155: Politia, finantele si educatia catalana controlate de la Madrid


  • Primul ministru, Mariano Rajoy, după reuniunea de astăzi și cu sprijinul socialiștilor anunță aplicarea articolului 155 prevăzut de constituția spaniolă în cazul Catalunyei
  • Madridul suspendă președintele, vice-președintele guvernului regional și preia controlul asupra parlamentului, serviciilor publice catalane

Articolul 155 va fi supus votului senatului spaniol în care Partidul Popular este majoritar până vineri, 27 octombrie. Parlamentul catalan nu va putea iniția sau vota măsuri legislative între timp. Președintele Carles Puigdemont este suspendat din funcțiunile publice, vice-peședintele Oriol Junqueras rămâne fără influență în domeniul economic, nu se vor putea gestiona mediile de comunicații publice autonomice (TV3, 3/24, Catalunya Radio) iar Mossos d’Esquadra vor fi sub comanda ministerului de interne de la Madrid.

Președintele Carles Puigdemont și vice-președintele Oriol Junqueras împreună cu toți miniștrii guvernului catalan sunt obligați să părăsească funcțiile începând cu momentul în care senatul de la Madrid se va reuni pentru a vota această propunere a guvernului de la Madrid. Se precizează că actualul guvern nu va fi înlocuit de un guvern catalan ci că miniștrii vor fi numiți de la Madrid. La nivel declarativ măsurile au ca finalitate convocarea de alegeri regionale anticipate în maximum 6 luni, din care să rezulte o nouă majoritate în parlamentul catalan.

Primele reacții din mediile politice și ale societății civile din Catalunya sugerează că guvernul condus de reprezentantul Partidului Popular, Mariano Rajoy, a ales varianta dură a interpretării articolului 155 din constituție.