitatea agentului astfel încat acesta sa nu îmbatraneasca celulele stem.

     Cercetatorii avertizeaza ca acesta este doar unul dintre ”culoarele” biochimice implicate în procesul de îmbatranire. Ei cauta acum o metoda prin a schimba mediul celulelor stem astfel încat acestea sa ne poata menţină tineri pentru o perioadă mai lungă de timp.

sursa: sciencealert.com


Trimite și altora