Colectă de carte și material școlar (din campania „Cartea – ușă deschisă către viitor 2018)

colecta 2018

  • Anul acesta, de Paști, luăm și împărtășim lumina cărții școlare.
  • „Colectă de carte infantilă, cuentos și literatura juvenil” pentru copii din țară

Colectăm carte pentru copii între 6 și 14 ani, cuentos y literatura juvenil în limba spaniolă destinate elevilor de la școala gimnazială din comuna Milcovul de lângă Focșani, județul Vrancea. Organizată de Centrul Cultural RoBarna din Barcelona acțiunea face parte din campania „Cartea – ușă deschisă către viitor 2018” coordonată de Doina Mustățea din Italia.

Vă invităm să vă alăturați acțiunii. Este un schimb cu Școala Gimnazială din comuna Milcovul din Focșani căreia îi vor fi destinate cărțile în limba spaniolă pe care le vom colecta împreună cu dumneavoastră.

Copiii de la școala gimnazială din comuna Milcovul, sub îndrumarea profesoarei de limba franceză Mariana Șerban și a directoarei Daniela Trusca, au umplut deja câteva cutii cu cărți în limba română de care primarul comunei s-a îngrijit să le așeze pe drumul lung spre copiii noștri din zona capitalei catalane.

Tabita Tour este transportatorul care s-a alăturat acțiunii caritabile.

De distribuția acestora se va ocupa parohia ortodoxă Sfântul Gheorghe din Barcelona.

colecta 2018

Susținem colecta de carte infantilă, cuentos și literatura juvenil destinată școlii din comuna vrânceană, campanie la care vă invităm să luați parte. Împreună cu parohia ortodoxă din Barcelona, Centrul Cultural RoBarna a organizat puncte de colectare de cărți și material școlar unde veți putea să depuneți carte școlară, cuentos infantiles sau material școlar destinat copiilor între 6 și 14 ani.

Ce puteți aduce:

  • cărți în limba spaniolă destinate copiilor de la 6 la 14 ani, noi sau utilizate dar păstrate în condiții corespunzătoare
  • material școlar specific, nou sau rămas neutilizat de școlarii dumneavoastră

Unde le puteți aduce:

  1. La parohia ortodoxă Sfântul Gheorghe din Barcelona carrer Capella 19 Barcelona
  2. Magazinul alimentar Mos Ion din Carrer Sepulveda 5 Barcelona (Plza. Espana)
  3. Magazinul alimentar Mos Ion din Avenida Prat de la Riba 19 din Tarragona
  4. Magazinul alimentar Mercatrom din Carrer de Provenca 40 Barcelona (Sants / Entenca)
  5. Magazinul alimentar Mercatrom din Carrer Trinxant 106 Barcelona (Camp de l’Arpa)

Data limită: 10 Aprilie

Informații suplimentare: Ani Dumitru 642359264

colecta

România, țara invitata la Feria del Libro de la Madrid 2018

feria del libro

  • Salonul Cărții de la Madrid (Feria del Libro) se desfășoară între 25 mai și 10 iunie 2018
  • România este țară invitată anul acesta

Prestigioasa Feria del Libro de la Madrid (Salonul Cărții), ajunsă la cea de a 77-a ediție, are ca invitată de onoare anul acesta România, au anunțat organizatorii. Salonul de Carte se desfășoară în perioada 25 mai-10 iunie 2018.

Sărbătorirea literaturii române în 2018 la Madrid coincide cu aniversarea centenarului reunificării provinciilor istorice sub numele de România Mare. În cadrul marcat de importantul eveniment și sub titlul „Istorie de descoperit, istorii de scris”, Ambasada României în Regatul Spaniei împreună cu Institutul Cultural Român – filiala Madrid organizează un program special de activități care se vor desfășura pe perioada târgului de carte de la Madrid.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Programul propus pentru celebrarea literaturii și culturii la Madrid cuprinde aproximativ o sută de manifestări între care dezbateri, prezentări de carte, noutăți editoriale, proiecții de film, expoziții de artă românească, ateliere pentru copii.

Eseistul, poetul și critiicul literar Mircea Cărtărescu, considerat a fi cel mai important scriitor român contemporan, va deschide conferința inaugurală a Feria del Libro 2018 de la Madrid la care poeta Ana Blandiana va fi cap de afiș deasemenea.

„Cititorii vor avea posibilitatea să descopere atât autorii români ale căror lucrări au fost traduse deja în limba spaniolă precum și noua generație de scriitori”, menționează organizatorii în nota de presă.

Actualmente comunitatea românească din Spania numără mai mult de un milion de persoane; dintre care 240.000 trăiesc în Comunitatea Madrid, mai scrie comunicatul de presa al agenției EFE preluat de LaVanguardia.

Zile libere de Pastele catolic in Spania


  • Din cele 14 zile festive din calendarul laboral spaniol trei marchează Pastele catolic
  • Vineri, 30 martie, este zi liberă în toate autonomiile
  • 29 martie (Jueves Santo) nu este zi liberă în Cantabria și Catalunya

În general, majoritatea magazinelor sunt deschise sâmbătă și rămân închise duminica și în zilele de sărbătoare. Excepțiile se referă la suprafețele comerciale de peste 300mp care pot deschide un număr determinat de zile libere, programul acestora depinde de alegerea fiecăruia.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Calendarul laboral din Catalunya prevede pentru paștele catolic două zile libere 30 martie – Viernes santo și 02 aprilie – Lunes de pascua

zile libere barcelona

Anul acesta Paștele catolic se sărbătorește duminică 01 aprilie și nu coincide cu cel ortodox.

27 Martie 1918 – 27 Martie 2018: 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

basarabia centenar

  • La 27 martie 1918 Sfatul Ţării de la Chişinău hotărăște unirea Basarabiei cu România.
  • Basarabia fusese anexată de Rusia la 16 mai 1812 la încheierea războiului ruso-turc.
  • 27 martie este declarată zi de sărbătoare națională începând din 2017.

Unirea provinciei româneşti Basarabia cu ţara-mamă a fost hotărâtă la 27 martie (9 aprilie pe stil vechi) 1918, de Sfatul Ţării de la Chişinău (Basarabia), organ legislativ reprezentativ, prin majoritatea absolută a votului. În Declaraţia de Unire se specifică: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România”.

Rezultatul votului (86 de voturi pentru, trei împotrivă, 36 de abţineri şi 13 absenţi) a fost anunţat de către preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ. Acesta, împreună cu secretarul acestui for, Ion Buzdugan, au semnat Declaraţia de Unire.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Prim-ministrul României, Alexandru Marghiloman, prezent la Chişinău, a fost invitat, împreună cu membri ai guvernului român, în sala Sfatului Ţării, unde, în numele poporului român şi al regelui Ferdinand I (1914-1927), a declarat că ia act de votul cvasiunanim al Sfatului Ţării şi proclamă Basarabia unită cu România. ”Basarabia este de acum unită pe veci cu România”, a declarat, cu acest prilej, Alexandru Marghiloman.

În telegrama trimisă de regele Ferdinand I Sfatului Ţării de la Chişinău se arăta: ”Sentimentul naţional ce se deşteaptă atât de puternic în timpul din urmă în inimile moldovenilor de dincolo de Prut a primit prin votul înălţător al Sfatului Ţării o solemnă afirmare. Un vis frumos a fost înfăptuit”.

Teritoriul dintre Prut şi Nistru (Basarabia) fusese anexat de Rusia în urma păcii ruso-turce, încheiate la 16 mai 1812, la Bucureşti, după războiul ruso-turc dintre 1806-1812.


 

Ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătorită, în fiecare an, la 27 martie, ea fiind declarată sărbătoare naţională.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei Zile a fost iniţiată de deputatul Eugen Tomac, acesta susţinând, în expunerea de motive, că „Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România. (…) Este obligaţia noastră, a celor care astăzi răspundem în faţa românilor, de a demonstra că preţuim valorile româneşti de veacuri şi pe cei care ni le-au lăsat moştenire”.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, la 13 octombrie 2015, şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 14 martie 2017. Potrivit proiectului, Guvernul României şi autorităţile locale şi centrale vor lua măsuri pentru ca în 27 martie să fie arborat drapelul României în conformitate cu legea 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de autorităţile administraţiei centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, muzee, reprezentanţele României în străinătate, prin organizarea de evenimente şi manifestări publice şi cultural ştiinţifice dedicate acestei sărbători. Autorităţile centrale şi locale pot sprijini material şi logistic aceste manifestări.

La 27 martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabileşte că 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România este zi de sărbătoare naţională. Într-un comunicat transmis AGERPRES, Administraţia Prezidenţială arată că legea promulgată are o semnificaţie deosebită, aceea de marcare a acestui moment important din istoria României. „Sfatul Ţării de la Chişinău a hotărât, pe 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România. Acest act istoric a deschis procesul Marii Unirii, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureş şi Crişana au decis, la rândul lor, Unirea cu ţara, evenimentul de constituire a statului român modern al cărui centenar îl vom sărbători anul viitor. (…) În acelaşi timp, România rămâne pe deplin angajată în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova. Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă, conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, un obiectiv naţional de politică externă, acesta fiind asumat formal inclusiv în Declaraţia privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova din anul 2010”, se precizează în comunicatul Agerpres.

Chestiunea Catalană: episodul Turull

catalană

  • Vineri s-a desfășurat în Barcelona un plen pentru investitura în funcția de președinte al guvernului Catalan a lui Jordi Turull, fost consilier purtător de cuvânt al anteriorului guvern Puigdemont.

În sistemul Catalan președintele este ales de majoritatea parlamentară rezultată din alegeri, la propunerea președintelui camerei instalat de aceeași majoritate și nu direct, în urma votului popular. Cu o zi înainte ca Jordi Turull să fie citat în fața judecătorului Pablo Llarena deputatul a fost propus președinte al Generalității Catalane și și-a prezentat programul în plenul parlamentului de la Barcelona.

Se speculează că ar fi fost o ședință convocată oarecum forțat, cu intenția de a-l pune pe judecătorul Pablo Llarena în situația de a-l trimite la închisoare pe președintele ales al Catalunyei. Nu a fost cazul, Turull nu a obținut cele 68 de voturi necesare pentru alegerea într-un singur tur ca urmare a absenței celor doi deputați aleși care nu se află în Spania, Carles Puigdemont și Toni Comín, dar mai ales din pricina surprinzătoarei abțineri a celor patru parlamentari de extremă stângă ai CUP.

Dealtfel a doua zi, sâmbătă, a fost trimis după gratii acuzat de militanță împotriva orânduirii constituționale. Numărul celor arestați este astăzi de 25 iar al celor procesați pentru delicte asociate procesului independentist catalan trece de 600.

Este dificil de înțeles postura celor de la CUP la votul de investitură de vineri, în condițiile în care ei se definesc ca un partid antisistem și republican, fără mare anvergură este adevărat, trebuind să se mulțumească cu un număr infim de scaune în parlamentul Catalan, patru (anecdotic este de observat că se văd nevoiți să compună un grup parlamentar împreună cu cei câțiva pe care Partidul Popular, la putere în Spania dar insignifiant în unele autonomii, reușește cu mari eforturi să îi obțină în Barcelona). Nu se înțelege postura celor de la CUP tocmai pentru că ar fi fost un prilej de aur pentru ei să îl pună pe judecătorul Llarena în situația delicată de a trimite la închisoare un președinte votat.

Astfel că astăzi suntem din nou în situația în care eram în luna decembrie, fără parlament integral constituit și sub efectele intervenției guvernului de la Madrid în baza articolului 155. Numai că ceasul ticăie. Dacă până la 7 Aprilie nu se alege un președinte, se repetă alegerile iar Catalunya rămâne sub control central, cu conturile intervenite și tot alaiul de neajunsuri pe care acest lucru le provoacă cine știe până când. Este motivul pentru care săptămânile care urmează sunt importante, pe de o parte se apropie sezonul în care motoarele economiei catalane duduie și au nevoie de predictibilitate iar pe de altă parte rezervele de răbdare ale partizanilor republicii sunt pe roșu.

Plenul de investitură de vineri nu a dus la votarea unui președinte pentru generalitatea catalană, Jordi Turull nu a putut obține numărul de voturi necesare iar sâmbătă candidatul nu a mai putut fi prezent pentru o a doua sesiune. În schimb am avut ocazia să ascultăm declarațiile politice în for parlamentar al partidelor iar nuanțele desprinse nu sunt puține. Dincolo de evidenta fractură între partizanii secesionismului și cei care se opun ideii, aproximativ 2 din 7 cetățeni ai Catalunyei nu au avut drept de vot, pe imigranți nu i-a întrebat nimeni dacă vor sau nu să se abțină.

Singura referință globală și inclusivă, am ascultat-o în discursul reprezentantului ERC, Sergi Sabrià, doar pentru ei se pare că existăm. Din partea lui Xavier García Albiol, Partidul Popular, nu aveam așteptări știam deja la ce să ne așteptăm după declarațiile belicoase împotriva tuturor imigranților pe care i-ar fi expulzat din Spania, din Europa, de pe planetă dacă ar fi putut în perioada în care era primar în Badalona; nu ne-a înșelat așteptările, în fond e cel mai pricăjit din clasă dar are frați mai mari care îi poartă de grijă.

Ne-am uitat cu interes către purtătoarea de cuvânt a Ciudadans, câștigătorul aritmetic al alegerilor din Decembrie. Ines Arrimadas își revendică atenția după ce partidul a devenit unul important în Catalunya ca număr de voturi obținute. Domnia sa a certat pe toată lumea; avea aerul că îi este dificil de acceptat că respirăm cumva același spațiu dar face eforturi; cumva de ochii lumii de la Bruxelles (mă refer la Comunitatea Europeană). Pare că doamna de la Ciutadans are o problemă cu toată lumea care nu e de la Ciutadans nu doar cu noi, ăștia care nu am avut drept de vot. Și nu are nici o reținere să o manifeste public iar asta este de apreciat, măcar știm cum stăm.

Are un discurs care prinde în piața de fructe din Nou Barris, care ridică ovații în mercatul din Badia del Valles, Santa Coloma de Grammenet sau Via Alexandra din Sabadell, pentru un public nutrit constant de soap-opera tv tradițională care împarte oamenii în răi sau buni într-un interval orar determinat. Numai că, dacă evaluarea mea e corectă, sunt exact zonele „imigrate” de defunctul Franco pe plaiurile astea, zonele unde bunicile spun că merg la vară „acasă”, în Andalucia, se simt și acum imigrante. Măcar ele, bunicuțele au avut drept de vot și au votat.

Pe domnul Iceta nu poți să nu îl iubești transpartinic, indiferent că ești votant socialist sau nu, discursul domniei sale este întotdeauna o poezie și arată clasa de om politic trecut prin ciur și prin dârmon. Dacă nu ești simpatizant al Partidului Socialist Spaniol nu te va convinge niciodată dar nu contează, diatribele sale sunt delicioase chiar dacă, în ceea ce ne privește, goale de conținut.

Românii microbiști, avem o vorbă, „Chibițul trebuie doar să știe să tacă și să nu îi pută picioarele”, asta cu tăcutul nu prea ne iese.

De la Cluj la Barcelona: Distribuitorul de fotolii de masaj Komoder a deschis showroom în Barcelona

komodo

  • Distribuitorul de fotolii de masaj Komoder, o afacere fondată în urmă cu 7 ani la Cluj-Napoca de antreprenorul Adrian Rus, a deschis în această primăvară un showroom la Barcelona, parte a strategiei de extindere la nivel european. Compania va mai deschide în acest an magazine şi în România, Belgia şi Bulgaria.

Noul showroom din Barcelona este amplasat în centrul oraşului şi are o suprafaţă de 70 de metri pătraţi, investiţia fiind de 30.000 de euro.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


”Fotoliile de masaj nu mai sunt un lux astăzi, au devenit o necesitate. Coloana vertebrală, musculatura paravertebrală şi zona cervicală sunt foarte solicitate în timpul zilei, iar un fotoliu de masaj îşi propune să aducă beneficii prin tratarea acestor zone. Ne bucurăm că activitatea noastră susţinută a contribuit la educarea pieţei în a vedea că un fotoliu de masaj este o investiţie în sănătate, confort şi relaxare”, a declarat Adrian Rus, fondator şi CEO Komoder.

Distribuitorul de fotolii de masaj a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro şi preconizează afaceri de 3 milioane de euro în acest an. Odată cu extinderea la nivel european, compania va creşte şi flota auto proprie şi numărul de angajaţi care asigură montajul, manipularea şi trainingul.

În România, Komoder are magazine de prezentare în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara

”Cei mai mulţi dintre clienţii Komoder sunt oameni care petrec mult timp la birou. Ajutăm multe companii de IT, outsourcing şi chiar agenţii de creaţie să investească în sănătatea angajaţilor şi să le ofere un mediu de lucru plăcut şi benefic pentru sănătate. Komoder oferă şi o gamă diversificată de produse pentru persoane cu afecţiuni ale coloanei vertebrale şi ale sistemului muscular. Pentru această categorie, lucrăm împreună cu un medic specializat, pentru a identifica în mod corect nevoia clientului nostru”, a mai spus Adrian Rus.

Cine da Formula 1 anul acesta

formula 1

  • Astăzi, se turează motoarele pentru sezonul 2018 al Formula1
  • Sâmbătă de la 07,00 calificările marelui premiu a Australiei, prima etapă din campionat
  • Cursa, transmisă în direct la Tv, mâine dimineață la aceeași oră

Marele Premiu al Australiei de la Melbourne deschide programul sezonului de Formula 1 2018 cu calificările de sâmbătă și cursa duminică dimineața.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Programul curselor este acesta:

  1. Marele Premiu al Australiei – 25 martie
  2. Marele Premiu al Bahrainului – 8 aprilie
  3. Marele Premiu al Chinei – 15 aprilie
  4. Marele Premiu al Azerbaidjanului – 29 aprilie
  5. Marele Premiu al Spaniei – 13 mai
  6. Marele Premiu al Principatului Monaco – 27 mai
  7. Marele Premiu al Canadei – 10 iunie
  8. Marele Premiu al Franţei – 24 iunie
  9. Marele Premiu al Austriei – 1 iulie
  10. Marele Premiu al Marii Britanii – 8 iulie
  11. Marele Premiu al Germaniei – 22 iulie
  12. Marele Premiu al Ungariei – 29 iulie
  13. Marele Premiu al Belgiei – 26 august
  14. Marele Premiu al Italiei – 2 septembrie
  15. Marele Premiu din Singapore – 16 septembrie
  16. Marele Premiu al Rusiei – 30 septembrie
  17. Marele Premiu al Japoniei – 7 octombrie
  18. Marele Premiu al SUA – 21 octombrie
  19. Marele Premiu al Mexicului – 28 octombrie
  20. Marele Premiu al Braziliei – 11 noiembrie
  21. Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi – 25 noiembrie

Telekom Sport va transmite în direct cele 21 curse, sesiunile de calificări și alte evenimente din aceasta competiție, televiziunea Telekom (Dolce) obținând drepturile de difuzare pentru următorii doi ani.

Digi Sport a anunțat deasemenea că a cumpărat drepturile de televizare în direct pentru sezoanele din 2018 și 2019 ale Formula 1. Prima transmisie va fi chiar în acest weekend, când va fi difuzat Marele Premiu al Australiei de la Melbourne.

Horoscop de week-end -Scorpionii se bucură de cele mai neobișnuite lucruri

horoscop

  • Gemenii nu trebuie să se lase influențați negativ de persoanele din jurul lor care nu văd decât piedici la tot pasul.
  • Ca să ajungă acolo unde și-au propus, nativii din taur au și niște condiții de respectat, pentru că nu li se oferă nimic pe tavă.

Iată ce le-au rezervat astrele și celorlalte zodii:

BERBEC

N-are rost sa stai si sa treci azi in revista motivele de suparare din ultima vreme, ci dimpotriva, lasa deoparte toate amintirile urate si tristetea pentru ca apar suficiente ocazii de a zambi si a te elibera de toate. Primesti un cadou pe care nici nu-l asteptai sau un telefon de la un prieten de la care nu mai aveai vesti.

Mai mult, este si o zi in care pot reveni la normal o serie de probleme mai vechi, pentru ca poate fi momentul ideal sa te impaci cu cineva cu care nu aveai relatii prea bune sau sa-ti ceri iertare de la un prieten pe care l-ai jignit.

TAUR

Ca sa ajungi acolo unde ti-ai propus, ai si niste conditii de respectat, pentru ca nu ti se ofera nimic pe tava. Trebuie sa respecti niste criterii, sa accepti unele reguli impuse de altii mai puternici, dar vei vedea ca merita sa faci acest lucru.

Conditiile ce se cer respectate sunt acceptabile, nu e un compromis chiar atat de mare de facut, ca atare fa cum ti se spune si vei fi rasplatit.

Nu poti fi doar tu, intotdeauna, conducatorul unei actiuni, ci mai trebuie sa te supui si ordinelor altuia, dar cel care iti spune azi ce trebuie sa faci are interese similare cu ale tale si iti seamana in mare masura. Il poti asculta si urma cu incredere.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


GEMENI

Nu te lasa influentat negativ de persoanele din jurul tau care nu vad decat piedici la tot pasul. Ei nu au nici atitudinea ta, nici cunostintele tale, ca atare nu te compara cu ei. Lasa-i pe acestia sa se vaite cat vor, pentru ca tu ai cu totul alte resurse si o viziune mult mai optimista asupra lucrurilor.

Cat timp tu crezi cu tarie ca ceea ce vrei sa obtii este palpabil, ce rost sa pleci urechea la judecati negative? Unii nu stiu altceva decat sa critice si sa puna altora bete in roate, dar numai de tine depinde sa nu te lasi oprit din avant de astfel de oameni. Tu ai altceva in minte si doar intr-acolo trebuie sa-ti canalizezi gandurile!

RAC

Din dorinta ta de a locui in casa perfecta, azi esti gata sa intorci totul pe dos pentru o curatenie generala. Se stie cat de mult iubesti tu ordinea si igiena, dar parca exagerezi deja. Unii ar spune ca ceea ce faci tu e o renovare totala, pentru ca faci ordine chiar si prin cele mai ascunse unghere.

Nu conteaza cat de obosit vei fi la finalul acestor eforturi, ci doar bucuria care ti se va citi pe chip ca ai casa imaculata, exact asa cum iti place tie.

Totusi, daca tu esti un atat de mare iubitor de ordine, nu pretinde si de la ceilalti membri ai familiei aceeasi obsesie, pentru ca ei pot fi mai neglijenti, mai comozi, si nu vei reusi sa-i atragi in curatenia ta generala. Ii cicalesti, dar tot degeaba!

LEU

Nu te poate opri nimeni si nimic din elan, deoarece tu vezi in orice eveniment o provocare prin care iti pui si mai bine in valoare calitatile. La energia de care dai dovada, la ambitia care te insoteste si la dorinta ta de a te remarca – pentru ca ai cu ce! – rezultatele nu pot fi decat exceptionale.

Cu cat atitudinea ta e mai tonica si mai pozitiva in fata oricarui moment cu care te confrunti, cu atat lucrurile vor evolua din ce in ce mai bine spre un scop pe care ti l-ai propus, e bine sa iti mentii acest tonus ridicat pe tot parcursul demersurilor tale, fara a te lasa invins de vreo piedica. Si acestea au rolul lor!

FECIOARA

Ai in fata ta o persoana care inspira respect, prestanta, superioritate si incerci cumva sa-i calci pe urme. E un exemplu pentru tine, un model de moralitate si seriozitate, si de fapt chiar ii semeni in mare masura.

Si el se comporta exemplar, ca si tine, si el lupta pentru adevar, ca si tine, si el se bazeaza numai pe mijloacele cele mai corecte pentru a-si demonstra valoarea, ca si tine, deci ai de ce sa fii mandru, de vreme ce observi in cel din fata toate calitatile tale.

E o oglinda vie a propriilor tale insusiri, deci motivele tale de satisfactie ar trebui sa creasca: nu esti cu nimic mai prejos fata de omul demn de toata lauda din fata ta.

BALANTA

Te integrezi foarte bine in grupul larg de persoane care s-a adunat in jurul tau, pentru ca aveti un scop comun si va uniti cu totii fortele in acelasi sens. Va stimulati unii pe altii, pe apreciati reciproc ideile si contributia, si cand toti vasliti in acelasi ritm si cu aceeasi implicare, si rezultatele vor fi pe masura.

Esti in fata unui nou inceput care va va satisface pe toti, deopotriva, dar esti constient ca fara o contributie colectiva si echitabila, nu puteti ajunge acolo unde v-ati propus. Dialogati, comunicati, conlucrati, pentru ca ideile cele mai bune apar din schimbul permanent de pareri. Te simti bine in acest mediu, pentru ca ganditi la fel.

SCORPION

E o placere sa pierzi vremea alaturi de cei dragi pe langa casa, pentru ca tot deliciul zilei e asigurat de lucruri marunte, nu de cele mai speciale momente. Te bucuri de linistea casei tale in familie si descoperi ceva amuzant si frumos in orice maruntis.

Chiar daca evenimentele nu sunt exceptionale, vei sti sa te bucuri si pentru un detaliu minor, pentru ca azi conteaza mai mult sa fii impreuna cu cei care tin la tine. Chiar si cele mai neinsemnate aspecte, cat timp sunt impartasite cu ceilalti, par perfecte pentru aceasta zi.

SAGETATOR

Esti constient de unicitatea ta si parca torni si mai mult gaz pe foc, pentru ca iti place sa sochezi. Unii spun despre tine ca esti un rebel, ca nu te supui niciunei reguli, altii spun ca esti excentric si faci risipa de calitati. Tu fii asa cum esti, nu incerca sa te supui altora, nici sa fii cum iti cere societatea, deoarece exact acesta e atuul tau: originalitatea.

Tu nu ai nevoie sa ti se spuna cum esti, pentru ca iti cunosti foarte bine valoarea si ai incredere in ea. Sunt multe momente cand imaginatia te pune cel mai bine in lumina, deci te folosesti de excentricitatea ta cu succes.

CAPRICORN

Te gandesti mult la un job nou, dar, totodata, iti dai seama ca mai sunt unele lucruri de rezolvat pana cand ai putea realiza acest vis. Mai ai de invatat ceva, mai ai de acumulat experienta, dar, parca cel mai mult, mai ai de lucrat la capitolul incredere in destin, deoarece de multe ori te indoiesti ca lucrurile cele mai bune vin catre tine.

Orice lucru fericit poate fi al tau daca il vrei cu adevarat si il chemi cu inima deschisa, deci foloseste timpul ramas pana la deciziile pentru a cere, pentru a te ruga, pentru a crea mental tinta finala a viselor tale. Ele sunt posibile, ca atare deschide-te mai mult catre divinitate, pentru a lasa cerul sa-ti verse in cale tot ceea ce doresti.

VARSATOR

Nu te astepta la planurile pe care ti le faci acum cu minutiozitate sa duca repede, din prima, la roadele visate, dar sunt si ele experimente pe drumul tau catre implinirea unui vis. Incerci o data, incerci de doua ori, si asa mai departe pana-ti iese, deoarece din fiecare noua incercare mai ai ceva de invatat.

Cumulate, toate aceste experiente vor construi ceea ce visezi, dar trebuie sa fii constient ca nu trebuie sa te opresti dupa un eventual esec. Practica mai departe, cu rabdare, cu ambitie, cu convingerea ca esti pe drumul cel bun si nu uita: toate lucrurile bune s-au nascut dupa zeci de incercari nereusite.

PESTI

Cel mai bine ar fi sa pleci cat mai departe de casa, pentru ca surprizele zilei vin de la distanta. Calatoreste, umbla unde vezi cu ochii, ia legatura cu persoane de departe, pentru ca de acolo vor sosi azi vestile excelente care au un rol pozitiv asupra ta.

Chiar daca pleci la drum cu oarecare teama, nestiind ce te asteapta la destinatie, pe parcurs starea ta se va ameliora si vei reusi sa descoperi si placerea calatoriei, pentru ca intalnesti peste tot doar oameni amabili, comunicativi, care te primesc cu bratele deschise.

Acest horoscop este oferit de acvaria.com

Ana Blandiana de ziua Internationala a Poeziei 2018 de la Roma

ana blandiana

România va fi reprezentată de Ana Blandiana, un nume de referinţă al liricii contemporane, la un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Poeziei, care va avea loc miercuri la Roma, informează site-ul ICR.

Evenimentul, moderat de Maria Ida Gaeta, directorul Casei Literaturii din Roma, va avea loc miercuri seară, de la ora 18,30, la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia.

Întâlnirea va include o serie de lecturi (în limba originală cu proiecţia traducerii în italiană pe ecran) a cincisprezece poeţi invitaţi. Alături de poeta din România, la celebrarea poeziei sunt invitaţi să ia parte: Elke Laznia (Austria), Ivaylo Dimanov (Bulgaria), Luko Paljetak (Croaţia), Jan Wagner (Germania), Davide Rondoni (Italia), Krzysztof Koehler (Polonia), Nuno Júdice (Portugalia), Mila Haugová (Slovacia), Miljana Cunta (Slovenia), José Luis Piquero (Spania), Jesper Svenbro (Suedia), Michael Stauffer (Eveţia), Ömer Erdem (Turcia) şi Ádám Nádasdy (Ungaria).

Cu ocazia participării la Ziua Mondială a Poeziei 2018, Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Universitatea „La Sapienza” şi Librăria Assaggi, organizează alte două evenimente dedicate operei poetei Ana Blandiana: luni, de la ora 18,00, la Librăria Assaggi va fi prezentat volumul de poezii „L’Orologio senza ore” de Ana Blandiana (Elliot Edizioni, 2018), iar marţi, de la ora 11,00, la Universitatea „La Sapienza”, poeta şi traducătorul său prof. Bruno Mazzoni se vor întâlni şi vor dialoga cu studenţii prestigioasei instituţii universitare.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Ziua de 21 martie a fiecărui an a fost dedicată de UNESCO rolului privilegiat al expresiei poetice în promovarea dialogului intercultural, comunicării şi păcii, anul acesta fiind pentru a cincea oară consecutiv când Institutele Culturale din Uniunea Europeană (EUNIC), organizate în clusterul EUNIC Roma, celebrează poezia europeană la Roma.

Evenimentul de la Roma se desfăşoară sub patronajul Comisiei Naţionale Italiene pentru UNESCO şi al Reprezentanţei Comisiei Europene în Italia şi se bucură de colaborarea cu prestigioase instituţii precum: Federazione Unitaria Italiana Scrittori (Federaţia Unită a Scriitorilor din Italia), Casa delle Letterature (Casa Literaturii) şi Conservatorio di Musica Santa Cecilia (Conservatorul de Muzică Santa Cecilia). AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)

Targul de carte de la Leipzig, încă o umilință

leipzig doina rusti

  • România a fost prezentă la Târgul de Carte de la Leipzig în calitate de invitată de onoare.
  • La standul nostru, literatura n-a fost însă „primadona” .
  • Deliciul publicului l-au făcut extravaganțele poetului Mircea Dinescu.

Prezența României la unul dintre cele mai importante târguri de carte din Europa a fost periclitată înainte de a începe titrează evenimentul zilei. George Ivașcu, ministrul Culturii, depune mărturie: „Am descoperit că noi nu aveam stand. Nu mă întrebaţi de ce. Cărţile erau publicate, totul era în regulă şi le-am spus: «Voi cum credeţi că o să punem cărţile?». Credeau că e ca aici, la Universitate, unde punem cărţile pe nişte trepte. Şi au găsit o soluţie. Zice: «Am găsit noi undeva un stand, îl vopsim frumos şi îl trimitem acolo». Vă rog să vă uitaţi cât de frumos arată standul nostru şi ce valori sunt acolo reprezentate, valori româneşti contemporane”.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Într-adevăr, spațiul alocat României, kitschios, încropit din câteva țevi albastre, i-a oripilat pe scriitorii noștri: „Nu prea s-a cunoscut că România era invitată de onoare. Standul era într-o hală mai mărginașă, cu Serbia, Lituania și alte țări prietene, un stand înghesuit, făcut din țevi, de unde și impresia de cușcă, plin de tot felul de neamuri. Lume multă, fără vreo legătură cu cărțile”, sună caracterizarea unui martor ocular.

Politică, nu literatură

Marea surpriză nu se consumase însă. Poetul Mircea Dinescu, prezent și el la Leipzig, a oferit momente memorabile. Dotat cu platouri doldora de gustări apetisante, aduse cu mașinile de la București și garnisite cu vinuri alese din propria podgorie, Dinescu a recitat o poezie, după care i-a invitat pe scriitorii români să guste, gratis, preparatele ieșite din mâna lui. Era convins că va lua din nou caimacul actului cultural când, ce să vezi?, nemții au pus piciorul în prag. Reproșându-i că nu îndeplinește condițiile minime de igienă, sanitarii germani, apăruți din senin, l-au scos afară cu tot cu marmitele aburinde. Sub amenințarea unor amenzi usturătoare, Dinescu a cedat. Colac peste pupăză au fost eliminați din scenă și lăutarii de care poetul pare nedezlipit. Circ și foame la Leipzig! Fără deliciile culinare pregătite de Dinescu, literatura a lăsat locul văicărelilor naționale, discursurile, aproape fără excepție politizate, vizând imbecilizarea vremurilor și lipsa de implicare a individului.

Târgul a fost deschis de joi până duminică. România a prezentat 40 de noi traduceri în germană

6 autori în căutarea unui traducator – Workshop la Universitatea din Granada organizat de RIER

rier variaciones rumanas en granada

  • Astăzi la Facultad de Traducción e Interpretación de la Universidad din Granada / Andalucia / Spania în organizarea RIER:

– 6 autori români în căutarea unui traducător este un Workshop dedicat traducerilor sub genericul „Limba Română alături de tine. O întâlnire între autori și traducători”.

Organizat de Rețeaua Internațională de Studii Românești (RIER), sub egida Universității din Granada / Spania, evenimentul își propune să facă posibilă prezentarea a șase autori români traducătorilor în limba spaniolă din Spania, în continuarea proiectului de promovare a literaturii contemporane demarat de RIER, de aducere a acesteia în atenția editorilor din peninsulă și, în măsura posibilului, creșterea prezenței românești la rafturile librăriilor din peninsulă.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Începută cu ani în urmă grație traducătorilor catalani, promovarea literaturii românești poate profita de deschiderea apetitului cititorului hispanic provocat de succesul propunerilor Sorescu (dintre clasici) sau Cărtărescu. Este nevoie ca astfel de acțiuni să fie susținute, repetate, încurajate, sprijinite dacă ne dorim să contăm în literatura europeană. Scriitorii români sunt interesanți și au nevoie să vândă. Odată cu ei vând cultură românească iar acesta este un motiv să le cumpărăm volumele traduse.

Spaniola este cea de a doua mare limbă universală iar piața cărții în este imensă. Scriitorii români au handicapul insurmontabil de a scrie scrie într-o limbă minoritară, cu un număr de cititori potențiali limitat, iar traducerile sunt calea prin care literatura națională poate deveni una tot mai importantă într-o lume globală.

Alice Popescu, Paul Gabor, Ana Barton, Ana Manon, Petronela Rotar, Oana Ursache sunt scriitorii invitați la evenimentul organizat la Universitatea din Granada. Oana Ursache de la Universitatea din Granada este principalul responsabil pentru eveniment. Le urăm succes și așteptăm cărțile la rafturile librăriilor din toată lumea.

Universitatea din Granada gazduieste Reteaua Internationala de Studii Romanesti (RIER)

rier

Limba română se studiază în aproape 50 de universităţi din lume, de la Erevan până la New York, la Beijing sau la Salamanca. La Universitatea Granada, unde a luat fiinţă şi primul lectorat de română din Spania, s-a lansat în anul 2016 Reţeaua Internaţională de Studii Româneşti (RIER) scrie comuncatul emis de Rador. Iniţiatorii spun că limba română are nevoie de o politică mult mai coerentă pentru promovarea ei peste tot în lume.

Corespondentul Radio România Actualități, Annamaria Damian, are detalii:


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Reporter: Proiectul s-a născut în urmă cu mai mulţi ani şi a devenit real la Granada, de unde profesor doctor Oana Ursache, lector la universitatea de acolo, spune pentru Radio România Actualităţi că reţeaua a luat fiinţă dintr-o necesitate.

Oana Ursache: Necesitatea este de a crea o platformă de relaţionare între universităţile unde se predă limba română de către români sau de către specialişti străini. Schimbul de informaţii este absolut fundamental, pentru că ar trebui cumva să fim capabili să creăm o politică foarte coerentă de promovare a culturii române în străinătate prin limbă şi evident prin toate celelalte elemente culturale. Nevoia aceasta exista, bineînţeles că între persoane se comunică bine, nu există cercetători care au grupuri de cercetare formate, dar nu exista o platformă organizată care să ofere ocazia grupării tuturor acestor interese, să spunem academice locale, specifice fiecărei universităţi sau chiar fiecărei ţări, pentru că limba română care se predă în China, de pildă, are cu totul şi cu totul alte funcţii, alte mijloace, alte metode decât limba română care se predă în Spania. Cursurile au o anumită formă în Finlanda, ţările nordice şi o altă formă în ţările balcanice. De multe ori noi venim la nişte universităţi care au programa deja făcută şi noi ne pliem pe funcţiile pe care le au ei, apoi limba română predată într-o facultate de medicină este alta decât limba română predată la o facultate de traduceri şi chiar alta decât limba română, plină de elemente culturale, care se predă la o facultate de filologie.

Reporter: Este limba română o limbă minoritară, date fiind toate menţiunile pe care le-aţi făcut şi toate locurile unde se predă, unde se studiază limba română? Mai putem să ne plângem că nu este cunoscută?

Oana Ursache: Nu ar trebui să ne plângem şi nu consider nicio limbă de pe faţa pământului minoritară, dar este adevărat că nu ne promovăm aşa cum trebuie, că trebuie să fim mai prezenţi, să facem un marketing internaţional acestei limbi care, în spatele ei, are o cultură şi singurul lucru care ar trebui să ne preocupe după umila mea părere este promovarea limbii.

 

Ce este un „oraș inteligent”? 47.000 de joburi plus 79 milioane de euro

oraș inteligent

  • Singapore este primul dintre „orașele inteligente”, după rezultatele studiului realizat de SmartCitiesWorld, urmată de Londra și Barcelona.
  • Restricțiile bugetare, lipsa infrastructurii și obtuzitatea politicilor de pe o zi pe alta sunt principalele bariere în calea dezvoltării orașului eficient, Smart City.
  • Studiul remarcă pentru Barcelona cele 47.000 de noi locuri de muncă dezvoltate din implementarea conceptului Internet of Things

Barcelona este al treilea în topul „Orașelor Inteligente” după cum relevă recentul studiu publicat de SmartCitiesWorld în colaborare cu Philips, rezultat al unei cercetări realizate recent în care au fost intervievați mai mult de 150 lideri relevanți din peste 20 de țări din toată lumea. Clasamentul pune pe primul loc Singapore, urmată de Londra.

Viitorul orașului inteligent presupune nu doar îmbunătățirea condițiilor de viață al locuitorilor cât și asigurarea sustenabilității traiului în marile aglomerări urbane. Orașele consumă mai mult de 70% din cantitatea de energie produsă la nivel mondial și se prevede că până în 20150 zonele urbane vor include mai mult de 6,5 miliarde de oameni, cifră care implică un spor al totalului populației de 2,5 miliarde de persoane.

Studiul se apleacă asupra celor 150 de elemente care definesc dezvoltarea unui oraș „inteligent”, cu accent pe influența pe care o pot avea persoanele cu viziune, liderii care pariază pe dezvoltare durabilă în accepțiunea în care acest termen cuprinde modul în care trăim precum și pe colaborarea între departamente și instituții. La polul opus găsește lipsa infrastructurii, viziunea de azi pe mâine, restricțiile bugetare ca principale obstacole pe care le au de trecut orașele viitorului.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Singapore, orașul cel mai inteligent din lume, este descris în raport ca o fereastră deschisă către viitor. „Orașul dispune de o bună infrastructură cu viziune spre viitor, rețele de transport inteligente, clădiri inteligente, centre comerciale subterane pentru reducerea numărului de pietoni la suprafață și implementează măsuri inteligente în privința mediului ambient” se subliniază.

Implicarea politică locală pentru dezvoltarea Sigapore ca oraș inteligent se concentrează în Smart Nation, o inițiativă guvernamentală care finanțează investiții în infrastructură digitală și zeci de proiecte convergente spre Internet of Things (IoT) pentru îmbunătățirea vieții în metropolă.

Londra, a doua clasificată în acest clasament al, se distinge prin deschiderea spre viitor și focalizarea proiectelor pe crearea de asociații tehnologice. Capitala Regatului Unit face gală de cei 1.572 de kilometri pătrați de zonă verde, 47% din suprafața orașului.

Barcelona este al treilea în topul SmartCitiesWorld, cu o ascensiune rapidă în ultimii ani grație entuziasmului cu care administrația a îmbrățișat modelul. „Pentru ca orașele să beneficieze cu adevărat de potențialul pe care conceptul Smart Cities îl oferă este nevoie de o schimbare de mentalitate în privința felul în care autoritățile locale planifică evoluția pe termen mediu și lung prin diversele departamente”, explică Andreas Knobloch, Alliance Specialist la Philips Lighting.

După datele furnizate s-au generat în Barcelona 47.000 de noi locuri de muncă, s-au economisit 42,5 milioane de euro în consum de apă și s-au generat 36,5 milioane de euro prin implementarea proiectului parcărilor inteligente.

Barcelona își propune să reducă în următorii ani dependența de marile companii tehnologice. Un proiect ambițios care se traduce prin accentul pe software de cod liber, colaborarea cu firmele specializate locale, renunțarea la externalizarea serviciilor și contractarea de personal suplimentar în servicii informatice.

În felul acesta guvernul local pretinde înlocuirea programelor informatice de tip Microsoft Outlock, Internet Explorer sau Microsoft Office cu alternative deschise cum sunt Open-Exchange, Mozzila și OpenOffice. Se intenționează renunțarea la sistemul de operare Windows prin înlocuirea cu Ubuntu. Barcelona este de fapt prima administrație asociată campaniei Public Money, Public Code care propune punerea la dispoziția altor municipalități software dezvoltat cu bani publici, în baza unei licențe Free Software, inițiativă care se traduce printr-o economie semnificativă pentru acestea din urmă.

foto: Wikipedia Commons

„Forumul” asociațiilor din Spania. Cum să arunci în derizoriu o idee bună.

forumul asociatiilor

  • Forumul Asociațiilor trebuia să adune la un loc reprezentanții ONG-urilor românești din Spania cu scopul declarat de a le oferi prilejul să se cunoască, să schimbe idei, experiențe

Propus ca o acțiune adresată oamenilor care din neastâmpăr mișcă voluntar viața socială a comunităților românești din Spania „Forumul Asociațiilor” s-a născut talent și a murit speranță.

Reprezentanții asociațiilor românești din diaspora sunt oamenii care au provocat în comunitatea, orașul sau regiunea în care trăiesc o întâmplare cu mici și bere, o șezătoare, o colectă pentru cauze benefice, o seară de poezie, un protest, orice, mai mic sau mai mare, care au adunat astfel la un loc românii atât de refractari între ei. Iar asta nu e puțin lucru. Nu reprezintă de fapt pe nimeni dincolo de propriile grupuri dar sunt germenii viitoarelor comunități structurate. Ideea aducerii la un loc a cât mai multor astfel de „motoare comunitare” părea genială.

Cu o săptămână înainte organizatorul a anunțat formatul care, spre surprinderea lor, includea prezența unor oameni politici și parlamentari veniți din țară. Rezultatul a fost devastator, interesul pentru „Forumul asociațiilor” a scăzut dramatic. Întâlnirea era adresată unor responsabili de asociații românești din diaspora. Unora hârșiți în tipul acesta de „întâlniri”, oameni trecuți prin experiențe similare care s-au dovedit complet sterile, ședințe de spiritism politic împănate cu promisiuni niciodată duse la capăt. Din cele mai mult de 100 de asociații active au părut interesate mai puțin de jumătate la lansarea conceptului „Forumul asociațiilor din Spania” iar la eveniment s-au numărat pe degete cei care au și venit.

smart up

Au participat cei care locuiesc aproape și care l-au găsit un prilej agreabil de a-și petrece sâmbăta plus cei care veneau de departe și aveau zborurile cumpărate. La un loc, adunați, un număr comparabil cu cel al oficialilor prezenți. Conceptul inițial era deja istorie, ideea de forum gândit ca un networking sănătos cu sarmale calde și schimb de idei, a deviat într-o reuniune protocolară departe de formatul propus, cu prezidiu scorțos, un prilej ca oricare altul pentru tradiționala harță sterilă și la care asociațiile nu mai erau obiectul întâlnirii: un deja-vú cu alte nume de parlamentari.

  • Ce căuta în sală Mihai Voicu, senator PNL, ales toxic pe listele diaspora, dezinteresat manifest de noi?
  • De ce a fost acolo Doru Coliu aflat veșnic în campanie electorală?
  • Ce treabă avea la o întâlnire cu caracter exploratoriu Victor Ionescu de la ministerul românilor de pretutindeni?

„Cu prilejul vizitei, subsecretarul de stat a participat la prima ediție a Forumului Asociațiilor Românești din Spania, unde a avut loc un dialog constructiv și un schimb de bune practici în vederea susținerii activității asociațiilor românești și a stimulării gradului de coagulare a mediului asociativ” spune comunicatul instituției. În traducere liberă înseamnă că ministerul ăsta are ceva bănuți pe care dacă vrea îi dă cui vrea, în condițiile lor, că ei marcă banul. Dar asta știam deja. Ministerul pare că încă își caută rostul și nu își cunoaște deloc clienții. Dar parcă nu despre implicarea sau neimplicarea ministerului era vorba în invitație.

Ambasada ne-a câștigat încrederea după ce am notat schimbările în raportul cu comunitățile românești, încercările instituției de a umple cumva vidul instituțional creat de lipsa unui organism cu atribuții social-culturale dedicat numărului debordant de români din Spania. Acesta a fost motivul pentru care am dat credit proiectului „Forumul Asociațiilor”. Părea interesant și încă mai cred că este o idee bună punerea în contact a oamenilor care fac lucruri. Care fac parte sau nu din asociații formalizate (pe mulți nu îi interesează deloc să se constituie în ONG dar asta nu îi împiedică să își ducă la îndeplinire proiectele  – dacă întrebi oamenii din comunitățile răsfirate peste tot îți vor spune repede care sunt numele care contează în fiecare dintre ele). Experiențele lor pot fi utile pentru definirea odată pentru totdeauna a conceptului de comunitate în diaspora, ei sunt oamenii care ar merita ascultați înainte de a încerca să le explici tu lucruri pe care ei le știu oricum mai bine pentru că de cele mai multe ori își plătesc singuri experiențele.

Sigur că le poți explica felul în care se văd lucrurile din partea cealaltă, maniera în care crezi că se pot face mai bine iar ei vor fi receptivi. Nu recunoscători dar receptivi și se vor dovedi buni parteneri de proiecte. Doar că sunt oameni care după ce îți cumpără ideea trebuie convinși că este atât de bună încât să merite să-și plătească din buzunar plinul de benzină, zborul și hotelul la Madrid spre deosebire de toți și fiecare dintre oficialii veniți acolo în interes de serviciu. Ca să facă asta ei au nevoie de argumente, unele mai bune decât onoarea de a avea prilejul să îl admire pe senatorul Mihai Voicu butonându-și telefonul.

Evenimentul de sâmbătă a fost orice altceva decât un forum al asociațiilor românești din Spania, unii dintre noi am mai văzut idei bune trimise în praf, care nu își găsesc făgașul nici după ani de poticneli. Poate sunt inocent și am înțeles noi greșit mesajul, poate că doar era nevoie de un titlu de știre țeapănă la TVR un copy/paste la un text tipizat, valabil pentru oricare altă întâlnire. Am dubii, pentru atâta lucru ne organizam în două ore, 50 de inși, cu poze și sarmale incluse.

Despre Anul Centenar mai vorbim, mai facem un An Centenar, nou-nouț, la anul și când mai vrem noi.


sursa foto: Ambasada României în Regatul Spaniei

15 ani de la 11 martie însângerat în Spania

martie madrid

  • Se împlinesc astăzi 15 ani de la sângerosul 11 martie 2004, data la care a avut loc cel mai cutremurător atentat terorist din Spania
  • 15 români printre cei 193 de morți în infamul carnagiu

În 11 martie dispozitivele explozive montate în patru trenuri locale din Madrid au produs 193 de morți și mai mult de 2000 de răniți. În acea dimineață de început de primăvară între orele 7:36 și 7:40, în plină oră de vârf, s-au produs mai mult de 10 explozii aproape simultan în garniturile de tren pline de oameni care mergeau spre serviciu sau școală.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Trenurile au explodat în strada Tellez și în stațiile Santa Eugenia, El Pozo și Atocha. Ultimul dintre ele a explodat la intrarea în gara unde sute de oameni așteptau pe peroane. Dacă deflagrația s-ar fi produs câteva secunde mai târziu, numărul de victime ar fi fost mult mai mare.

În primele momente autoritățile au arătat cu degetul spre ETA ca principal suspect pentru producerea odiosului atentat dar investigațiile din orele imediat următoare și un telefon posterior care aviza iminența exploziei unei alte bombe, amplasate într-un coș de gunoi, au făcut posibilă identificarea autorilor adevărați ai atentatului, Al Qaeda. Era primul atentat al grupării teroriste în Spania.

Citește doar ceea ce merită. Urmărește-ne și pe Facebook.