Duduie economia românească?

Oricare dintre noi are un televizor în casă şi urmăreşte ştirile din ţară. Cred că nu sunt singurul nedumerit la afirmaţiile guvernanţilor care spun cu toată gura ca ţara merge bine dar parcă ne uităm la alt film decât cei de la Bucureşti.

România are un venit pe cap de locuitor, raportat la paritatea puterii de cumpărare, de 55% din media Uniunii Europene. Dacă ne uităm la nivelul salariilor raportul este şi mai prost – o medie spre 30%, în vreme ce economia simte lipsa forţei de muncă. Asta înseamnă că în jur de 3 milioane de români muncesc în Occident pentru salarii pe care piaţa locală nu le poate plăti.

Salariile mici îi izgonesc pe români din ţară.

Asta este dilema actuală a economiei româneşti. Este „competitivă“ cât plăteşte salarii mici, sau plăteşte salarii mici şi va ajunge să nu aibă cui să le plătească pentru că cei calificaţi pentru posturile respective vor fi plecat deja afară pentru salarii de 3 ori mai mari.

Este foarte posibil ca majoritatea celor care intenţionează să se întoarcă să considere dublarea salariilor medii pe economie un stimul suficient pentru a renunţa la slujbele din Occident pentru a se întoarce. Este adevărat că nu doar salariile sunt pe lista motivelor pentru care ezită să se întoarcă însă ar putea fi un argument hotărâtor pentru a lua o hotărâre în sensul ăsta. Dar până una alta se pare că duduie economia numai în statisticile pe care le citesc în diagonală aleşii noştri.