Teatrul Gong; A fost ca Sarea în Bucate

Se spune că stările sufleteşti sunt greu de transpus în cuvinte. Iar emoţia trăită de spectatorii celor două spectacole susţinute de actorii Teatrului Gong din Sibiu a fost intensă, cu atât mai dificil de descris. Cele două reprezentaţii, la Guissona în 9 martie şi Lleida în 10 martie, au umplut sălile de copii şi părinţi curioşi, dornici de a se lăsa fermecaţi de poveste.

“Sarea-n bucate” este despre iubire; iubirea părinţilor pentru copii lor, iubirea copiilor pentru părinţi, nu in ultimul rând, iubirea sinceră şi curată a îndrăgostiţiilor dintotdeauna. Inspirat din înţelepciunea basmelor româneşti, spectacolul ‘’Sarea-n bucate’’, adaptat de Florin Grigoraş, după basmul cu acelaşi nume al lui Petre Ispirescu, s-a adresat în mod special copiilor, care au învăţat din această piesă să preţuiască adevăratele sentimente statornicite între oameni şi trainicele valorile morale: cinstea, sinceritatea, hărnicia, munca.

Mihaela Grigoraş a interpretat rolul unui Menestrel care a ţinut frâul poveştii , a cântat, a dansat şi a teatru papusipovestit iar Monica Baldea a fost Pajul, ajutorul de nădejde. Muzica spectacolului compusă de Florin Grigoraş a întregit show-ul, aducând o culoare aparte, când ritmată şi veselă, când melancolică.

Spectacolele cu păpuşi au o viaţă proprie, deschid apetitul către imaginaţie, teren pe care cei mici construiesc personajul pe care şi-l doresc iar cei mari gustă plăcuta aromă a inocenţei pierdute. Turneul teatrului Gong în Catalunya a fost ca ‘sarea în bucate’ pentru comunitatea românească din zonă şi pentru asta le mulţumim.

Readucerea spectatorilor în lumea copilariei şi a basmelor a fost făcută posibilă  de către Teatrul Gong din Sibiu cu sprijinul Institutului Cultural Român, Consulatului General al României la Barcelona, Asociaţiei Culturală SpectacolArt şi implicării comunităţilor româneşti locale din Guissona, respectiv Lleida.