Laura Cătălina Dragomir – Poetă. Barceloneancă.

Am căutat o prezentare mai bună pentru Laura Catalina Dragomir, însă am renunţat în favoarea recenziei volumului „Una și aceeași față a diferitului”, Editura „Bookmasters”, București, 2015.


„După o lectură frugală, pe diagonală, s-ar putea crede că Laura Cătălina Dragomir scrie într-o sintaxă bizară a limbii române: la răstimpuri, discursul se fracturează brusc, elementele de relaționare dispar, mintea cititoare se bulversează când, pe neașteptate, o sală de bal se transformă într-un fruct cu sâmburi sau când enunțul își oprește respirația.

Însă, dacă poeziile îi sunt parcurse cu energia cu care au fost scrise, s-ar putea lesne observa că tocmai Laura-Cătălina-Dragomir-Una-și-aceeași-față-a-diferituluidin această zicere pe nerăsuflate provine farmecul lor nelumesc, felul lor de-a comunica adevăruri ontologice frapante sau de-a dreptul halucinante. Dacă se pricep toate acestea, în urmă se întind dâre de o frumusețe fără egal. Este limpede că Laurei Cătălina Dragomir versurile îi sunt „suflate” din alte dimensiuni ale limbii comune și că revelațiile îi sunt atât de fulgerătoare încât orice ulterioară cosmetizare a retoricii le-ar altera iremediabil atât sensurile cât și firescul. De aici provine aspectul lor placentar, care le conferă o augustețe rar întâlnită.

Tematica acestui important debut editorial este enunțată superb chiar după pagina de gardă: „Într-o bună zi Dumnezeu va fi major și o să ia înapoi numele Lui cel mai frumos. Eu Îl aștept cu hainele păturite, tată!”. Într-adevăr, „Una și aceeași față a diferitului” este pe fond o carte de psalmi priponiți în contemporaneitate doar de un firav textualism de coloratură. Și încă o mențiune: dacă veți citi chiar și sumarul acestei cărți, vă veți da seama că el este, de fapt, însuşi poemul care o încheie.”

Recenzie realizată de: Ciprian Chirvasiu


Din anul 2015, poeta Laura Cătălina Dragomir, a debutat public cu poemele sale, într-o antologie a Editurii Vocativ, aflată la prima ediţie, volumul se numeşte „Carte diem”. Printre autorii care se regăsesc acolo, o descoperim şi pe Laura Cătălina Dragomir, deodată cu poezia ei.