Vrancea – Profesoara de matematică și reciclarea

Vrancea – Profesoara de matematică și reciclarea

Trimite și altora


O profesoară de matematică din Nereju, județul Vrancea, își îndeamnă elevii să recicleze. În anul 2016 au reciclat aproape șase tone de deșeuri.

Mirela Măciucă este profesoară de matematică la școala gimnazială “Dimitrie Gusti” din Nereju. Pe lângă fracții cu zecimale și ecuații cu necunoscute, o altă “necunoscută” a profesoarei a fost de ce elevii nu sunt încă educați să și recicleze? Fără a mai sta pe gânduri și-a pus la punct un plan de bătaie și a acționat. O dată cu începerea programului “Școala altfel”, ce se desfășoară în fiecare școală din țară, Mirela Măciucă a început și programul ei de strângere a deșeurilor reciclabile.

Și-a învățat elevii ce înseamnă reciclarea și care sunt beneficiile atât pentru natură cât și pentru oameni. Astfel, elevii s-au pus pe adunat. Au strâns de prin gospodării lucrurile ce nu mai foloseau și puteau fi reciclate, dar au luat și la pas albiile râurilor și gropile de gunoi improvizate de localnicii fără bun simț. În cele trei anotimpuri din acest an (din primăvară până în toamnă), elevii au stâns și reciclat 488 kg PET-uri, 1708 kg hârtie și carton, 2218 kg sticlă, 1092,8 kg DEE, 9 kg HDPE și 114 kg doze aluminiu.

satelit televizor

„Deși împreună cu elevii mei am reciclat aproape 6 tone de deșeuri, îmi doresc ca aceste acțiuni să nu se oprească aici. Sper ca elevii nostri să continue singuri să recicleze și după ce părăsesc băncile școlii noastre. Scopul acțiunilor întreprinse la nivelul școlii a fost ca elevii să fie responsabilizați cu privire la problemele mediului înconjurător și pentru a vedea în mod concret cum pot acționa pentru a salva natura. Dorim ca acțiunile noastre să fie un model și pentru alții și o dovadă că se poate face ceva bun pentru mediul în care trăim, nu doar la nivel declarativ. Vreau să-i felicit pe toți elevii care s-au implicat în campaniile de reciclare și vreau să știe că au toată admirația mea”, a precizat dascălul din Nereju.

Elevii s-au arătat încântați de proiect și vor să-l continue și anul viitor. Cu banii obținuți din reciclarea deșeurilor au cumpărat câteva truse de geometrie pentru orele de matematică. Ei spun că au investit în creșterea calității procesului educativ în cadrul școlii. Încântată de această campanie a fost și directoarea școlii, Simona Păuca.

„Activitățile extrașcolare au fost mereu încurajate în școala noastră deoarece dorim o dezvoltare armonioasă a elevilor noștri. Am sprijinit campaniile de reciclare desfășurate în unitatea noastră deoarece viitorul ne impune să formăm la viitoarele generații un spirit mult mai responsabil cu mediul înconjurător. Sunt binecunoscute problemele care capătă o amploare din ce în ce mai mare în ceea ce privește degradarea mediului și a epuizării resurselor naturale, iar educația pentru mediu devine vitală” , a spus la rândul său directorul școlii, profesoara Simona Păuca.


Trimite și altora