Un acord european așteptat de 15 de ani: Acces la Tv prin internet

Un acord european așteptat de 15 de ani: Acces la Tv prin internet

Trimite și altora


Acord privind portabilitatea serviciilor media online în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană ajunge la un acord mult așteptat în domeniul difuziunii transfrontaliere a fluxurilor de conținut multimedia pe teritoriul Comunității Europene. Aceasta se traduce prin eliminarea interdicției de a utiliza serviciile plătite unui operator din țara de origine pe perioada în care cetățeanul se află pe teritoriul altui stat european. Europenii vor avea în curând posibilitatea de a utiliza abonamentele lor online la tv prin internet, servicii de filme, evenimente sportive, cărți in format electronic, jocuri video, muzică sau tv online, atunci când călătoresc în țările din Uniunea Europeană.

Acesta este acordul publicat ieri la care au ajuns negociatorii Parlamentului European, statele membre ale Uniunii Europene și Comisia Europeană. Este primul acord de modernizare a normelor UE privind drepturile de autor, propus de Comisie în cadrul strategiei privind piața unică digitală.

Vicepredesintele Digital Single Market a precizat: „Acordul de astăzi va aduce beneficii concrete pentru europeni. Cei care s-au abonat de exemplu la servicii care ofera seriale online, muzică sau sport vor fi în măsură să se bucure de acestea atunci când călătoresc în Europa. Este un nou pas important în înlăturarea barierelor din piaÈ›a unică digitală. ÃŽi mulÈ›umesc călduros Parlamentului È™i tuturor celor implicaÈ›i în realizarea acestui pas. Vor mai exista si alte acorduri cu privire la alte propuneri ale noastre de a moderniza normele UE privind drepturile de autor, care să asigure un acces mai larg la conÈ›inutul creativ la nivel transfrontalier. Mă bazez pe statele membre È™i pe ajutorul Parlamentului European să facă si acesti pasi”.

digi dolce focus 2017

De exemplu, atunci când un spaniol este abonat la servicii de filme online din Spania, utilizatorul va putea avea în sfârșit acces la filmele și seriale disponibile până acum doar în Spania, atunci când acesta va merge la studii în Franța sau pentru o călătorie de afaceri în Anglia. Furnizorii de servicii online de conținut, cum ar fi Netflix si altele, vor trebui sa verifice doar țara de reședință a abonatului prin utilizarea unor mijloace cum ar fi detaliile de plată, existența unui contract de internet sau prin verificarea adresei IP de acasă a abonatului.

Toți furnizorii care oferă servicii de conținut online cu plată vor trebui să urmeze noile reguli. Singura exceptie sunt serviciile furnizate fără plată (cum ar fi serviciile online ale radiodifuzorilor de televiziune sau de radio publice), care vor avea posibilitatea de a decide daca oferă sau nu oferă aceasta portabilitate a continutului.

Acordul trebuie acum să fie reglementat în mod oficial de către Consiliul UE și Parlamentul European. Odată adoptate, regulile vor deveni aplicabile în toate statele membre ale UE până la începutul anului 2018. Furnizorii de servicii și titularii drepturilor de difuzare vor beneficia de o perioadă de gratie de 9 luni, pentru a se pregăti pentru aplicarea noilor norme.

Noile norme europene pot sa fie de exemplu platforme video la cerere (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV etc), servicii de televiziune online (Sky Now, Voyo, Digi Online, Horizon Go etc), servicii de streaming audio (Spotify, Deezer etc) sau servicii de jocuri (Steam, Origin etc).

sursă: comunitatea europeana

tv internet


Trimite și altora