Festivalul Trandafirilor – Tarragona

Sâmbătă 18 şi Duminică 19 Iunie 2016, La Reus, iubitorii de muzică populară, dans şi tradiţii româneşti din Catalunya sunt invitați la Festivalul Trandafirilor – Tarragona, cel mai mare festival al muzicii şi dansurilor populare româneşti din Catalunya, conform organizatorilor . Pe parcursul a două zile ansambluri de dansuri populare şi interpreţi de muzică populară vor susţine recitaluri şi spectacole în cadrul festivalului. Asociaţia Socio Culturală a Românilor din Catalunya „Mihai Eminescu” patronează, de Rusalii, manifestarea dedicată muzicii şi dansurilor populare tradiţionale.

Sâmbătă, 18 Iunie 2016,

Festivalul va fi deschis de concertul extraordinar susţinut de îndrăgita vedetă a muzicii populare Angela Rusu. Interpreţii de muzică populară Elena Bosanceanu, Cristi de la Vâlcea, Marcel Tomoioagă şi Vasile Tivadar vor susţine recitaluri.

Locaţia este Sala Reus Concerts situată în C. Alcolea del Pinar, 125, Reus, de la orele 19,00,

Intrare generală: 15 euro

Duminică, 19 Iunie 2016,

În a doua zi de festival,  de la orele 12, ansamblurile de dansuri populare Zestrea Românească, Luceafarul, Acasa Zaragoza şi Plaiuri Româneşti din Lleida vor evolua în cadrul festivalului. Interpreţii de muzică populară Vasile Ciupec, Cristi de la Vâlcea, Elena Bosînceanu, Marcel Tomoiagă, Vasile Tivadar, Emil Băgneanu, Ani Socai vor interpreta melodiile îndrăgite din repertoriile proprii.

Îndrăgita Angela Rusu va cânta de asemenea duminică pe scena din Parcul Pescarilor din Cambrils.

Locaţia este Parc del Pescador CAMBRILS

Intrare generală: 5 euro

Prezentatori: Elena Bosînceanu şi Ştefan Velic

Detalii la numerele de telefon: 635337821, 642846761, 662146439

Nota Organizatorilor:

‘- Vom avea parte de un spectacol pe cinste, cu invitaţi din toate colţurile ţării, dansatori şi cântăreţi. Duminică INTRAREA costă DOAR 5 EURO de persoană iar toate biletele vor participa la o TOMBOLĂ cu premii la care veţi putea câştiga: telefoane mobile, antene satelit româneşti, ceasuri de perete, cartele digimobil, produse alimentare, poze la minut cu artistul favorit si multe altele. Vom avea în incintă restaurante tipic româneşti precum şi grătare, kurtos kalacs şi multe alte surprize’ – Dan Ancu – Preşedintele Asociaţiei Socio-Culturale a Românilor din Catalunya Tarragona


Ansambluri de Dansuri Populare

Zestrea Românească

Înfiinţat în anul 2015 în cadrul Asociaţiei Europa Cultural Castellón, Ansamblul Zestrea Româneasca are ca scop principal păstrarea ş66i promovarea cântecului, dansului, obiceiurilor şi tradiţiilor populare specifice fiecarei zone etnofolclorice din Romanía. Cu o neţărmurită afecţiune faţă de folclor a fost posibil într-un interval de timp scurt punerea în scena a unui spectacol cu tematică precum şi a patru suite de dansuri din diferite zone ale României. (Transilvania, Muntenía, Oltenia, Moldova)

Trupa de dansuri ACASA

Înfiinţată în anul 2012. Instructori Radu Nicolae şi Sandu Dragomir. Din acest grup de dansuri fac parte români din toate regiunile folclorice ale Romaniei şi un spaniol. Grupul a instruit de-a lungul anilor peste 50 de dansatori, copii, tineri şi adulţi. Diploma de merit primită din parte partea DRP, diplomă de merit a AMICS Castellón pentru reprezentarea României la Semana Intercultural. Pe lângă spectacolele susţinute, Ansamblul Acasă a participat la evenimente cultural-artístice, reprezentând cu succes ţara noastră (Zilele Castellónului, Ofrenda de flori). Ansamblul va prezenta un program de cântece din zona Moldovei interpretate de solistul Vasile Ciopec (fost solist al Ansamblului Rapsozii Botoşanilor) şi dansuri din 4 zone ale României. Conducerea ansamblului este asigurată de Mihaela Luncan în colaborare cu Adrian Mihalcescu.

Plaiuri Româneşti din Lleida

Înfiinţata în anul 2015 în Lleida, Spania, este o formaţie de dansuri populare din care fac parte tineri frumoşi şi talentaţi din toate regiunile Romaniei şi care se caracterizează printr-o varietate interpretativă bogată acoperind un repertoriu variat provenit din toate regiunile ţării.

Grupul de Dansuri Luceafărul

A fost înfiinţat în februarie 2016 de Gheorghe Bălăşoiu şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi dansurilor româneşti din toate zonele ţării inclusiv Basarabia şi Moldova. „Indiferent de distanţa dintre ţara natală şi ţara în care locuim prezentăm cu succes tradiţiile strămoşeşti şi sufletul care preţuieşte voia bună şi mai ales sentimentul de libertate!” spune coordonatorul grupului.


Angela Rusu – „ardeleanca”

Angela Rusu s-a născut în zodia Racului, în 1974 la Gherla, în judetul Cluj şi are două fete (Larisa,21 ani şi Rebeca, 13 ani). Este absolventa a Liceului Teoretic `Ana Ipatescu` din Gherla (sectia Filologie-Istorie) şi a Şcolii Populare de Artă din Cluj-Napoca (clasa Canto-Muzica populara, prof.Cristina Jiman).

Debutul oficial al Angelei Rusu in lumea muzicii a avut loc pe 7 martie 2000. A fost angajata a Ansamblului `DOR TRANSILVAN` din Bistrita (2001-2003) .

Angela Rusu a lansat pana acum mai multe albume (‘Nu tine dragostea, ascunsa in inima ta’, ‘M-am imprietenit cu viata’, ‘Azi pun pret pe viata mea’, ‘Pacat omule, pacat’, ‘Inima mea de-ar grai’, ‘La multa lume-am cantat’, ‘Joacă omule si bea’, ‘Dor de mama, dor de tara’, ‘Asa este viata’, ‘Sculati boieri mari’ – Colinde).

Hit-ul sau intitulat ‘Tăte Şogoriţele’ a dat si numele albumului lansat la Casa de Discuri Electrecord.

Între soliştii de aici sau din altă zare, ea se personalizează firesc, prin timbrul vocal, stil de interpretare şi mai ales, prin repertoriu, acesta trebuind să fie pentru fiecare interpret, „averea” luată în traistă, cu sine, atunci cand a plecat de acasă. Angela Rusu ştie că repertoriul autentic traieşte din merindea sa, nu dintr-a altora. Un adevar staruie să fie spus: foarte puţini interpreţi din parţile Gherlei se pot lauda cu un album lansat sub culorile Electrecord!…