Asistatii social, nemulțumiți că au fost scoși la muncă – Tirgoviste

Asistatii social, nemulțumiți că au fost scoși la muncă – Tirgoviste

Trimite și altora


Autoritățile municipale din Tîrgoviste, boscorodite de asistații social care au fost scoși la dat zăpada de pe străzi. În timp ce dau la lopată își strigă nemulțumirea și spun că regretă vremurile când stăteau acasă și primeau banii de la stat fără să facă nimic.

Mai o lopată cu zăpadă, mai o nemulțumire. Așa lucrează asistații social din Tîrgoviste care, deși au găsit diferite motive pentru a scăpa de muncă, nu au reușit să impresioneze pe nimeni. Ei declară că sunt victime ale autorităților municipale. Urmând exemplul de la București, sunt hotărâți să protesteze și ei pentru drepturile lor.

“E prea multe zile. Eu cu doi copii, bag șase zile pentru 240 de lei.”

“E cam greu, dar ce să facem? Ieri n-am fost, dar am fost alaltăieri, ca am avut și eu treabă.”

“Nu venim când este el (n.r. primarul) disponibil și ne cheamă și pe noi la muncă. Venim când putem noi.”

Cei aproximativ 20 de asistați social scoși la deszăpezire de autoritățile municipale fac aproape orice ca să scape de muncă. În sezonul rece, ca și în restul anului, găsesc diferite motive pentru a nu presta muncă în schimbul ajutorului social primit de la stat. Autoritățile au anunțat că numai în Târgoviște sunt 1013 beneficiari ai ajutorului social. Unii dintre ei au prezentat adeverințe medicale pentru scutirea de efort fizic.

digi dolce focus 2017

“Beneficiari, 1013. 302 persoane sunt apte de muncă și nominalizate în tabelul pe care îl înaintăm către salubritate pentru efectuarea orelor de muncă. 213, pentru luna februarie au prezentat adeverințe medicale de scutire efort fizic”, a declarat Marcela Iordache, director DAS Târgoviște.

Scutirea medicală este la modă printre asistații social, deși mulți dintre ei sunt apți pentru muncă. Ei se mai plâng că trebuie să muncească și pentru mâncarea primită de la cantină.

“E lumea bolnavă! Nu trebuie să ia scutire? Care ie bolnavi și are drepturi trebuie să ia.”

“Pentru ce? Pentru 350 de lei? Banii aceștia ne vine pe nas! Și primarul ăsta trebuie să ne dea și nouă ceai, să ne dea ce ne trebuie acolo la azil. Că ajutorul social se duce mai mult în folosul comunității, nu poți să pleci nemâncat de acasă. Scurt!”

“A venit hoții la putere. Nu vezi ce ne face ăștia? E hoți! Domnul primar n-a făcut bine. Păi să făcem zile pentru cantină, se poate așa ceva? Unde scrie? A dat legea de la București? O să ieșim și noi cum a ieșit ăia! Să facem curățenie pentru mâncare? Unde s-a pomenit așa ceva? Suntem bătaia de joc Tirgoviște! Schimbăm primarul!”

“E lumea bolnavă. Eu sunt bolnavă. Mă crede pe mine primarul că sunt bolnavă? Uite luăm o mâncare de la cantină și facem zile pentru el. Nu e bine. Nu e bine, că luăm pentru copii mâncare. Și copiii e bolnavi. Face copilul meu zile? Păi să nu mai facem zile pentru mâncare.”

Autoritățile au declarat că cei apți pentru muncă nu au fost scoși la deszăpezire pentru pachetele de hrană de la cantină, ci strict pentru ajutorul social. De fapt, cei asistați social au auzit un zvon cum că ar trebui să muncească pentru hrana primită, un nou motiv pentru a se victimiza. Această hotărâre va intra în vigoare abia la 1 martie.

“Noi nu am reglementat aceste ore de muncă în folosul comunității pentru pachetele și hrana de la cantină. Este o Hotătâre de Consiliu Local aprobata luna trecută pe care noi o vom pune în aplicare la 1 martie, după reevaluarea tuturor dosarelor. Ei nu sunt obișnuiți cu modul de lucru în general și de a lucra dar trebuie să facă”, a mai declarat Marcela Iordache, director DAS Tirgoviște.

“Fac treabă deși am gradul III. Un doctor nu cred că îți dă din spital așa pentru că sunt medici specialiști, au făcut o facultate și nu-ți da aiurea așa în tramvai, de ochi frumoși, da ție îți dau că te faci că nu te duci la zile. Nu! Eu muncesc, fac zile în folosul comunității cu soțul meu. El are hiperglicemie zaharata, iar eu handicap la picioare. Sunt foarte multe persoane din cartier care sunt bolnavi pe adevărat.”

Cei scoși la muncă amenință cu proteste. Ei spun că drepturile le-au fost încălcate. În același timp, autoritățile susțin că cine nu prestează munca în folosul comunității va rămâne fără ajutor social. Adeverințele medicale aduse pe bandă rulantă au făcut Colegiul Medicilor să se autosesizeze. Ei au deschis o anchetă în acest caz.


Trimite și altora